Formula 1: Velika nagrada Australije

Prva trka šampionata Formule 1 na stazi u Melburnu


shadow

Naredna i jubilarna 70. sezona Svetskog šampionata Formule 1 počinje nedelju dana ranije nego ove godine. Startna trka za Grand Prix Australije zakazana je za 17. mart 2019, a finalna u Abu Dabiju održaće se 1. decembra.

Istorijat Grand Prix Australije

Prva trka za Grand Prix Australije održana je 1928. godine na stazi Filip Ajlend. U kalendaru Formule 1 trka se nalazi od 1985, a poslednjih 22 godine održava se na privremenoj uličnoj stazi u Albert Parku u Melburnu.

Staza se nalazi u najpitoresknijem delu grada, okolo jezera u javnom parku, smeštenom između poslovnog dela Melburna i plaže Sv. Kilda. Stoga predstavlja jednu od najpopularnijih staza za fanove i vozače Formule 1.

Staza nije teška, ali je zbog kratkih pravaca i čestih blagih krivina zahtevna jer predstavlja opterećenje za kočnice bolida. Krug je dug 5.303 m, a dužina trke je 58 krugova ili 307.271 km. Najveća brzina od 320 km/h postiže se na startno-ciljnom pravcu.

I ove godine, kao i prethodne 2017, Grand Prix Australije odneo je Nemac Sebastijan Fetel koji vozi za Ferari, dok rekord kruga u trci, već punih 15 godina, drži Mihael Šumaher sa prolaznim vremenom 1:24.105.

Sezona 2019.

Program takmičenja za Grand Prix Australije za narednu sezonu isti je kao i dosad. Manifestacija počinje u četvrtak (14. marta) i traje četiri dana, a na programu su treninzi, kvalifikacije i trka zakazana za nedelju u 15:10h po lokalnom vremenu.

Međutim, Australijski Grand Prix će i u narednoj sezoni biti mnogo više od nedeljne trke. Koncerti, zabave za decu, interakcija sa vozačima, izložba automobila biće samo neki od sadržaja dostupnih posetiocima. Svake sezone manifestacija je sve bogatija, a broj posetilaca iz svih krajeva sveta sve veći. Četvorodnevni spektakl Formule 1 u Melburnu jedan je od najprestižnijih prvenstava i sportskih događaja na svetu.

Kako do karata

Ako već putujete u Australiju u pomenutom periodu ovaj događaj u Melburnu svakako ne biste trebali propustiti.

Staza Albert Park ima 12 tribina raspoređenih na najuzbudljivijim mestima tokom trke. U zavisnosti od tribine i željenog mesta, cene karata za sva četiri dana kreću se od 310AUD za obična i premium sedišta, odnosno od 395AUD po danu za VIP lože. (Za VIP i privatne lože mogu se kupiti karte za tri, dva ili jedan dan.) Deca do 12 godina plaćaju pola karte, a za decu do 3 godine ulaz na sve tribine je besplatan.

Karte se već nalaze u online prodaji na zvaničnom sajtu grandprix.com.au, a na osnovu različitih pogleda na stazu možete sami odabrati ne samo tribinu nego i sedište.

Kupovinom karata do 30. novembra 2018. postajete GP Advantage Silver član što za ljubitelje Formule 1 može doneti jedinstvene pogodnosti. A za prave fanove Formule 1 postoji opcija F1® Experiences Ticket Packages sa kojom mogu da uživaju u eksluzivnim prednostima, kao što su druženje sa trkačkim legendama, vožnja stazom, Paddock Club Party i još mnogo toga.

Smeštaj

Oni koji žele da posete Australiju radi ovog događaja i da dožive sve čari najbržeg cirkusa na svetu, do adekvatnog smeštaja mogu vrlo lako doći preko sajtova za booking. Za mart naredne godine noćenje u dvokrevetnoj sobi, u hotelima u zoni do 20 km od Albert Parka, kreće se od 40€, ali s obzirom na to da je interesovanje veliko ova informacija se brzo menja.

Dan trke za Grand Prix Australije biće samo konačni krug jedne izuzetne nedelje u Melburnu. Vozači Formule 1 obično sleću u Melburn nedelju dana pre trke što je dobra preporuka i za fanove i ostale posetioce. Melburn je glavni grad kulture u Australiji, centar za uličnu umetnost, grad sa najlepšim plažama, svetski poznatim restoranima i prelepom viktorijanskom arhitekturom koju treba obići i videti.

GP Advantage Gold i Silver kartica nude svojim članovima opciju Grand Prix Travel® Packages, sa kojom mogu na jedan klik da kupe kartu i ujedno rezervišu i smeštaj u blizini Parka. Cene ovih paketa (karta i smeštaj) kreću se od 594AUD.

Turistička poseta

Grupni turistički aranžmani su sigurno najlakši način da posetite ovu svetsku sportsku manifestaciju, ali turističke agencije koje se bave sportskim turizmom zasada nemaju u ponudi narednu sezonu Formule 1.

Zato u pripreme za ovako spektakularan događaj treba krenuti na vreme. Za stanovnike Srbije za odlazak u Australiju potrebna je turistička viza, a na njeno odobrenje čeka se od 17 do 28 dana.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*