Pert

Glavni grad države Zapadna Australija, jedne od Australijskih država


shadow

Pert je glavni i najveći grad Zapadne Australije. To je četvrti najnaseljeniji grad u Australiji, sa oko 2 miliona stanovnika koji živi u širem delu Perta.

Ovaj grad se nalazi između Darlingove padine i Indijskog okeana, duž obale reke Svan, 12 km od okeana. Reka je nazvana po čuvenim crnim labudovima koji se mogu naći duž reke.

Glavni grad Zapadne Australije je prvobitno osnovao kapetan Džejms Stirling 1829. godine kao administrativni centar kolonije Svan River, a status grada stekao je 1856. godine. Stanovništvo grada značajno se povećalo krajem 19. veka kao rezultat zlatne groznice u zapadnoj Australiji, uglavnom emigracijom stanovništva iz istočnih kolonija Australije.

Pert danas nudi besprekornu kombinaciju urbane sofisticiranosti i međunarodnog ukusa. Sa stanovništvom koje ima duplo veći rast od nacionalnog proseka i najnižom stopom nezaposlenosti od svih ostalih država i teritorija u Australiji, Pert privlači više imigranata nego bilo koji drugi grad u Australiji.

Znamenitosti grada

shadow

Događaji

Javni prevoz

Perth ima moderan sistem javnog prevoza koji kombinuje vozove, autobuse, trajekte i CAT-ove. Transperth upravlja javnim prevozom u Pertu, što znači da su svi vozovi, autobusi, trajekti i CAT-ovi dopunjuju međusobno redovima vožnje i kartama.

U centralnoj gradskoj zoni postoji slobodna tranzitna zona koja omogućava putnicima da putuju autobusima ili vozovima besplatno. Slobodna tranzit zona je obezbeđena svaki dan i proteže se od Kings Parka do Causeway-a i Northbridge, pa sve do reke Svan.

Posao

Mnogi ljudi u Pertu su zaposleni u rudarskoj industriji. Naravno, posao u rudarskoj industriji Perta više nije isti kao u čuvenoj 1890. godini, kada je grad služio kao kapija zlatnih polja Zapadne Australije, međutim Zapadna Australija i dalje se može pohvaliti resursima zlata, rude, gvožđa, dijamanta, nikla, boksita, sirove nafte i prirodnog gasa. U Pertu postoji stalna potreba za kvalifikovanim radnicima u ovoj industriji.

Pored rudarstva, industrije koje zapošljavalju veliki broj radnika u Pertu su: finansije i osiguranje, stručne naučne i tehničke usluge, ugostiteljstvo, obrazovanje i maloprodaja.

Interesantne činjenice

  • Pert je najizolovaniji glavni grad na svetu. Udaljen je preko 2,000 kilometara od najbližeg većeg grada.
  • Poznat kao najsunčaniji grad na svetu sa prosečno osam sati sunca na danu tokom cele godine.
  • Pert je postao poznat i kao grad svetlosti jer kada je astronaut Džon Glen kružio orbitom 1962. godine on je mogao da vidi Pert, jer su svi stanovnici uključili svoja svetla u domovima.
  • Zahvaljujući rudarskoj industriji, Pert ima najveći broj self-made milionera po glavi stanovnika, više nego bilo koji drugi grad na svetu.
  • Kovnica u Pert-u je najstarija kovnica u svetu koja još uvek radi u svojim originalnim prostorijama.
  • Pert je jedini grad na svetu gde avioni mogu da sleću u poslovnom delu grada.
  • Kings Park u Pertu je najveći unutrašnji gradski park u svetu, veći i od njujorškog Central parka.
  • Putovanje oko Perta autobusima je besplatno ukoliko se nalazite u besplatnoj tranzitnoj zoni ili koristite besplatne CAT autobuse.

Nekretnine

Prosečna mesečna kirija u centru grada krece se od 1,800 do 2,500AUD, a u širem delu grada od 1,300 do 1,600AUD.

Prosečna cena nekretnine u centru grada je oko 8,000AUD po kvadratu, dok je u širem delu grada oko 5,000AUD.

 

Podeli tekst sa prijateljima!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*