Adelejd

Glavni grad države Južne Australije, jedne od Australijskih država


shadow

Adelejd, glavni grad Južne Australije, je civilizovan i miran grad, koji je dom za oko 1,2 miliona stanovnika. Grad je podeljen na dva velika dela, Adelejd i Severni Adelejd, koje razdvaja reka Torens. Širok spektar pejzaža okružuju grad, uključujući i zelene površine, planinska uzvišenja i plaže.

Ovaj grad, još poznatiji kao glavni grad vina i festivala Australije, odlično je mesto da iskusite kulturu i praktičnost umereno velikog grada bez mnogih frustracija koja možete da imate u ostalim većim gradovima Australije kao što su Sidnej i Melburn. Adelejd je okružen parkovima, istorijskim zgradama, širokim ulicama, raznolikim uličnim kafićima, restoranima i prodavnicama. Pešačenje je popularan način da uživate u gradu sa nekoliko kratkih šetnji koje vam omogućavaju da uživate u velikom delu grada.

Sa populacijom od oko 1,2 miliona ljudi, Adelejd je poznat i kao “20 minutni grad”, jer se smatra da sa bilo koje tacke u gradu do druge možete stići za samo 20 minuta. Takođe aerodrom se nalazi samo na sedam kilometara od grada, a Adelaide Hills i glavne plaže su udaljeni manje od pola sata vožnje kolima.

Znamenitosti grada

shadow

Događaji

Javni prevoz

Adelejd ima širok sistem javnog prevoza sačinjen od autobusa, vozova i tramvaja. Putnici mogu kupiti karte za jednu vožnju, dnevne karte ili metro karte.

Postoje i besplatni autobusi u centru grada, šatl autobusi između aerodroma i različitih lokacija (uključujući centar grada), Glenelg tramvaj, kao i drugi autobusi i vozovi koji vas mogu odvesti do periferije grada.

Adelaide Metro nudi i besplatne autobuse. Postoje četiri linije, 98A, 98C, 99A & 99C koji voze na svakih 30 minuta radnim danima ili vikendom.

Posao

Adelejd ima najnižu prosečnu platu i najveću stopu nezaposlenosti od svih najvećih pet gradova Australije. Kada govorimo o nezaposlenosti naglasili bi da u septembru 2014. godini ona je iznosila 6,7%.

Poslovi u obrazovanju i zdravstvu su posebno atraktivni u Adelejdu. Ove industrije su u porastu i zapošljavaju veliki broj radnika. Plate u ovim industrijama su slične onima u drugim glavnim gradovima Australije, ali je prednost što su troškovi života u Adelejdu mnogo niži nego u većim gradovima.

Druge industrije koje igraju veliku ulogu u ekonomji Adelejda su bio-nauke, inženjering, IKT industrija, medicinsko istraživanje, turizam i industrija vina.

Interesantne činjenice

  • Adelejd je osnovan kao kolonija za slobodne žitelje i jedini je glavni grad koji je bio naseljen slobodnim doseljenicima od svog osnivanja.
  • On je dom najvećeg broja prikaza aboridžinske kulture i artefakta. Oni su izloženi u muzeju Južne Australije, kao i na Tandaniji – nacionalnim institutom za aboridžinsku kulturu.
  • Adelejd je poznat po tome što je veoma pristupačan grad. Ovaj grad je poznat kao 20 minutni grad jer je poznato da može da se stigne do bilo koje tačke u gradu za 20 minuta.
  • Ovaj grad je prvi u Australiji koji je ukinuo seksualnu i rasnu diskriminaciju, smrtnu kaznu, prvi je priznao imovinska prava aboridžina, i prvi je koji je dao ženama pravo na glas.
  • Egzotična botanička bašta u Adelejdu ima najveće i najstarije staklence na južnoj hemisferi. Ovi staklenici su poznata atrakcija za turiste.

Nekretnine

Prosečna nedeljna kirija u Adelejdu iznosi oko 320 AUD.

Za one koje su zainteresovani za kupovinu nekretnina, prosečna cena kvadrata u centru grada iznosi oko 3,600 AUD, a na periferiji oko 4,200AUD.

 

Podeli tekst sa prijateljima!