Brizbejn

Glavni grad države Kvinslend, jedne od Australijskih država


shadow

Brizbejn je glavni grad i najbrojniji grad države Kvinslend. Ima 2.2 miliona stanovnika i treći je grad po broju stanovnika u Australiji.

On je nazvan po reci Brizbejn na čijoj se lokaciji nalazi a koja je dobila svoje ime po škotskom guverneru Novog Južnog Velsa od 1821. do 1825. godine, ser Tomasu Brizbejnu.

Brizbejn se brzo razvija kao raznovrsni i energetski globalni grad sa privredom vrednom 114 milijarda dolara.

On je deo australijskog najbržeg rastućeg metropolitanskog regiona Jugoistočni Kvinslend, sa stanovništvom za koje se očekuje da se udvostruči do skoro 4 miliona do 2056. godine.

Ovaj grad uživa suptropsku klimu sa toplim do vrelim i vlažnim letima sa prosečnom temperaturom od 28 stepena i suvim umereno toplim zimama sa prosečnom temepraturom od 23 stepena.

Znamenitosti grada

shadow

Događaji

Javni prevoz

Javni prevoz u Brizbejnu je sačinjen od vozova, autobusa, trajekata i taksija. Veliki tramvajski sistem zatvoren je 1969. godine i zamenjen sa autobusima. U istom period zatvorena je manja mreža trolejbusa.

Translink je državna agencija Kvinslenda koja upravlja, planira, koordinira i integriše karte i zone, usluge javnog prevoza koji pokrivaju Brizbejn i jugoistočni Kvinslend. Pod TransLink sistemu, putnici plaćaju iste karte za sve vidove javnog prevoza. Više informacije o javnom prevozu Brizbejna možete da pročiate ovde.

Posao

Ključne industrije koje beleže rast u Brizbejnu su poslovne usluge, građevinska industrija, obrazovanje, finansije, državna administracija, zdravstveni sektor, proizvodnja, rudarstvo, maloprodaja i transport. U ovim industrijama radi polovina zaposlenih stanovnika u Brizbejnu. Rast ovih industrija je u velikoj meri vođen snažnim rastom stanovništva širom jugoistocnog Kvinslenda.

Poslovne usluge čine više od jedne cetvrtine ili 13,4 milijarde dolara od ukupne privrede Brizbejna. To je najveći sektor po broju zaposlenih u Brizbejnu sa više od 100.000 radnih mesta, a on uključuje i veliki deo visoko kvalifikovanih stručnih radnika koji rade u komercijalnim kancelarijama u unutrašnjem Brizbejnu.

Interesantne činjenice

  • Grad Brizbejn je više poznat kao “Bris- Vegas” zbog svog kosmopolitskog načina života. Domaći naziv Brizbejna je “Mian – Ðin” što znaci “mesto u obliku šiljka”.
  • Brizbejn je novi svetski grad Australije sa ekonomijom vrednom 135 milijardi dolara.
  • 2003. godine, centar Brizbejna je bio priznat kao najbolji svetski centar od strane International Downtown Association (IDA), pobedjujući neke od najglamuroznijih gradova na svetu.
  • Brizbejn je treći najveći glavni grad po geografskoj površini na svetu, zauzima oko 1,140 kvadratnih kilometara.
  • Ovaj grad se na početku zvao Edenglassie. Ime je promenjeno 1834. godine po škotskom guverneru Novog Južnog Velsa od 1821. do 1825., ser Tomasu Brizbejnu.
  • Tokom drugog svetskog rata mnogo američkih snaga su bile stacionirane u Brizbejnu, a kampus Univerziteta Kvinslend bio je pretvoren u kasarnu poslednje tri godine rata.
  • Brizbejn se smatra za jedan od 10 najboljih gradova budućnosti prema Londonskom Fajnenšel tajms FDI magazinu.

Nekretnine

Prosečna cena kirije iznosi 350AUD na nedeljnom nivou, dok prosečna cena kuće iznosi oko 440,000AUD.

 

Podeli tekst sa prijateljima!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*