Iskustvo studiranja i života u Australiji – Dejana Velikić


shadow

Zdravo svima, nadam se da će moje iskustvo pomoći budućim studentima i avanturistima.

U Australiju sam se zaputila te daleke 2014 godine ne znajući šta me očekuje, naravno uz pomoć i savete Elene i njene agencije Future Option. Iskustva i avanture koje sam doživela ovde duboko su promenile moju ličnost i kako gledam na svet. Australija je vrlo drugačija od sredine u kojoj sam ja odrasla, tako da prve dve godine sam se borila sa ”sokom kulture”.

Australija je prijateljski otvorena ka svim nacijama i veoma je popularno mesto za studiranje, tako da sam stalno bila okružena studentima iz Kine, Japana, Koreje, Afrike. U početku sam bila jako uplašena, jer sam smatrala da ti studenti imaju veće znanje od mene, ali sam na kraju shvatila da su svi oni u istoj situaciji kao i ja, zbunjeni i zaprepašćeni multikulturalnom sredinom. Morali smo da radimo zajedno, kako bi savladali jezik, tako da smo se na kraju svi i sprijateljili. Moja najbolja drugarica rodom je iz Kine, sa kojom sam zajedno počela studije pre četiri godine. Prema mom mišljenju, najteže sa čime jedan student iz druge zemlje može da se suoči u inostranstvu je samoća. Ja sam imala tu sreću da u početku živim sa svojim rođacima koji ovde žive preko 30 godina, i njihovom decom koji su rođeni ovde, tako da je dolazak izgledao lakše.

Preporučila bih budućim studentima da budu otvoreni i spremni na sve. Moraju da budu spremi na razmenu kultura. Na primer, ja sam sa svojim internacionalnim duštvom izlazila po raznim restoranima, kineskim, japanskim, koji su u Australiji na svakom koraku zbog čega su i pristupačni što se tiče cena. Kako sam upoznavala njihovu hranu, tako sam upoznavala i njih. Na taj način i oni su mene malo bolje upoznali, vodeći ih po srpskim restoranima.

Australija - Dejana Velikic

Ukoliko neko dolazi u Sidnej, preporučila bih odličan restoran koji se nalazi u Netown, Europe Grill. A i burek je na svakom koraku, koji naravno nije isti kao i onaj kod kuće, ali je barem tu kada udari nostalgija. Lokalni studenti su takodje jako prijateljski raspoloženi, shvatila sam da su čak i zaintrigirani kada čuju da je neko iz neke druge zemlje, ulažu dosta vremena da upoznaju vas, a i zemlju iz koje dolazite.

Izlasci su malo drugačiji u poređenu sa našim. Ovde se od svakog studenta očekuje da radi, minimalno 20 sati, kako bi mogao da izdražava sebe, jer je život u Sidneju jako skup. Tako da je jako teško imati ”noćni život”. Noću se uglavnom radi, danju studira, a slobodni dani se ugavnom koriste za domaće zadatke. Nemojte da me shvatite pogrešno i da je život ovde jako dosadan, to nikako. Ali je pun odricanja, barem u početku. Posle je sve malo lakše. Zapravo, mali trenuci slobodnog vremena koje možete da posvetite sebi su jako retki ali su zato neprocenjivi kada sa se dese i puno vrede. Za četiri godina imala sam prilike da posetim Alice Springs, Melbourne, Queensland, Blue Mountains. Vidici na ovim lokacijama oduzimaju dah, i vrede svih odricanja.

Fakultet koji sam ja završila je Western Sydney University, diplomirala sam Engleski jezik i književnost. Trenutno pravim godinu dana pauze, pre nego što upišem master.

Da li je vredno doći u Australiju, moram da priznam da jeste. Da li je bilo teško i puno izazova, neću da lažem, jeste. Moja poruka budućim studentima je srećno i nemojte odustati od svojih snova!

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*