Darvin

Glavni grad države Severna Teritorija, jedne od Australijskih država


shadow

Darvin je glavni i najveći grad, smešten na Timorskom moru, u slabo naseljenoj Severnoj Teritoriji, sa populacijom od oko 130.000 stanovnika. On je najmanji i najseverniji grad od svih ostalih australijskih gradova, a deluje kao regionalni centar Top End-a.

Ovaj grad kao i ostali gradovi Australije ima kosmopolitsku kulturu, sa stanovnicima koje čine više od 60 različitih nacionalnosti. Multikulturalni miks grada je posebno naglašen sa svojim mnogobrojnim uzbudljivim nacionalnim i kulturnim festivalima i nedeljnim pijacima hrane i zanata.

U poslovnim krugovima i industriji, Darvin je poznat kao australijska kapija sa jugoistočnom Azijom.

Znamenitosti grada

shadow

Događaji

Javni prevoz

Iako je najpopularniji prevoz u Darvinu automobil, u ovom gradu i njegovoj okolini postoji dobar javni prevoz uglavnom sačinjen od autobusa, mini buseva i trajekata.

Darvin ima jako dobru autobusku mrežu za ovako mali grad. Autobusi su dopunjeni mini busevima koji predstavljaju dobar način da stignete od jednog do drugog dela grada.

Uslugama javnog prevoza u Severnoj Teritoriji upravlja Ministarstvo saobraćaja, a servisirano je od strane ugovorenih autobuskih operatora uključujući Buslink i Darwin Bus Service.

Posao

Darvin je grad koji se sastoji od različitih industrija, međutim, najveći broj zaposlenih radi u javnom sektoru koji zapošljava oko 60 odsto radne snage Darvina.

Pored državne administracije, stanovnici Darvina su uglavnom zaposleni u razvijenim industrijskim granama ovog grada kao što je rudarstvo, proizvodnja nafte i gasa, stočarstvo, turizam i tropske hortikulture.

Interesantne činjenice

  • Darvin je osnovan 1869. godine.
  • Ime je dobio po poznatom naučniku Čarlsu Darvinu.
  • U poslednjih stotinu godina grad je dva puta u potpunosti razrušen. Prvo u japanskim vazdušnim napadima tokom drugog svetskog rata, pa ponovo 1974. godine za vreme uragana Trejsi.
  • Darvin je poznat po izuzetno vrućoj klimi tokom čitave godine i monsunskim pljuskovima.
  • Grad ima gustinu naseljenosti od 0,1 po kvadratnom kilometru, stoga je preporučljivo da pozdravite svaku osobu koju sretnete na putu jer su velike šanse da je to jedina osoba koju ćete videti neki određeni period.
  • Darvin je bliže Džakarti i Singapuru nego Sidneju i Melburnu.
  • Ovaj grad je dom drevnog aboridžinskog naroda Larrakia.

Nekretnine

Cena kirije za jednosobni stan u centru Darvina kreće se od 1,900 do 2,200AUD na mesečnom nivou, dok se na periferiji cene kreću od 1,500 do 2,000AUD.

Prosečna cena kuće u Darvinu je nešto vise od 200,000AUD.

 

Podeli tekst sa prijateljima!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*