Upis na studije u Australiji i početak jednog novog iskustva

Kako sam donela odluku koja mi je promenila život


shadow

Prenosim vam moje iskustvo u vezi odlaska iz Bosne na studije u Australiji, utiske o školi i načinu nastave, druženju i životu u Australiji.

Ideja za odlazak iz Bosne u Australiju

Slušajući godinama o ovoj zemlji kengura, bezbrojnih prenesenih pozitivnih iskustava rodbine i prijatelja koji su ovde već duže vreme, po završetku studija, odlučila sam da se malo bolje raspitam i upoznam sa mogućnostima i opcijama studiranja u Australiji.

Po preporuci, obratila sam se obrazovnom agentu Eleni Simić koja me je savetovala i vodila kroz celu proceduru upisa i apliciranja za australijsku vizu i eto sada sam tu gde jesam.

Nisam se ni okrenula, a već je prošlo 8 meseci od kada sam otišla iz Bosne i Hercegovine i mog novog života u Australiji. Reklo bi se, po dešavanjima i doživljajima, kao 8 godina, a opet, po brzini protoka vremena, kao 8 dana.

Studiranje u Australiji

U prvih mesec dana po dolasku na ovo čudno ostrvo na kraju sveta, završila sam kurs engleskog jezika, a zatim sam prešla na kurs Certificate III of Individual Support. Kao student u Australiji se osećam sjajno. Profesorica je divna, pomaže nam u svemu šta nam treba. Kako profesorica tako i svi ostali, su veoma tolerantni i ako ispunjavaš sve zadatke na vreme, poštuješ pravila škole i uslove vize, sve se može s njima lepo dogovoriti. Jedan dan idem u školu, jedan dan odmaram, a ostalih 5 dana radim.

U našoj “školi”, kako mi studenti ovde volimo da kažemo, vlada veoma prijatna atmosfera, što se veoma razlikuje od našeg školstva na koje smo naviknuti. Bez stresa, brige, nelagodnosti se obavljaju zadaci, uz pomoć izuzetno brižnih i susretljivih profesora. Jedan dan u sedmici imamo van nastavne aktivnosti, idemo na kafu, razmenjujemo iskustava, upoznajemo različite kulture i običaje. Uz druženje, ugodan razgovor, lako dođete do raznih saznanja o mogućim poslovima, ostvarujete nove kontakte i tako pravite sebi mesto u ovoj velikoj “botaničkoj bašti”.

Život u Australiji

Život u Melburnu je kao ostvarenje sna, a Australija država u kojoj je sve moguće ako se dovoljno potrudite.

Melburn, grad u kome studiram je kulturni centar Australije. Skoro svakog dana širom grada dešavaju se razne manifestacije, bilo da su državnog karaktera ili pak razni festivali stranih nacija.

Za mene su najzanimljivija dva događaja bila Boxing Day i Halloween, a novogodišnju noć smo proslavili na, za nas, nezaboravan način.

U ovom malom “raju na zemlji” zaista je sve moguće i normalno. Ljudi su veoma ljubazni, komunikativni, apsolutni svi mi se osmehuju u prolazu kada nam se sretnu pogledi. U vozu, u tramvaju, na ulici, svi su prijatni i sami nude pomoć ako posumnjaju da je možda nekom potrebna. Moj suprug i ja smo imali sreću da upoznamo mnogo dobrih ljudi, kako iz Bosne i iz Srbije tako i iz drugih država. Već smo stekli divna prijateljstva i obilazimo se i družimo.

Uz sva nova poznanstva, naučene stvari kroz kurs, obiđena razna mesta, posećena mnoga događanja, mogu da vam kažem da se osećate mnogo bolje, obrazovanije, ispunjenije i spremnije na sve šta donosi budućnost. Zaista je divan osećaj koji bih svakome poželela da oseti.

Da mi je neko pričao pre samo godinu i po dana da ću ovde da se venčam, savladam sve prepreke što se tiče škole, posla, stanovanja i mnogih drugih stvari, doživim razna čuda, rekla bih da je ta osoba izgubila razum. Ali, u životu je sve moguće i treba da verujemo u čuda i u ciljeve koje želimo da ostvarimo, toliko da već možemo da vidimo ostvarenje tog cilja, i sve će biti tako.

Naravno, uz to je potrebno obratiti se pravoj osobi za pomoć, kao što je u mom slučaju bila draga Elena i njena agencija Future Option. Bez njene profesionalnosti, korektnosti, preciznosti, opravdane strogoće, ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Sledeći sve njene upute sada sam ovde gde jesam. Bez pomoći Elene sve bi, verovatno, išlo drugim, težim putem. Zato bih poručila svima koji imalo razmišljaju o studiranju i životu u Australiji, neka njihova odluka bude u korist njima, jer ova avantura vredi svega i isplati se svaki minut uloženog truda.

Naime, vrlo je izvesno da će vam ova “avantura u nepoznato” doneti samo najbolje, promeniti život iz korena i doneti svetliju budućnost kakvu svi priželjkujemo za sebe i voljene nam osobe.

Obratite se našoj Eleni, verujte mi, nećete se pokajati niti jedan sekund!

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*