Kanbera

Glavni grad Australije


shadow

Kanbera je glavni grad Australije, sa populacijom od preko 380.000 stanovnika. To je najveći grad u unutrašnjosti Australije i osmi grad po veličini u Australiji.

Kanbera je bila izabrana za glavni grad 1908. godine kao kompromis između rivala, Sidneja i Melburna, dva najveća grada Australije. Neobično  je to što je Kanbera podignuta kao potpuno isplaniran grad.

Na međunarodnom konkursu za dizajn grada, plan tima arhitekata iz Čikaga koju su činili Valter Burli Griffin i Merion Mahoni Griffin izabran je za pobednički i izgradnja je počela 1913. godine.

Kanbera je stekla  politički značaj tokom drugog svetskog rata i administrativnu važnost od kasne 1940. godine, ali njen fizički razvoj nije značajno napredovao do 1958. godine, kada je osnovana Nacionalna komisija za razvoj kapitala čij je cilj bio planiranje i razvoj Kanbere. Ulaganja ove komisije rezultirao je brz rast stanovništva, a 1960. godine investicije su rezultirale da Kanbera postane grad elegantnih objekata, širokih bulevara i opsežnih parkova. Nakon toga, turistički objekati su znatno prošireni.

Danas je Kanbera moderan grad sa kosmopolitskim duhom. Nudi sve gradske usluge, odlične zdravstvene ustanove, najbolje puteve, odličan javni prevoz i beskrajne biciklističke staze.

Znamenitosti grada

shadow

Događaji

Javni prevoz

Javni prevoz u Kanberi je isključivo sačinjen od autobusa. Za putovanja van Kanbere imate na raspolaganju avio i železnički prevoz.

Autobuski sistem u Kanberi je jedan od najboljih u Australiji. Sa minimalnim saobraćajem na putevima autobusi stižu uvek na vreme. Tokom nedelje autobusi su veoma česti na većini lokacija, pa čak i vikendom imate dovoljno autobusa kako bi ste stigli lako bilo gde u Kanberi.

Kanbera nema integrisani sistem naplate karata, i ako je Action 2011. godine objavio i uveo smartcard sistem MyWay.

Posao

Kao grad koji ima veliki procenat javnih ustanova i služba, savezna vlada doprinosi najveći procenat bruto državnog proizvoda i predstavlja najveći pojedinačni poslodavac u Kanberi. Glavni grad Australije ima nižu stopu nezaposlenosti u poređenju sa ostalim gradovima i veću prosečnu zaradu od nacionalnog proseka.

Glavna industrija u gradu je javna uprava i bezbednost, koja čini 29,8% teritorijalnog bruto proizvoda i koja zapošljavaja preko 33% radne snage Kanbere.

U maju 2012. godine, stopa nezaposlenosti u Kanberi je iznosila 3,4%, što je niže od nacionalne stope nezaposlenosti od 5,1%. Kao rezultat niske nezaposlenosti i značajnim javnim sektorom, Kanbera ima najveći prosečni nivo raspoložlivog dohotka od bilo kog drugog australijskog glavnog grada. Bruto prosečna nedeljna plata u Kanberi je 1,702AUD u poređenju sa nacionalnim prosekom od 1,485AUD (maj 2013).

Interesantne činjenice

  • Zemljište za Australijsku Prestoničku Teritoriju (prvobitno poznata kao savezna teritorija Australije) je bilo kupljeno od države Novog Južnog Velsa.
  • Kanbera je postala glavni grad Australije na osnovu rivalstva dva najveća grada, Sidneja i Melburna. Nakon ujedinjenje Australije 1901. godine odlučeno je da se glavni grad ove zemlje nalazi između ova dva grada. Izabrana lokacija bila je 248 kilometara od Sidneja i 483 kilometara od Melburna.
  • Nijedna zgrada u centru grada ne sme da ima više od 13 spratova zbog strogog plana grada (samo 3 zgrade na periferiji grada prelaze ovu granicu).
  • Kanbera je reč koja na aboridžinskom jezku znači mesto okupljanja, ali niko ne može tačno da potvrdi ovu teroriju.
  • Procenjeno je da stanovnici Kanbere najviše posećuju umetničke galerije, koncerte, pozorišta, bioskope i druge umetničke događaje od svih ostalih stanovnika glavnih gradova u Australiji.
  • Kanbera je glavni centar diplomatske aktivnosti u Australiji, više od 40 naroda uspostavili su stalne diplomatske misije u kojima radi više od 1.200 radnika. Korpus dopisnika vesti nalazi se u Kanberi kako bi pokrili političke i druge događaje. Takođe konvencije i konferencije tehničkih, naučnih i obrazovnih grupa se održavaju s vremena na vreme. Grad privlači oko milion australijskih i međunarodnih posetilaca svake godine.

Nekretnine

Na osnovu statističkih podataka prosečna cena kuće u Kanberi u septembru 2009. bila je je 511,820AUD, niža samo od Sidneja između glavnih gradova Australije.

Prosečna nedeljna kirija u Kanberi u januaru 2014. iznosila je 430AUD.

 

Podeli tekst sa prijateljima!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*