Izmene u viznom režimu Australije od 1. jula 2018. godine


shadow

Od 1.jula ove godine u toku je implementiranje mnogih promena koje je pokrenula australijska vlada, a koje se tiču izmena nekih od uslova za dobijanje viza za kvalifikovane radnike, ali i uvođenja novih programa.

Kako kažu iz vlade, do promene je došlo kako bi se što preciznije odgovorilo na potrebe australijskog tržišta rada. Ipak, ovo je uticalo na to da veliki broj onih koji su planirali da apliciraju za neku od navedenih viza imaju problem da ispune nove zahteve, pa su promene izazvale negodovanje velikog broja kvalifikovanih radnika koji su želeli da dođu ili se već nalaze u Australiji na nekoj od privremenih viza.

U nastavku se nalazi nekoliko promena koje su objavljene od strane australijske vlade:

Promena uslova kod iseljeničkih viza za kvalifikovane radnike baziranih na testu bodova

Australijske vize za kvalifikovane radnike su namenjene onima koji imaju znanje i iskustvo koji su deficitarni u Australiji. Veći broj tih viza bazira se na testu bodova, gde je potrebno imati određen broj poena kako biste aplicirali za vizu. Poeni se dobijaju na osnovu različitih faktora kao što su godine, znanje engleskog jezika, obrazovanje, profesija, iskustvo…

Do sada je bilo potrebno ostvariti 60 poena. Od 1. jula, da biste mogli da aplicirate za nominated, regional ili independent vizu, potrebno je da na testu imate 65 poena.

Global Talent Visa program

Global Talent Viza je nova viza koja je stupila na snagu takođe 1. jula, i trenutno se nalazi na probnom periodu koji će trajati 12 meseci.

Cilj ove vize je da privuče visoko kvalifikovane radnike koji će da doprinesu inovacijama u australijskoj tehnološkoj industriji. Ipak, da bi mogli da zaposle inostrane radnike, poslodavci će morati da imaju istoriju zapošljavanja i obučavanja Australijanaca. Viza ima dva streama – za već razrađene biznise i za start-upove. Ova viza je slična postojećoj Entrepreneur podklasi, a migracioni agenti smatraju da je pokrenuta kako bi se pokrili nedostaci veština koji su nastali zatvaranjem Temporary Work vize (Podklasa 457) za nove aplikacije.

Povećanje takse za obradu aplikacije

Takse za obradu aplikacije su se povećale kod određenih viza. Na primer kod partner vize nadoknada se povećala sa 7.000AUD na 7.160AUD, kod studentske sa 560AUD na 575AUD, dok će za obradu aplikacije za Business Innovation and Investment vizu, aplikanti morati da plate 8.770AUD umesto dosadašnjih 8.580AUD.

Smanjena starosna granica partnera aplikanata za vize za kvalifikovane radnike

Prema dosadašnjim pravilima, oni koji su aplicirali za vizu za kvalifikovane radnike su mogli da dobiju dodatne poene ukoliko njihovi partneri imaju manje od 50 godina. Sada je ova granica smanjena i aplikanti mogu dobiti 5 poena po ovom osnovu samo ukoliko su njihovi partneri mlađi od 45 godina.

Promene kod viza sponzorisanih od strane poslodavaca

Vlada planira da osnuje Skilled Australians Fond za kategoriju viza sponzorisanih od strane poslodavaca. Nakon toga, doći će do naplaćivanja takse za obuku, poznate kao Nomination Training Contribution Charge (NTCC), koju će morati da plaćaju poslodavci koji sponzorišu ove vize.

Plaćanje NTCC-a će biti obavezno za sledeće vize: Temporary Skill Shortage (TSS) (Podklasa 482), Employer Nomination Scheme (Podklasa 186) i Regional Sponsored Migration Scheme (Podklasa 187).

Promene kod Lista deficitarnih zanimanja

U toku je proces preledanja lista deficitarnih zanimanja, a neke promene će se verovatno desiti već u julu. Nekoliko zanimanja je obeleženo za skidanje sa lista, dok će neka zanimanja preći na drugu listu.
Poslednje promene na listama za kvalifikovane radnike napravljene su u martu ove godine u trenutku kada je stupila na snagu nova radna viza (podklasa 482) i kada je bila uvedena nova regionalna lista deficitarnih zanimanja (ROL).

Državljanstvo

Smatra se da će dobijanje australijskog državljanstva postati teže ukoliko vlada ove godine usvoji zakon po kome će podnosioci zahteva za državljanstvo morati da imaju četiri godine stalnog boravka u Australiji i položen test engleskog jezika koji će biti obavezan.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*