Osnove partner migracije


shadow

Australijska partner migraciona šema omogućava državljanima Australije, onima koji imaju stalnu boravišnu vizu u Australiji, kao i državljanima Novog Zelanda da sponzorišu njihove partnere i da im se pridruže u Australiji. Partner migracija se odnosi na:

 • venčane partnere
 • verenike
 • vanbračne partnere (uključujući vanbračne partnere istog pola)

Partner migraciona šema je sačinjena od dve kategorije viza, partner i verenička viza, a ukupno postoje tri različite vrste vize:

 • Onshore Partner viza (Podklase 820/801)
 • Offshore Partner viza (Podklasa 309/100)
 • Prospective Marriage viza – verenička viza (Podklasa 300)
 1. Onshore Partner viza je privremena (820) ili stalna viza (801) koja se odnosi na venčane ili partnere koji žive u vanbračnoj zajednici i koji se nalaze u Australiji u trenutku apliciranja za vizu. Aplikanti ove vize je potrebno da se nalaze u Australiji u trenutku podnošenja aplikacije kao i u trenutku dobijanja vize. Obično se prvo dobija privremena viza na dve godine pre nego što se dobije trajna viza. Ovaj uslov ne važi ukoliko ste u trenutku apliciranja vi i vaš partner zajedno više od tri godine, ili ste zajedno dve ili više godina i imate zajedničku decu.
 1. Offshore Partner viza je privremena (309) ili stalna viza (100) koja se odnosi na aplikante koji su već u braku ili na one koje žive minimum godinu dana u vanbračnoj zajednici sa svojim partnerom , koji se nalaze van Australije u trenutku apliciranja za vizu. Potrebno je da aplikanti budu van Australije u trenutku dobijanja vize. I ovde se prvo izdaje privremena viza na dve godine, a nakon ovog perioda ukoliko aplikant ispunjava uslove postavljene od strane imigracione službe Australije izdaje se trajna viza. Ovde takođe važi isključak ovog uslova kao i kod onshore partner vize. Pored ovoga drugi isključak je da vaš partner trenutno ima ili da je prethodno imao humanitarnu vizu i da je veza bila deklarisana imigracionoj službi Australije pre nego što je on/ona dobila ovu vizu.
 1. Prospective marriage viza omogućava nosiocima vize da uđu u Australiju kako bi se venčali za svog partnera. Ovo je privremena viza koja se izdaje na period od devet meseci. U ovom periodu potencijalni supružnici treba da sklope brak kako bi nakon toga aplicirali za onshore partner vizu. Jedan od uslova za ovu vizu je da su se verenici lično upoznali pre nego što su podneli aplikaciju.

Sponzorstvo

Svi oni koji apliciraju za vizu pod ovom migracionom šemom mora da imaju sponzora. Sponzor je obično partner ili verenik/ca aplikanta. Da bi neko mogao da sponzoriše aplikanta za partner ili vereničku vizu mora:

 • da bude državljanin Australije ili da ima stalnu boravišnu vizu za Australiju ili da bude državljanin Novog Zelanda
 • da mu nije dodeljena Woman in Risk viza (podklasa 204) u zadnjih 5 godina i da sada želi da sponoriše svog partnera ili bivšeg partnera sa kojom je sponzor bio u vezi u trenutku odobravanja ove vize

Ukoliko vaš partner dobije odobrenje vize, sa ovim sponzorstvom sponzor se slaže da će obezbediti smeštaj i pružiti finansijsku pomoć svom partneru u periodu od dve godine.

Ograničenja sponzorstva

Postoje ograničenja sponzorstva u pogledu prethodno odobrenih partner aplikacija. Ograničenja se primenjuju ukoliko je:

 • sponzor prethodno sponzorisao ili nominovao (za aplikacije do 2002. godine) dve partner ili vereničke aplikacije
 • sponzor sponzorisao drugog partnera ili verenika u zadnjih 5 godina
 • sponzor bio sponzorisan kao verenik ili partner u zadnjih 5 godina

I pored ovih ograničenja u nekim posebnim okolnostima ipak ćete moći da budete sponzor. U posebne okolnosti spadaju:

 • ukoliko je vaš partner preminuo
 • ukoliko vas je vaš prethodni partner napustio ostavivši vašu decu
 • ukoliko je veza sa vašim trenutnim partnerom ili verenikom dugogodišnja
 • ukoliko vi i vaš trenutni partner ili verenik imate decu

Vreme procesiranja aplikacije

Prosečan period procesiranja aplikacija za partner vize traje od pet do dvanaest meseci.

Troškovi procesiranja aplikacije

Troškovi apliciranja i procesiranja partner i vereničke viza od strane ambasade/imigracione službe Austalije trenutno iznose 7,160AUD za podklasu 309 (offshore partner viza) i 300 (prospective visa marriage) dok 7.160AUD za podklasu 820 i 801 (onshore partner visa). Postoje dodatni troškovi procesiranja aplikacije ukoliko imate zavisne članove porodice koje želite da dodate na svoju aplikaciju.

Proces pripreme dokumenata i apliciranja za partner vizu za Australiju je prilično zahtevan i složen, i ukoliko Vam je potrebna stručna pomoć, možete da zakažete besplatno savetovanje i procenu profila kod agenta za vize za Australiju Elene Simić.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Comments

 1. Mina    

  Poštovani,

  Imam par pitanja vezana za migraciju preko partnera. Imam verenika koji ima Australijsko državljanstvo, zabavljamo se već skoro dve godine. Neko vreme je on živeo u Srbiji ali poslednjih meseci smo na relaciji Beograd – Sydney. Ja sam bila samo jednom u Australiji i to sada za Novu godinu, nisam prekoračila turističku vizu, i sada smo u nedoumici kako najlakše da rešimo naš status, sa kojom vizom? Dokumentacija koja se prilaže je obimna i dugo se čeka na odgovor a mi naravno želimo što pre da živimo zajedno i da se više ne razvajamo jer je jako mučno za oboje. Da li je bolje da se venčamo u Srbiji i da apliciram odavde ili ipak da probamo sa Vereničkom vizom i zakažemo venčanje u Australiji?

  Unapred zahvalna,
  M.

 2. Elena Simić    

  Poštovani,

  Postoje različite opcije i vize za koje biste mogli da aplicirate u Vašem slučaju, sve u zavisnosti Vaših planova i ciljeva.

  Smatram da je najbolje da organizujemo besplatno savetovanje kako bi približili i objasnili svaku opciju. Kontaktirajte nas putem mejla serbia@futureoption.net ili putem telefona +381 11 3340 474 kako biste zakazali razgovor sa našim agentom.

  Srdačan pozdrav

  1. miro    

   Postovani,Imam pitanje za vjerenicku vizu. Moja vjerenica je rodom sa Kosova raslejena u Srbiju tj Jagodinu ima Srpski pasos i licnu kartu da bi posjetila porodicu na Kosovu morala je da izvadi njihovu licnu kartu da bi se mogla kretat unutar Kosova po novom zakonu. A ja planiram da apliciram za verenciku vizu pa Vas pitam: dali ce to praviti problem u Australijskoj Ambasadi sto moja vjerenica ima i Kosovsku licnu kartu.

   Unapred zahvalan

   Miro

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*