SOL lista deficitarnih zanimanja


shadow

Lista deficitarnih zanimanja u Australiji (SOL lista) identifikuje zanimanja koja ispunjavaju srednjoročne i dugoročne potrebe australijske privrede. Nezavisni imigranti sa veštinama potrebnim za ova zanimanja pomažu u ispunjavanju potreba tržišta rada koje ne mogu biti ispunjene kroz migracione šeme sponzorstva od strane poslodavca ili države ili kroz zapošljavanja državljana Australije. Trenutno postoji 191 zanimanje na ovoj listi. Sva zanimanja na ovoj listi možete da pogledate ovde.

Vaša profesija mora da se nalazi na SOL listi deficitarnih zanimanja ukoliko aplicirate za:

 • nezavisnu migraciju na osnovu prikupljanja bodova (Skill Independent viza 189)
 • 485 vizu (privremena viza za diplomirane studente – graduate work stream)
 • 489 (Skill Regional Provisional viza – sponzorisana od strane porodice (family stream))

Ko ažurira SOL listu i kakav je način ažuriranja?

Svake godine Australijska agencija rada i produktivnosti (AWPA) pregleda i ispituje SOL listu i kao rezultat ovog pegleda SOL lista se uvek  ažurira 1. jula.

Kada ova agencija razmatra SOL listu koristi kombinaciju makro ekonomskih podataka, podataka o tržištu rada i savetuje se sa relevantnim industrijskim organima kako bi identifikovala deficitarna zanimanja u Australiji. Na osnovu kvalifikacija radi se na osiguravanju dobrog spoja između ponude i potražnje za deficitarnim zanimanjima na srednji ili duži rok u Australiji.

Ovogodišnji pregled uključio je mišljenja mnogobrojnih sindikata, asocijacija i niz profesionalnih udruženja u Australiji.

Prilikom pružanja saveta o tome koja zanimanja treba da budu uključena u SOL listu, australijska agencija rada i produktivnosti uzima u obzir faktore kao što su nivo veštine određenje profesije, potrebno vreme za razvijanje veštine, da li su veštine raspoređene za planiranu upotrebu kao i ekonomski uticaj od nedostatka veština u određenim zanimanjima.

Kakve opcije postoje ukoliko vaša profesija nije na SOL listi?

Ukoliko se vaše zanimanje ne nalazi na SOL listi, možda ste kvalifikovani za vizu preko nominacija od strane države ili teritorije ili sponzorstvo od strane poslodavca.

Treba napomenuti da SOL lista važi samo za nezavisnu migraciju na osnovu kvalifikacija (Independent Skill Migration).
Poslodavci kao i države i teritorije u Australiji imaju pristup širem opsegu zanimanja u okviru konsolidovane liste sponzorisanih zanimanja (CSOL list). Australijska agencija rada i produktivnosti ne učestvuje u izradi ove CSOL liste.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Comments

 1. Zijad    

  Pozdrav
  Kako bih mogao aplicirati za nezavisnu migraciju na osnovu prikupljanja bodova (Skill Independent viza 189) ukoliko se moje zanimanje nalazi na Sol listi?

  1. Elena Simić    

   Postovani,

   Prvi korak je da polozite IELTS test engleskog jezika sa odgovarajucom ocenom kao i da uradite skill assessment u asocijaciji koja je zaduzena za Vase zanimanje. Nakon toga potrebno je da uradite EOI, pa ukoliko ste pozvani da aplicirate onda u roku od 60 dana mozete zvanicno da aplicirate za ovu vizu. Procedura kod ove vize mozete da procitate ovde https://budikengur.com/migracija/skill-independent-viza

 2. milan    

  Do kada je prijava za listu koja je izasla,a tice se deficitarnih zanimanja?

  1. Elena Simić    

   Milane,

   Za iseljenicke vize ne postoji odredjeni rok kada se aplicira za vizu.

 3. Dragana    

  Postovani,
  ja bih konkurisala za doktorske studije hemije u Australiji a moj muz bi isao samnom. Da li postoji mogucnost da dobijem njihovu stipendiju i da li i u tom slucaju moram da imam garanciju sto se tice novca kako bi dobila vizu. Nasla sam na internetu da je moguce dobiti stipendiju i da njihove doktorske studije funkcionisu drugacije od nasih.
  Hvala unapred,
  Pozdrav

 4. maja    

  da li neko moze da stavi link na kome se nalazi bodovni sistem?

 5. Ognjen    

  Postovani,
  na koji način se vrši nostrifikacija veština u zanimanju sa SOL liste?Da budem precizniji,da li je dovoljno da se u Srbiji prekvalifikujem za neki zanat sa SOL liste?Da li je dovoljna diploma o stručnoj osposobljenosti i eventualni radni odnos u tom zanimanju (i koliko dugo?)?Po struci sam dipl.ekonomista ali ta diploma nije priznata pa me zato zanima eventualna alternativa.Unapred hvala na odgovoru!

 6. Miodrag    

  Postovani,koliko je potrebno iskustva da se ima za zanimanje koje je na SOL listi?I da li se prihvata potvrda od poslodavca koji ima registrovanu firmu a kod koga niste bili prijavljeni?Konkretno pitam za zanimanje elektricara posto vidim da je na listi.Hvala unapred

 7. Gaga    

  Postovani,
  ja bih konkurisala za doktorske studije hemije u Australiji a moj muz i dete bi isli samnom. Da li postoji mogucnost da dobijem njihovu stipendiju i da li i u tom slucaju moram da imam garanciju sto se tice novca kako bi dobila vizu. Nasla sam na internetu da je moguce dobiti stipendiju i da njihove doktorske studije funkcionisu drugacije od nasih. I najbitnije koja mi je viza u tom slucaju potrebna?
  Hvala unapred,
  Pozdrav

 8. Neveni    

  Poštovani,
  Moji maloletni sinovi konkurisali su zajedno sa bivsim suprugom, njihovim ocem za vizu za Australiju, u pitanju je partnerska viza. Po nekim informacijama, ceka se oko godinu do dve dana. Da bih ja dobila iseljenicku vizu, kao i moj suprug i kcerkica, da li treba da cekamo do punoletstva starijeg sina ili mozemo odmah da konkurisemo na osnovu njihovog boravista?
  srdačno Nevena

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*