DAMA II – Novi migracioni program Severne teritorije


shadow

Australijska vlada osmislila je drugu verziju migracionog programa pod nazivom Northern Territory Designated Area Migration Agreement (NT DAMA), namenjenu slabo naseljenoj regiji Severne Teritorije. Ova nova verzija programa (DAMA II) stupila je na snagu 1. januara 2019. godine i trajaće narednih pet godina.

DAMA migracionim programom Severna Teritorija otvara vrata za stalni boravak svim zainteresovanim nekvalifikovanim i kvalifikovanim radnicima, sa ograničenim znanjem engleskog jezika, koji su voljni da najmanje tri godine žive i rade u ovoj regiji.

Kome je namenjen DAMA program?

DAMA program namenjen je kao prvo migrantima koji žele da određeno vreme žive i rade na Severnoj Teritoriji, a potom i poslodavcima Severne Teritorije, koji nisu u mogućnosti da popune radna mesta adekvatnom radnom snagom sa tržišta rada Australije, pa su voljni da na ta mesta zaposle migrante.

Da biste kao migrant mogli da aplicirate za ovaj program potrebno je prvo da se vaše zanimanje nalazi na listi deficitarnih zanimanja. Ova lista trenutno obuhvata 117 različitih zanimanja koja su potrebna Severnoj Teritoriji, od frizera do pilota. Većina ovih zanimanja nalaze se i na standardnoj listi deficitarnih zanimanja za Australiju i Novi Zeland (ANZSCO), osim tri koja su nova: šanker, konobar i kuvar (specijalizovan za etno kuhinju).

Severnoj Teritoriji su potrebni još i pekari, vozači autobusa, farmeri, računovođe, uzgajivači voća i povrća, stolari, automehaničari, stomatološki tehničari, električari, vozači kamiona, web dizajneri, web administratori i drugi nekvalifikovani i kvalifikovani radnici, čija se zanimanja nalaze na listi.

Potrebni uslovi i viza

DAMA program se realizuje pod Temporary Skill Shortage vizom (podklasa 482) i podrazumeva sponzorstvo, odnosno nominaciju od strane poslodavca Severne Teritorije. Ovo znači da preko ovog programa ne možete samostalno da aplicirate za radnu vizu, dok prethodno sa određenim poslodavcem ne sklopite ugovor o radu.

Da biste aplicirali za određeno radno mesto potrebno je da u okviru tog zanimanja imate potrebne kvalifikacije ili radno iskustvo (obično godinu ili dve). Za određena zanimanja može vam se tražiti i znanje engleskog jezika (položen IELTS test).

Radna viza se izdaje na period do 4 godine. Ukoliko odlučite da se trajno nastanite u ovoj regiji Australije, nakon tri godine rada, uz određene uslove možete aplicirati i za stalnu vizu.

Godine starosti nisu uslov za ovaj program i radnu vizu, ali ukoliko nameravate nakon ovog perioda da zatražite stalni boravak na Severnoj Teritoriji, u trenutku kada aplicirate za stalnu vizu potrebno je da imate manje od 50 godina.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*