Studentska viza za Novi Zeland

Upis na studije i studiranje na Novom Zelandu


shadow

Studentska viza

Studentska viza namenjena je osobama koje žele da upišu studije na Novom Zelandu koje traju duže od 3 meseca.

Uslovi za apliciranje za studentsku vizu

 • Postoji nekoliko uslova koje je potrebno da ispunite kako biste mogli da aplicirate za studentsku vizu za Novi Zeland
 • Potvrda (Offer of place) da ste upisani na neki studijski program na obrazovnoj instituciji koja je priznata od strane novozelandske asocijacije za kvalifikacije (New Zealand Qualifications Authority) ili novozelandskog ministarstva obrazovanja (New Zealand’s Ministry of Education).
 • Zdravstveno osiguranje za internacionalne studente
 • Može vam biti potreban dokaz o neosuđivanosti ukoliko imate više od 17 godina i boravićete ukupno najmanje 24 meseca na Novom Zelandu. Dokaze o neosuđivanosti potrebno je da izvadite iz matične zemlje, i iz svake zemlje u kojoj ste proveli više od 5 godina od svoje 17. godine. Ukoliko ste prilikom prethodnog apliciranja imigracionoj služvi već dostavili dokaz o neosuđivanosti i on nije stariji od 36 meseci niste u obavezi da ponovo vadite ovaj dokument. Takođe, ukoliko imate manje od 20 godina i studirate na Novom Zelandu od kako ste napunili 17 godina, takođe možete biti izuzeti od pripremanja dokaza o neosuđivanosti.
 • Dokaz da imate dovoljno finansijskih sredstava za školovanje na Novom Zelandu
 • Dokaz da je vaš cilj studiranje i da planirate privremeno da ostanete u zemlji

Prava i obaveze na studentskoj vizi

 • Da biste usli na Novi Zeland potrebno je da dobijete Entry Permission na uslasku. Potrebno je da popunite arrival card i da dokažete da ispunjavate sve uslove za vizu.
 • Ukoliko za vizu aplicirate sa Novog Zelanda, viza će imati uslov koji dozvoljava više ulazaka i izlazaka iz zemlje tokom trajanja vize. Ukoliko za vizu aplicirate izvan Novog Zelanda, viza će omogućavati jedan ulazak i jedan izlazak sa Novog Zelanda. Ukoliko planirate putovanja izvan granica Novog Zelanda za vreme studiranja, potrebno je da aplicirate za mogućnost više ulazaka i izlazaka sa Novog Zelanda tokom studiranja.
 • Studentska viza generalno daje pravo na part time rad tokom trajanja nastave i full time rad za vreme praznika i raspusta. Studenti koji studiraju Research master i PhD studije mogu da rade full time.
 • Ako želite da tokom studija budete sa porodicom, na osnovu studentske vize partner i deca mogu takođe aplicirati za vizu i tako biti sa vama.
 • Student može da povede svoju porodicu (partner i deca) na studentsku vizu. Postoje dve opcije za koje partner može da aplicira:
  Partner of a Student Work Visa – Za ovu vizu može da aplicira partner studenta koji je upisao najmanje osnovne akademske studije/graduate certificate i diploma, ili neki viši stepen obrazovanja, i sa ovom opcijom partner ima pravo da ostane na NZ do isteka studentske vize studenta, ima pravo da radi full time, i ima pravo da studira do 3 meseca.
  Partner of a Student Visitor Visa – Sa ovom opcijom partner ima pravo da ostane na NZ do isteka studentske vize studenta, i ima pravo da studira do 3 meseca. Sa ovom vizom partner ne može da radi.
  Deca do 19 godina mogu da budu dodata na studentsku aplikaciju roditelja ili da apliciraju za vizu (Child of a Student Visitor Visa) i da budu uz svoje roditelje tokom njihovih studija. Deca roditelja-studenata mogu da apliciraju i za Dependent Child Student Visa i da ostvare pravo da se školuju na Novom Zelandu pod istim uslovima kao državljani NZ. Vize traju do isteka studentske vize roditelja-studenta.
 • Morate napustiti zemlju pre isteka vize ili aplicirati za neku vizu pre isteka trenutne.

Dužina trajanja studentske vize

Viza se obično izdaje na period trajanja studija.

Apliciranje za studentsku vizu

Za studentsku vizu možete aplicirati u papirnoj formi ili online preko zvaničnog sajta imigracione službe Novog Zelanda. Online apliciranje za vizu je brže i pouzdanije.

Taksa za obradu aplikacije

Taksa za obradu aplikacije iznosi 330NZD.


Studiranje na Novom Zelandu

Novi Zeland postaje sve popularnija destinacija za internacionalne studente, pre svega zbog svog vrlo kvalitetnog obazovnog sistema i diploma koje su priznate svuda u svetu. Novozelandski univerziteti nalaze se među 3% najbolje rangiranih univerziteta na svetu, a školarine su pristupačnije u odnosu na druge zemlje engleskog govornog područja.

Studiranje na Novom Zelandu predstavlja jedinstveno iskustvo studiranja u inostranstvu, u novoj, multikulturalnoj sredini. Novi Zeland je jedna od najbezbednijih zemalja za život na svetu.

Mogućnost rada tokom studija može deneti značajno radno iskustvo ali i olakšati troškove života tokom studiranja. Jedinstvena i neistražena priroda probudiće u vama avanturistu, pa ćete poželeti da svaki slobodan trenutak posvetite upoznavanju novozelandske kulture i prirodnih lepota ove zemlje.

Opcije studiranja na Novom Zelandu

Novi Zeland nudi širok spektar opcija studiranja, gde svako može pronaći program koji mu odgovara, u skladu sa svojim interesovanjima, prethodnim obrazovanjem i radnim iskustvom, ali i daljim planovima, od kursa engleskog jezika, preko stručnih programa, osnovnih, master, pa sve do PhD studija.

Novi Zeland ima 8 univerziteta, koji se nalaze u 3% najbolje rangiranih univerziteta na svetu, 18 tehnoloških i politehničkih instituta i preko 600 registrovanih privatnih koledža.

Kurs engeskog jezika

Kurs engleskog jezika je dobra opcija za one koji nisu sigurni u svoje znanje engleskog jezika, ili one koji planiraju da upišu studije na Novom Zelandu, a pre toga žele da se priviknu na novu sredinu i obrazovni sistem i uz to usavrše svoje znanje engleskog jezika.

Popularni kursevi engleskog jezika su:

 • General English
 • English for Academic Purposes
 • IELTS/CAE/TOEFL Exam Preparation
 • English for Special Purposes

Stručni programi

Stručni programi nude širok spektar profesionalnih i stručnih programa, a po stepenu kvalifikacija dolaze nakon srednjeg obrazovanja, a pre osnovnih akademskih studija. Osmišljeni su tako da studentima pruže profesionalne veštine, kvalifikacije i praktično iskustvo za rad na stručnim poslovima bilo gde u svetu.

Stručni programi predstavljaju dobru osnovu za nastavak školovanja na višim stepenima obrazovanja, ali predstavljaju i dobru pripremu za rad u industriji za one čiji je cilj zaposlenje po završetku ovih studija.

Nivoi stručnih programa:

 • Sertifikat I-IV
 • Diploma
 • Advanced diploma

Osnovne studije

Osnovne studije na Novom Zelandu predstavljaju prvi stepen visokog akademskog obrazovanja i nude se na univerzitetima, na pojedinim tehničkim i politehničkim institutima, kao i na privatnim obrazovnim institucijama.

Graduate i Postgraduate Certificate i Diploma

Graduate i Postgraduate Certificate i Diploma smatraju se postdiplomskim studijama i spadaju u stručne programe namenjene diplomiranim studentima koji žele da nastave dalje obrazovanje na naprednom postdiplomskom nivou. Ovi programi dolaze posle osnovnih studija i imaju za cilj da unaprede znanje stečeno na osnovnim studijama, ili da ga prošire na neke druge studijske oblasti.

Traju kraće od master studija i jeftinija su opcija. Ovi programi se nude na univerzitetima i pojedinim koledžima.

Master studije

Master studije mogu da budu dobra opcija za studente koje su završili osnovne studije, a žele dalje da se usavršavaju i steknu međunarodno priznate diplome. Master studije nude se na univerzitetima, ali i na određenim državnim i privatnim koledžima. Traju 1-2 godine.

Postoje dve vrste master studija:

 • Taught Master
 • Research Master

PhD studije

Doktorske studije predstavljaju najviši stepen visokog akademskog obrazovanja. Uglavnom se nude na univerzitetima. Procedura upisa na doktorske studije je dosta drugačija od ostalih opcija studiranja jer je potrebno da pronađete mentora i da dogovorite temu istraživanja pre početka studija. Takođe, i sam početak studija je fleksibilan i studije možete započeti kada dogovorite saradnju sa mentorom.

Velika je prednost što međunarodni studenti plaćaju istu cenu studija kao i domaći studenti, a Vlada Novog Zelanda ulaže značajan novac za istraživačke projekte, što kvalitet ovih studija podiže na svetski nivo.

Postoji i veliki broj stipendija za PhD studente što dodatno može olakšati studije. Jedinstveni geografski položaj Novog Zelanda, flora i fauna ovog podneblja, kao i morski svet doprineli su tome da samo na Novom Zelandu možete da usavršite određene studijske oblasti na nivou PhD studija.

Sa druge strane, struktura naroda na Novom Zelandu omogućava jedinstvene studije iz društvenih i humanističkih nauka, dok su kulture i tradicije ovih naroda pogodno tle za razvoj umetničkih studija.

Informacije o uslovima i upisu na studije

Pored informacija koje su navedene, kada razmišljate o opcijama studiranja na Novom Zelandu važno je da imate u vidu i cene školarina, uslove koje je potrebno da ispunite za upis, upisne rokove koji postoje, koliko traju studije, da li imate prava da radite tokom studiranja i slično.

Školarine

Školarine se razlikuju od opcije studiranja, oblasti studiranja, a ponekad i institucije na kojoj biste studirali:

 • Kurs engleskog jezika – u proseku oko 300 NZD nedeljno
 • Stručni program – od 10,000 do 18,000 NZD godišnje
 • Osnovne studije – od 22,000 do 32,000 NZD godišnje
 • Graduate i Postgraduate Certificate i Diploma – od 12,000 do 32,000 NZD godišnje
 • Master studije – od 26,000 do 37,000 NZD godišnje
 • PhD Studije – od 6,500 do 9,000 NZD godišnje

Uslovi upisa

Za upis na studije na Novom Zelandu generalno potrebno je da imate minimum obrazovanja za upis na odabrani studijski program (npr. potrebno je da imate završene osnovne studije da biste mogli da upišete master studije.) i da imate položen neki od međunarodno priznatih testova engleskog jezika sa odgovarajućom ocenom. Koja ocena vam je potrebna na testu engleskog jezika zavisi od stepena obrazovanja koji želite da upišete, ali i od oblasti studiranja.

Za upisivanje kursa engleskog jezika na Novom Zelandu nije potrebno da imate položen neki od testova engleskog jezika.

Početak akademske godine

Akademska godina na Novom Zelandu počinje u februaru i julu svake godine. Određene obrazovne institucije koje u ponudi imaju stručne studije pored ovih rokova imaju još nekoliko upisnih rokova u toku godine. Izuzetak su kurs engleskog jezika koji može da počne bilo kog ponedeljka u mesecu, i PhD studije koje se započinju u dogovoru sa mentorom.

Dužina studija

Sve u zavisnosti od opcije studiranja, samog studijskog programa, dužina trajanja studija se može razlikovati.

 • Kurs engleskog jezika – od 4 nedelje do godinu dana
 • Stručni program – od 3 meseca do 2 godine
 • Osnovne studije – od 3 do 4 godine
 • Graduate i Postgraduate Certificate i Diploma – od 6 meseci do 2 godine
 • Master studije – od 1 do 2 godine
 • PhD Studije – od 3 do 4 godine

Rad u toku studija

Studentska viza generalno daje pravo na part time rad tokom trajanja studija, i full time rad za vreme praznika i raspusta. Izuzeci su opcije Research Master i PhD studije na kojima studenti imaju pravo da sve vreme rade full time. S obzirom da su ovo istraživačke studije, studenti na ovim opcijama uglavnom i rade na istraživanjima.

Kod određenih opcija studiranja partner ima pravo da aplicira za Partner of a Student Work Visa i da radi full time tokom perioda studiranja.

Obavezno zdravstveno osiguranje

Svi studenti moraju imati organizovano obavezno zdravstveno osiguranje za ceo period studiranja.

Procedura upisa

Procedura upisa se može podeliti na nekoliko koraka:

 • Pronalazak odgovarajućeg studijkog programa
 • Pokretanje upisa i slanje dokumentacije potrebne za upis
 • Dobijanje ponude od obrazovne institucije

Proceduru dalje možete nastaviti na dva načina:

1. Plaćanje školarine pre apliciranja za vizu

 • Prihvatanje ponude, organizovanje zdravstvenog osiguranja i plaćanje školarine
 • Pripremanje dokumentacije za vizu i apliciranje za studentsku vizu

2. Plaćanje školarine nakon apliciranja za vizu

 • Pripremanje dokumentacije za vizu i apliciranje za studentsku vizu
 • Prihvatanje ponude, organizovanje zdravstvenog osiguranja i plaćanje školarine u toku procesiranja vize kada imigraciona zatraži to. Imajte u vidu da se školarina svakako plaća pre odobrenja vize i odlaska na Novi Zeland.

Informišite se detaljnije za upis na studije, opcijama studiranja i studijskim programima na Novom Zelandu na sajtu www.futureoption.net.

Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko pripreme dokumentacije i procedure za apliciranje za studentsku vizu za Novi Zeland, agent za vize Elena Simić vam može pružiti stručnu pomoć tokom celog procesa.

Potrebno je da popunite upitnik za vizu i procenu profila, a nakon toga zakazaćemo savetovanje.

Podeli tekst sa prijateljima!