Odlazak sa porodicom u Australiju

Privremeni boravak ili migracija sa porodicom u Australiju


shadow

Planirate da aplicirate za neku od australijskih viza ili ste već nosilac vize? Pritom želite da sa članovima svoje porodice živite u toploj i sunčanoj Australiji, ali ne znate da li je to moguće? Za vas imamo odlične vesti, jer uglavnom većina viza za Australiju omogućava dodavanje članova porodice na aplikaciju!

Zato smo za vas u nastavku pripremili najčešće vize za Australiju i osnovne informacije o dodavanju članova porodice ukoliko razmišljate o porodičnom odlasku u Australiju.

Studentska viza sa porodicom

Studentska viza pruža mogućnost privremenog boravka studentu i njegovim članovima porodice tokom pohađanja studija u Australiji. Na svoju aplikaciju za studentsku vizu, možete dodati svog partnera (venčanog ili vanbračnog) i svoju decu.
Ono što je neophodno imati u vidu jeste da ako imate decu školskog uzrasta (starosti od 5 godina ili više), ona moraju biti upisana u školu. Školarine za decu se kreću između 5,500AUD i 14,000AUD na godišnjem nivou, u zavisnosti od australijske države i teritorije, kao i same obrazovne institucije. Deca se mogu upisati u školu tek kada student-roditelj završi proceduru upisa na svoj studijski program, tj. dobije Confirmation of Enrollment. Takođe, školarina za međunarodne studente se uglavnom ne plaća ukoliko roditelj pohađa neki istraživački program, Master by Research ili PhD.

Članovi porodice dobijaju ista prava kao i student. Takođe partner dobija mogućnost da radi isto kao i student. Partneri obično dobijaju mogućnost da rade pola radnog vremena, ali postoji izuzetak kod Master studija gde student dobija mogućnost da radi pola radnog vremena, ali partner može da radi neograničeno.

Taksa za obradu aplikacije se plaća za svakog člana porodice kojeg dodajete na aplikaciju, a iznos ove takse trenutno je 575AUD za studenta, 430AUD za partnera i 140AUD za dete.

Radna viza sa porodicom

Ukoliko ste nosilac radne vize, možete dodati članove svoje porodice na aplikaciju i oni dobijaju ista prava kao i nosilac vize tokom boravka u Australiji. Na svoju aplikaciju za radnu vizu, možete dodati svog partnera (venčanog ili de facto), svoju decu ili decu vašeg partnera, kao i druge rođake koji zavise od vas. Troškovi dodavanja članova porodice na aplikaciju variraju od toga ko su članovi porodice koje želite da dodate.

Da biste na svoju aplikaciju dodali dete, ono mora da bude mlađe od 18 godina, a ukoliko je napunilo 18 godina, da i dalje zavisi od vas za osnovne potrebe (hrana, odeća, smeštaj). Ukoliko je dete trenutno u braku ili vereno ili u de facto vezi, nema pravo da bude uključeno u aplikaciju za vizu.

Za radnu vizu, svaki član porodice treba da obavi lekarski pregled, a partner kao i nosilac vize treba da dokaže da je osoba dobrog karaktera i da nije prethodno osuđivan/a.

Ako posedujete privremenu radnu vizu, školarina za decu školskog uzrasta se plaća za sve državne škole u Australiji.

Taksa za obradu aplikacije se plaća odvojeno za svakog člana porodice, a iznos takse se razlikuje u zavisnosti od tipa radne vize.

Iseljenička viza (na osnovu kvalifikacija) sa porodicom

Ukoliko ste nosilac iseljeničke vize na osnovu kvalifikacija, na svoju aplikaiciju možete dodati i članove svoje porodice. Budući da sa ovom vizom stičete i permanent resident status u Australiji, ne plaćaju se pune školarine za decu.

Ukoliko u periodu nakon predaje aplikacije za vizu, a pre donošenja odluke, dobijete dete, neophodno je da obavestite ambasadu ili imigracionu službu Australije, i dostavite neophodne dokumente o novom članu porodice. Nakon toga će i dete biti uključeno u aplikaciju. Ukoliko je dete rođeno u Australiji, automatski će dobiti istu vizu koju poseduje roditelj.

Za iseljeničku vizu svaki član porodice treba da obavi lekarski pregled, a partner kao i nosilac vize biće u obavezi da dokaže da je osoba dobrog karaktera i da nije prethodno osuđivan/a.

Članovi porodice dobijaju ista prava kao i nosilac vize. Iseljenička viza omogućava nosiocu i njegovim članovima porodice da žive i rade u Australiji, kao i da se prijave na Medicare (socijalno i zdravstveno osiguranje). Uzimajući u vidu da sa ovom vizom dobijate Permanent Resident status, podobni ste da aplicirate za državljanstvo Australije.

Taksa za obradu aplikacije za iseljeničku vizu na osnovu kvalifikacija kao i kod ostalih viza se plaća odvojeno za svakog člana porodice i trenutno iznosi 3,755AUD za nosioca vize, 1,875AUD za partnera i 940AUD za svako dete koje se dodaje na aplikaciji.

Turistička viza sa porodicom

Možete da putujete i turistički da posetite Australiju sa porodicom. Imajte u vidu da je potrebno da svaki član porodice podnese odvojenu aplikaciju sa turističku vizu, čak i ukoliko je reč o maloletnom licu. U svakoj aplikaciji možete da naznačite sa kojim članovima porodice putujete, pa će na ovaj način nadležna ambasada Australije povezati sve aplikacije.

Taksa za obradu aplikacije za turističku vizu (podklasu 600) iznosi 140AUD po aplikaciji.

Odlazak sa porodicom na putovanje ili studije u Australiji podrazumeva pažljivo i detaljno planiranje i vođenje čitavog procesa, za koji su neophodni znanje i veliko iskustvo. Prepustite se stručnom timu Future Option, agencije za australijske vize, i zakažite besplatno savetovanje za detaljnije informacije i procenu profila kod obrazovnog agenta Elene Simić.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Comments

  1. Maida    

    Ok.ste i svaka cast

  2. Maida    

    Najljepsa zemlja na planeti. Sve je dovedeno u red

  3. Sasa    

    Ja sam metalostrugar dali neko zna dali je potrazivanje za taj posao

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*