Studentska viza za Australiju

Upis na studije i studiranje u Australiji


shadow

Studentska viza

Uslovi za dobijanje studentske vize su:

 • Potvrda o upisu (Confirmation of enrollment)
 • Zdravstveno osiguranje za međunarodne studente
 • Dokaz o finansijskoj sposobnosti
 • Dokaz da planirate privremeno da ostanete u Australiji
 • Položeni IELTS test (osim ako upisujete kurs engleskog jezika)

Uslovi na studentskoj vizi

U većini slučajeva, studentska viza nameće studentima razne uslove i od vas se zahteva da poštujete ove uslove dokle god vam je viza važeća.

 • Generalno studentska viza vam omogućava da radite pola radno vreme. Isti uslovi važe za porodične članove nosioca vize. Međutim, postoje određeni izuzeci.
 • Morate da obavestite obrazovnu instituciju o adresi prebivališta najkasnije sedam dana nakon dolaska u Australiju, kao i da uvek obavestite obrazovnu instituciju najkasnije sedam dana nakon promene adrese prebivališta
 • Morate ispunjavati uslove studiranja i biti upisani na studije
 • Studenti čija deca školskog uzrasta (5-17 godina) borave sa njima u Australiji duže od 3 meseca moraju ispunjavati adekvatne uslove za njihovo obrazovanje, što podrazumeva da dete školskog uzrasta mora biti upisano u školu.

Dužina trajanja studentske vize

Studentska viza se izdaje na period trajanja studijskog programa plus dva meseca ukoliko program traje duže od 10 meseci, odnosno plus mesec dana ukoliko program traje manje od 10 meseci.

Apliciranje za studentsku vizu

Za studentsku vizu možete da aplicirate onlajn preko sajta imigracione službe Australije.

Taksa sa obradu aplikacije

Taksa za obradu aplikacije za vizu od strane imigracione službe Australije trenutno iznosi 620AUD.


Studiranje u Australiji

Australijski univerziteti su poznati i priznati širom sveta zbog čega su veoma privlačni za međunarodne studente. Gotovo 250.000 međunarodnih studenata pohađa određeni studijski program u Australiji, što je smešta na visoko treće mesto na listi najpopularnijih destinacija za odlazak na studiranje. Zato je studiranje i život u Australiji još privlačnije jer ćete pored kvalitetnog obrazovanja i australijske kulture imati priliku da iskusite pravi multikulturalizam i upoznate ljude iz čitavog sveta.

Opcije studiranja u Australiji

Uredjen i veoma cenjen u svetu, obrazovni sistem Australije, čini Australiju jednom od najprivlačnijih destinacija za internacionalne studente. Ako planirate osnovne studije,master,doktorske,stručni programi ili kurs engleskog jezika u Australiji, možete upisati studije, na velikom broju univerzita i koledža u Australiji.

Kurs engleskog jezika

Kurs engleskog jezika u Australiji predstavlja idealan korak za one koji nisu sigurni u svoje znanje engleskog jezika i žele da ga usavrše, one koji nisu ostvarili željenu ocenu na IELTS testu ili ukoliko vam je potreban vremenski period da se naviknete na novo okruženje i način života pre nego što nastavite sa vašim daljim studijama u Australiji.

Popularni kursevi engleskog jezika:

 1. General English
 2. English for Academic Purposes
 3. IELTS Preparation

Stručni programi u Australiji

Stručni programi u Australiji poznatiji kao Vocational Studies ili skraćeno VET programi, su kreirani tako da razvijaju praktične i profesionalne veštine koje studentima olakšavaju pronalazak posla i napredak u karijeri.
Po stepenu obrazovanja se nalaze iznad srednje škole, a ispod osnovnih studija, tako da su najsličniji višim školama sa naših prostora.

Nivoi stručnih programa

Postoje tri nivoa studiranja na stručnim programima:

 1. Sertifikat I-IV
 2. Diploma
 3. Advanced diploma

Stručni programi sa bilo kojim nivoom kvalifikacija mogu omogučiti studentima da upišu osnovne studije na australijskim koledžima ili univerzitetima. Studentima se priznaju određeni položeni ispiti, tako da na osnovnim studijama mogu da pohađaju manje semestara (Tačan broj priznatih ispita zavisi od stečene diplome, institucije i veština koje su dobijene tokom stručnog programa).

Stručni programi nude širok izbor oblasti za studiranje kao što su računovodstvo, ugostiteljstvo i turizam, menadžment i biznis, IT, dizajn, negovateljstvo kao i mnogi drugi.

Stručni programi u Australiji mogu da traju od 6 meseci pa sve do 2,5 godine.

Osnovne studije

Osnovne studije predstavljaju prvi korak ka visokom obrazovanju. Ove studije traju od 3 do 4 godine slično kao i kod nas. Osnovne studije možete da pohađate na koledžima i na univerzitetima ali reputacija a i izbor programa je mnogo veći na univerzitetima u Australiji.

Master studije

Master studije mogu biti pravi izbor za sve one koji žele da steknu kvalitetno obrazovanje na nekom od prestižnih australijskih univerziteta.

Postoje dve vrste Master studija u Australiji:

 • Master by Coursework
 • Master by Research

Bez obzira koja vas oblast studiranja zanima, na nekom od australijskih univerziteta ćete sigurno pronaći svoj idealan program. Spektar ponude je veoma šarenolik, tako da ćete moći da se usavršavate u oblastima od prirodnih nauka i inženjeringa, do društvenih, ekonomskih i medicinskih nauka. U Australiji postoje i dualni master programi koji su kreirani tako da spajaju kvalitetno teorijsko znanje i praktično iskustvo iz dve oblasti, što povećava stepen kvalifikacija i olakšava ulazak na tržište rada. Master studije u Australiji obično traju od 1,5 do 2 godine.

Raznolikost studijskih programa, dualni programi, savremeni predmeti i pristupi u učenju su samo neki od benefita master studija.

Doktorske studije u Australiji

Doktorske studije u Australiji su bazirane na osnovu britanskog modela istraživačkih programa. Proces upisa doktorskih studija se razlikuje od ostalih programa, jer je potrebno za početak da pronađete mentora i da dogovorite predlog temu istraživanja kako biste mogli kasnije da se upišete na studije.

Snaga australijskog istraživanja zasniva se na jedinstvenoj istoriji, geografiji i infrastrukturi zemlje. Kao studenti doktora nauka u Australiji imate priliku da proučavate materijale i koristite objekte koji jednostavno nisu dostupni bilo gde drugde u svetu. Na primer, morski biolozi imaju šansu da rade istraživanja na velikom koralnom grebenu, ekolozi imaju mogućnost da rade na proučavanju izuzetnog biodiverziteta Australije, a istorija Australije i njenih naroda takođe pruža jedinstvene mogućnosti za studente iz humanističkih nauka, dok su živahni festivali i kulturni događaji u zemlji odlična inspiracija za rad u kreativnim umetnostima.

Doktroske studije generalno traju 3 godine.

Informacije o uslovima i upisu na studije

Ostale bitne informacije koje treba znati, vezane su za uslove za upis na studije, cene studijskih programa i kurseva engleskog jezika, prava i obaveza studenata u toku studiranja u Australiji.

Školarine

 • Kursevi engleskog jezika – od 190 do 350AUD na nedeljnom nivou
 • Stručni programi – od 6,000 do 13,000AUD na godišnjem nivou
 • Osnovne studije – od 16,000 do 28,000AUD na godišnjem nivou
 • Master studije – od 20,000 do 33,000AUD na godišnjem nivou
 • PhD – od 20,000 do 37,000AUD na godišnjem nivou

Uslovi upisa

Da biste upisali studije u Australiji generalno potrebno je da imate minimum obrazovanja za odabrani studijski program (na pr. potrebno je da imate završene osnovne studije da biste mogli da upišete Master studije.) i da imate položen IELTS test sa odgovarajućom ocenom. Koja ocena vam je potrebna na IELTS testu zavisi od stepena obrazovanja koji želite da steknete u Australiji i od oblasti studiranja.

* Za upisivanje kursa engleskog jezika u Australiji nije potrebno da imate položen IELTS test.

Početak akademske godine

Akademska godina u Australiji na državnim koledžima i univerzitetima može početi u februaru ili julu, dok postoji i novembarski upisni rok, ali je ponuda znatno manja. Privatni koledži za stručne programe nude više upisnih rokova tokom godine. Sa druge strane ukoliko želite da usavršite engleski jezik, kurs možete da započnete svakog ponedeljka u mesecu.

Dužina studija

 • Kurs engleskog jezika može trajati od 5 nedelja pa sve do godinu dana.
 • Stručni programi mogu da traju od 6 meseci do 2-2.5 godine.
 • Osnovne studije traju 3 godine.
 • Master studije mogu da traju od 1.5 do 2 godine.

Rad u toku studija

Sa studentskom vizom se automatski stiče i pravo na rad što predstavlja veliku finansijsku olakšicu. Studentima je generalno omogućeno da rade 20 sati nedeljno tokom semestra i neograničeni broj sati tokom raspusta. Koliko sati možete da radite u toku studija takođe zavisi i od tipa studija koje ste upisali u Australiji. Na primer ukoliko studirate Master by Research ili doktorske studije moćićete da radite puno radno vreme, dok ukoliko studirate bilo kom nižem stepenu obrazovanja moćićete da radite pola radno vreme. Ukoliko idete u Australiju sa porodicom, vaš partner takođe dobija pravo na rad.

Osiguranje OSHC

Međunarodni studenti u Australiji koji imaju studentsku vizu moraju imati zdravstveno osiguranje. Australija ima poseban sistem zdravstvenog osiguranja za međunarodne studente pod nazivom Overseas Student Health Cover (OSHC) i ovo osiguranje morate imati za vreme trajanja vaše studentske vize u Australiji. Ako ste došli u Australiju uz radnu ili turističku vizu i pohađate kratki kurs (do 3 meseca) ne morate vaditi OSHC.

Procedura

 1. Priprema i odabir studijskog programa
 2. Slanje upisne dokumentacije
 3. Dobijanje ponude (Letter of Offer) i ispunjavanje uslova ukoliko je uslovna ponuda
 4. Plaćanje prvog semstra i osiguranja za ceo period studiranja i dobijanje potvrde o upisu (Confirmation of Enrollment)
 5. Pripremanje dokumenata i apliciranje za studentsku vizu

Ukoliko želite da saznate iz prve ruke kako izgleda život studenata u Australiji, pročitajte Iskustva studenata koji su upisali studije u Australiji.

Informišite se detaljnije za upis na studije, opcijama studiranja i studijskim programima u Australiji na sajtu www.studiranjeuaustraliji.com.

Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko pripreme dokumentacije i procedure za apliciranje za studentsku vizu za Australiju, agent za vize za Australiju Elena Simić Vam može pružiti stručnu pomoć tokom celog procesa.

Potrebno je da popunite upitnik za vizu i procenu profila, a nakon toga zakazaćemo savetovanje.

Podeli tekst sa prijateljima!