Gold Coast

Drugi najveći grad u Kvinslendu i omiljena destinacija za odmor


shadow

Gold Coast je priobalni grad u Australiji i drugi najveći grad u Kvinslendu, odmah nakon prestonice Brizbejn. Prema popisu broji više od 600.000 stanovnika, što ga čini šestim najvećim gradom u Australiji.

Regija Gold Coast-a je dugo ostala nenaseljena Evropljanima, a prvi stanovnici su krenuli da dolaze tek od 1823. godine, zajedno sa kapetanom i istraživačem Džonom Okslejem. Nakon izgradnje Surfers Paradise hotela 1920. godine, grad je počeo naglo da se razvija, a od 80ih godina je doživeo pravi ekonomski bum postavši jedna od top turističkih destinacija.

Danas je Gold Coast sinonim za tirkizno plavo more, peskovite plaže, moderne oblakodere, surfere, kišne šume, tematse parkove i kvalitetan noćni život.

Život u gradu

Gold Coast se sastoji od gradskog naselja, predgrađa i ruralnih naselja. U Gold Coast-u se vodi veoma kvalitetan život sa visokim standardom.

Gold Coast je dom dva velika univerziteta Bond University i Griffith University, a manji kampus ima i Southern Cross University.

Takođe, postoji i pet kampusa za studente stručnog (VET) programa na Gold Cost Institute of Technical and Further Education. Pored toga, postoji više od 100 osnovnih i srednjih škola, bilo privatnih ili državnih.

Automobil je glavno prevozno sredstvo i gotovo 70% stanovništva sopstvenim autom putuje do posla. Infrastruktura grada je na veoma visokom nivou, sa kvalitetnim i dobro povezanim putevima. Grad takođe ima razvijenu mrežu javnog prevoza koji uključuje autobuse i vozove.

Posao

Za samo 50 godina Gold Coast je od malog priobalnog gradića izrastao u šesti najveći grad Australije sa godišnjim prihodima od više milijardi dolara. Procenat nezaposlenosti je ispod nacionalnog proseka i iznosi oko 5%. Zvanični podaci govore da je prosečna zarada na godišnjem nivou 52.000AUD.

Turizam je najveća, najpopularnija i najrazvijenija industrija u Gold Coast-u koja godišnje doprinosi gradskom budžetu sa 4.4 mijarde dolara. Na svake 4 otvorene pozicije za posao, jedna se odnosi na turizam i ugostiteljstvo. Pored turizma, ostale industrije koje su prepoznate kao ključne za razvoj grada su građevinarstvo, trgovina, obrazovanje, saobraćaj, informacione tehnologije i gastronomija.

Znamenitosti i atrakcije

Gold Coast nudi mnogobrojne turističke atrakcije svojim posetiocima, a samo neke od njih su:

Poseta i odmor

Gotovo 10 miliona turista svake godine poseti Gold Coast. Privlače ih besprekorne plaže, netaknuta priroda nadomak grada, ekskluzivni restorani, surferi, tematski parkovi i atmosfera koja vlada gradom.

Pogled sa Q1 zgrade je obavezan za sve koji posete Gold Coast. Ovo je druga najviša zgrada u Australiji (posle Eureka Tower u Melburnu) sa koje se pruža savršen pogled na Surfers Paradise plažu i popularne oblakodere.

Obale Gold Coast-a se protežu na 70km plaže, a neke od njih su svetski poznata surferska mesta (Surfers Paradise, The Spit, Main Beach, Broadbeach, Mermaid Beach, Palm Beach i mnoge druge).

Svi turisti tokom posete mogu da uživaju u mnogobrojnim restoranima koji služe svetski poznate specijalitete, kao i u barovima i klubovima za poseban doživljaj nočnog života Gold Coast-a.

Događaji

Na kulturu grada su uticali veoma brz ekonomski razvoj i veliki broj turista koji svake godine posete Gold Coast. Poseban uticaj je izvršen na subkulturu surfera koji su kreirali sopstveni modni trend, jezik i način života. Godišnje se organizuje veliki broj sportskih, muzičkih i kulturnih događaja koji privlače dodatne posetioce.

Zanimljivosti

  • Gold Coast je najveća turistička destinacija Kvinslenda i peti najposećeniji grad u Australiji od strane inostranih turista
  • Turizam je najrazvijenija industrija koja godišnje ostvari profit od 2.5 milijarde dolara
  • Q1 Building je peta najveća stambena zgrada na svetu, i druga na južnoj hemisferi
  • Prvo podaci o regiji Gold Coast-a datiraju iz 1770. kada su Evropljani počeli da istražuju novootkriveni kontinent
  • Gold Coast je centar filmske industrije Kvinslenda, i treći najveći produkcijski centar Australije, nakon Sidneja i Melburna

 

Podeli tekst sa prijateljima!