Najčešća pitanja u vezi australijske partner vize

Partnerska i verenička viza za Australiju


shadow

Priprema aplikacije za partner vizu, predstavlja obiman posao i zahteva veliki broj dokumenata koje je potrebno pripremiti i poslati ambasadi i imigracionoj službi Australije. Tokom procesa podnošenja aplikacije, pojavljuju se mnoga pitanja i nedoumice oko svih uslova, zahteva i mogućnosti koje partner viza pruža. Najčešća pitanja vezana su za načine odlaska sa bračnimm ili de facto partnerom, troškove za partner vizu, vreme čekanja i obaveze koje treba da ispunite.

Na osnovu našeg iskustva izdvojili smo najčešća pitanja koja nam postavljajte.

1. Koliko iznosi taksa za obradu aplikacije?

Taksa za obradu aplikacije od strane ambasade Australije trenutno iznosi 7,160AUD. Ova taksa pokriva troškove za privremenu, a kasnije i trajnu vizu. Ukoliko na aplikaciju želite da dodate zavisne članove porodice, troškovi obrade se mogu uvećati, jer se za njih dodatno plaća taksa za obradu aplikacije.

2. Koja viza je bolja, verenička ili partner viza?

Koja viza vam više odgovara zavisi od vaše lične situacije, planova sa partnerom ali i od drugih faktora. Ono što trebate da imate u vidu je da vam je partner viza jeftinija opcija, jer kada aplicirate za vizu plaćate gore navedenu taksu za obradu aplikacije koja vam važi za obe faze procesiranja ove vize. Kada aplicirate za vereničku vizu plaća se taksa u iznosu od 7,160AUD (isto kao i za partner vizu) ali kada se sklopi brak u Australiji u periodu od devet meseci potrebno je da aplicirate za partner vizu i da platite novih 1,170AUD za procesiranje ove aplikacije. Takođe imajte u vidu da ćete kod vereničke vize morati dva puta da pripremate aplikaciju za vizu, jednu za samu vereničku vizu, a drugu kasnije za partner vizu, dok ukoliko aplicirate odmah za partner vizu imate samo jednu aplikaciju.

3. Da li je obavezan medicinski pregled kod partner vize?

Da, medicinski pregled je obavezan.

4. Da li može da se aplicira za vereničku vizu i nakon toga da se sklopi brak pre nego što se donese ishod vereničke vize?

Da, možete da sklopite brak sa vašim partnerom ali moraćete da obavestite ambasadu i da pošaljete zahtev da se vaša aplikacija dalje razmatra za partner vizu (podklasa 309). Takođe moraćete da povučete zahtev za vereničku vizu, jer u suprotnom aplikacija će biti odbijena jer se ne ispunjavaju uslovi za ovu vizu (uzimajući u vidu da za ovu vizu ne trebate da budete u braku pa samim tim dalje nećete ispunjavati uslove ove vize.)

5. Koliko se čeka partner viza za Australiju i šta utiče na vreme procesiranja aplikacije?

Period procesiranja aplikacije za partner vizu traje u proseku između 13 i 18 meseci. Konačan period zavisi od aplikacije do aplikacije, ali ono što svakako utiče da se proces brže odvija jeste da je sva neophodna dokumentacija dostavljena, da se brzo odgovara na zahteve Ambasade ukoliko vam zatraže dodatna dokumenta itd.

6. Da li mogu da dodajem decu iz prethodnog braka na aplikaciju za partner vizu?

Da, na aplikaciju za partner vizu možete da dodate decu iz prethodnog braka ukoliko su maloletna i ukoliko su punoletna, ali morate da dokažete da su finansijski zavisna od vas. Ukoliko se viza odobri, deca će imati ista prava kao i nosilac vize.

7. Šta ukoliko podnosilac aplikacije ostane u drugom stanju u toku procesiranja aplikacije?

Ukoliko podnosilac vize ostane u drugom stanju u toku procesiranja aplikacije, potrebno je da obavesti ambasadu, a kada se beba rodi imaće pravo da aplicira za njegovo/njeno državljanstvo jer je vaš partner, otac deteta državljanin Australije ili ima permanent resident status u Australiji.

8. Do kada moram da uđem u Australiju nakon dobijanja vize?

Ukoliko je viza odobrena, u visa grant letter-u će biti naznačeno do kog datuma najkasnije možete da uđete u Australiju. Sa partner vizom dobijate pravo da putujete u i van Australije neograničeni broj puta.

9. Kada ću dobiti pravo na trajni boravak u Australiji?

Kada se odobri partner viza, ona ima privremeni karakter. Nakon dve godine od odobravanja vize ukoliko je brak i veza između partnera i dalje validna, podnosilac aplikacije se automatski razmatra za trajnu vizu i dobija se stalni boravak u Australiji, poznatiji kao permanent resident status.

10. Kakva prava imam u Australiji nakon dobijanja vize?

Nosioci privremene partner vize imaju pravo da borave u Australiji, dok ne dobiju konačan odgovor na aplikaciju za trajnu partner vizu.
Nosioci koji dobiju trajnu partner vizu dobijaju status trajnog boravka. Trajni rezidenti imaju pravo da žive, rade i studiraju u Australiju, bez vremenskog ograničenja. Dodatne pogodnosti su pristup zdravstvenoj zaštiti (Medicare), beneficije za socijalno osiguranje i mogućnost da se aplicira za državljanstvo Australije.

S obzirom da nisu sve aplikacije iste i da neke situacije zahtevaju drugačiji pristup i potrebe, a interesuje vas partner viza za Australiju i mogućnost odlaska u Australiji sa partnerom, popunite vizni upitnik procene profila kako bi vas bolje upoznali, a nakon toga zakazali i besplatno savetovanje u Future Option kancelariji, agenciji za vize za Australiju.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*