Radna viza za Australiju

Rad i posao u Australiji


shadow

Privremene radne vize

Od 2009. godine većina privremenih radnih viza zahteva zvanično sponzorisanje od strane poslodavca. Procedura za apliciranje za privremenu radnu vizu se obično sastoji iz tri faze i u sledeću fazu se neće nastaviti ukoliko se prethodna ne ispuni.

 1. Sponzorisanje: Poslodavac iz Australije mora da ima odobreno sponzorstvo za spozorisanje kako bi mogao da zaposli inostrane radnike.
 2. Nominovanje: Većina viza takođe zahteva da je aplikant za vizu nominovan od strane sponzora. Uslovi za nominaciju su specifični za svaku podklasu.
 3. Apliciranje za vizu: Kvalifikacije svakog kandidata će biti ispitane u skladu sa specifičnim kriterijumima, uključujući i ispitivanje karaktera i lekarski pregled.

Postoji i nekoliko privremenih radnih viza koje ne zahtevaju ove tri faze u apliciranju.

Temporary Work (Skilled) viza (podklasa 457)

Temporary Work (Skilled) viza (podklasa 457) omogućava kvalifikovanim radnicima da dođu u Australiju i rade za firmu koja poseduje odobreno sponzorstvo da zapošljava strance u periodu:

 • do 4 godine nakon što je viza odobrena – ukoliko se zanimanje nalazi na dugoročnoj listi deficitarnih zanimanja
 • do 2 godine nakon što je viza odobrena – ukoliko se zanimanje nalazi na kratkoročnoj listi deficitarnih zanimanja

Neophodno je da radnik bude sponzorisan od strane licencirane firme. Firma može da sponzoriše inostrane radnike za ovu vizu ukoliko ne može da pronađe australijskog državljanina ili nekog sa trajnim boravištem u Australiji da obavlja taj posao.

Aplikant može biti i u i van Australije u trenutku podnošenja aplikacije za vizu.

Ova viza omogućava dugoročan ulazak u zemlju na period do 4 godine u poslovne svrhe ili sa namerom zaposlenja u Australiji. Privremena radna 457 viza je jedna od najpopularnijih viza zato što može da vodi do stalne vize (Employer Nomination Scheme) i dobijanja Permanent Resident statusa u Australiji. Uslovi za svaku fazu su sledeći:

1. Sponzorstvo

 • Firma koja želi da sponzoriše mora da aktivno i u skladu sa zakonom posluje u Australiji ili u inostranstvu.
 • Ne postoje informacije koje mogu da štete poslovanju firme.

Australijska preduzeća takođe moraju pokazati svoju posvećenost zapošljavanju lokalnih radnika, kao i nediskriminatorne prakse zapošljavanja.Postoje dva načina kako firma iz Australije može da postane licencirani sponzor:

1. Firma može da aplicira za licencu standardnog poslovnog sponzora.
2. Firma može da predovara o ugovoru o radu (Labor Agreement).

2. Nominacija
Kako bi licencirani sponzor mogao da nominuje radnika za određena zanimanja, firma mora da ispunjava sledeće minimalne uslove:

 • Da imenuje kvalifikovanog radnika i državu u kojoj će raditi u Australiji;
 • Da ispunjava bilo koje direktne zahteve poslodavca;
 • Da obezbedi uslove zapošljavanja koji ispunjavaju određene kriterijume
 • Da ispunjava kriterijum “istinitosti”
 • Da ispuni Temporary Skilled Migration Income Threshold (TSMIT) zahteve (da ponuđena plata bude u skladu sa prosekom industrije u kojoj poslodavac posluje);
 • Da nije predmet štetnih radnji i informacija.

3. Aplikacija za vizu
Da biste aplicirali za 457 vizu neophodno je da:

 • Budete nominovani od strane poslodavca koji ima odobreno sponzorstvo
 • Da radite zanimanje koje se nalazi na listi kratkoročnih ili dugoročnih deficitarnih zanimanja
 • Da ispunjavate test veština i bilo koje druge obaveze oko registrovanja i licenciranja u vašoj struci i za nominovano zanimanje
 • Da govorite engleski jezik na određenom nivou i da položite IELTS test sa minimum ocenom 5 (i ne manje od 4.5 na svim elementima testa)

Temporary Work (Long Stay Activity) (podklasa 401) viza

Temporary Work (Long Stay Activity) (podklasa 401) viza je privremenog karaktera i omogućava vam da dođete u Australiju kako biste učestvovali u programu razmene, sportskim aktivnostima, redovni verski rad ili rad sa punim radnim vremenom u domaćinstvu određenih visokih stranih rukovodilaca pod jednim od sledećih četiri strima:

 • Exchange
 • Sport
 • Religious
 • Worker
 • Domestic Worker (Executive)

Training and Research (podklasa 402) viza

Training and Research (Podklasa 402) viza je privremenog karaktera i omogućava da u Australiji pohađate profesionalnu obuku, sprovodite ili posmatrate istraživanja kao akademski posetitelj ili da učestvujete u programu profesionalnog razvoja.

Možete da aplicirate za neki od sledeća tri strima:

 • Professional Development
 • Occupational Training
 • Research

Temporary Work (International Relations) (podklasa 403) viza

Temporary Work (International Relations) (Podklasa403) viza je privremenog karaktera i i sa njom možete posetiti Australiju da biste:

 • Predstavljali inostranu vladu (gde nemate zvaničan status);
 • Obavljali poslove u skladu sa uslovima i sporazumima između vlade Komonvelta ili države/teritorije i vlade druge zemlje ili;
 • Radite u domaćinstvu za nosioce Diplomatske (privremene) vize (Podklasa 995).

Možete da aplicirate za neki od četiri sledeća strima:

 • Government Agreement
 • Foreign Government Agency
 • Domestic Worker –Diplomatic or Consular
 • Privileges and Immunities.

Temporary Work (Entertainment) (podklasa 420) viza

Temporary Work (Entertainment) (Podklasa 420) viza vam omogućava da dođete u Australiju kako biste radili na filmu, televiziji (uključujući dokumentarce i reklame) ili u program uživo, bilo da radite na sceni ili iza scene kao direktor, producent ili neko slično zanimanje.

Zbog ukidanja Media and Film Staff (Podklasa 423) vize, Temporary Work (Entertainment) (Podklasa 420) viza omogućava uključivanje televizijske i filmske ekipe, uključujući glumce, produkciju, pomoćno osoblje i fotografe, koji rade na produkciji dokumentarnog programa ili reklama, za upotrebu izvan Australije.

Novinari, dopisnici i reporteri koji predstavljaju inostrane medijske organizacije moraju da apliciraju za Temporary Work (Skilled) (Podklasa 457) vizu.

 

Trajne radne vize

Australijski poslodavci mogu da sponzorišu inostrane radnike za radnu vizu trajnog karaktera na period dok radnik aktivno i savesno obavlja svoj posao. Cilj ovog programa sponzorisanja jeste da se australijskim poslodavcima omogući da nadoknade nedostatak kvalifikovanih radnika tako što će moći da regrutuju inostrane radnike.

Postoje dve kategorije trajne sponzorisane radne vize:

 1. the Employer Nomination Scheme (ENS) podklasa 186
 2. the Regional Sponsored Migration Scheme (RSMS) podklasa 187

Dok ENS može da pomogne australijskim poslodavcima da popune radna mesta širom Australije, RSMS može da se koristi u regionalnim i slabije naseljenim oblastima u Australiji. Za RSMS aplikacije je dostupan veći izbor deficitarnih zanimanja, a kriterijumi za konkurisanje su blažiji.

ENS

Employer Nomination Scheme (ENS) omogućava poslodavcima da iz bilo kog dela Australije nominuju kvalifikovane radnike za trajnu radnu vizu. Jedina podklasa koja postoji jeste 186 za koju može da se aplicira kada je aplikant u ili van Australije. ENS se sastoji iz dva koraka:

– Prvi korak podrazumeva da poslodavac aplicira u imigracionoj službi za odobrenje nominovane pozicije.
– Drugi korak podrazumeva da nominovani radnik odvojeno aplicira za vizu.

Dostupne su tri stripa ove vize:

 1. Temporary Residence Transition (TRT) strim
 2. Direct Entry (DE) strim
 3. Labour Agreement (‘Agreement’) strim

Različiti kriterijumi se primenjuju na nominaciju u zavisnosti od toga da li nominovani aplicira pod TRT ili DE strimom. Za TRT strim mogu da apliciraju oni koji imaju radno iskustvo u Australiji i koji su bili nosioci 457 vize u trajanju od minimum dve godine u prethodne tri godine kod istog poslodavca. Ovaj viza strim je najprivlačniji za većinu aplikanata. Međutim, ukoliko nemate radno iskustvo u Australiji, u večini slučajeva će biti zahtevano da ispunite uslove za DE strim. Uslovi za aplikante koji apliciraju za DE strim jesu da imaju ispod 50 godina i ocenu 6 na IELTS testu na svim delovima testa u trenutku apliciranja za vizu.

RSMS

Regional Sponsored Migration Scheme (RSMS) pomaže australijskim poslodavcima u regionalnim i slabije naseljenim oblastima da regrutuju kvalifikovane radnike iz inostranstva da bi popunili trajne pozicije koja se ne mogu popuniti preko lokalnog tržišta rada. RSMS aplikacije se nalaze na vrhu liste po prioritetima za procesiranje u skladu sa Direktivom br. 50, izdatom pod članom 499 Zakona o migracijama.

Bilo koji poslodavac može da učestvuje u ovoj šemi ukoliko aktivno i u skladu sa zakonom posluje u regionalnom delu Australije, ispunjava ispunjava ostale uslove i popunjava se pozicija koja se nalazi u okviru RSMS-a.`Regionalna Australija` je definisana u Službenom glasniku na osnovu poštanskog broja. Svi regioni Australije se trenutno nalaze pod RSMS-om izuzev Sidneja, Njukasla, Melburna, Brizbejna i Zlatne obale. Kao i ENS, i RSMS se sastoji od 3 različita strima:

 • Temporary Residence Transition strim
 • Direct Entry strim
 • Agreement stream

Ovaj program je namenjen za one čija zanimanja se ne nalaze na listi deficitarnih zanimanja.

 

Podeli tekst sa prijateljima!