Najpoznatiji slatkiši i poslastice Australije

Popularni australijski slatkiši, namazi i poslastice


shadow

Puno je dobrih razloga zbog kojih treba da posetite Australiju. A kada se konačno nađete u ovoj impresivnoj zemlji neobične mešavine različitih kultura i tradicija, mirisa i ukusa, uz čuveni australijski roštilj ne zaboravite da probate i neke od kultnih australijskih slatkiša, namaza i poslastica.

Čuveni australijski deserti odlikuju se kombinacijom jednostavnih sastojaka i privlačnih ukusa, a iza svakog ovog autentičnog recepta krije se interesantna priča.

Pavlova

Poreklo jedne od najpopularnijih torti na svetu tema je dugogodišnjeg poslastičarskog spora između stanovnika Australije i Novog Zelanda. Prema australijskoj legendi ova poslastica nastala je u čast ruske balerine Ane Pavlove tokom njene turneje po Australiji i Novom Zelandu dvadesetih godina prošlog veka. Sa svojom jednostavnom a opet prefinjenom teksturom, poslastica je lagana isto kao i sama balerina. Recept u osnovi sadrži puslice, šlag i sveže voće, a po priči je nastao u hotelu Esplanade u Pertu.

Vegemite

Generacije i generacije Australijanaca odrasle su na ovom tamnom namazu neobičnog ukusa. Stranci ga uglavnom ne vole zato što je više slan nego sladak, ali ovu kultnu australijsku poslasticu svakako treba da probate barem jednom. Vegemite je nastao 1922. godine po ideji štedljivog i preduzimljivog biznismena Freda Vokera, koji je želeo da iskoristi već korišćen pivski kvasac koji se inače odbacuje. Pored kvasca bogatog vitaminom B, vegemite sadrži i začine i povrće; koristi se kao namaz na tost ili za sendviče, a Australijanci ga jedu čak i sa avokadom, topljenim sirom i paradajzom.

Lamington

Kolač Lamington često se naziva nacionalnim kolačom Australije. Prema jednoj legendi nastao je u Kvinslendu 1900. godine a po recepturi ličnog kuvara lorda Lamingtona. Postoji više verzija ovog kolača, a osnovna je da se kockice patišpanja umoče u čokoladnu glazuru a potom uvaljaju u kokos. Da bi bile još ukusnije, kockice mogu i da se podele na pola a između njih stavi sloj krema ili džema. Danas se ovi kolači uglavnom služe u kafeima uz čaj i kafu, a isti recept postoji i kod nas pod nazivom „čupavci“.

Anzac biscuits

ANZAC je australijski i novozelandski vojni korpus koji je učestvovao u borbama u Prvom svetskom ratu, a biskviti koji su kasnije dobili ime po njemu danas imaju značajnu istorijsku prošlost. Tokom rata, supruge vojnika pravile su za svoje muškarce na dalekom frontu specijalne tvrde biskvite i slale ih na dug put brodom do njihovih rovova. Ovi biskviti prvobitno su nazivani “vojnički keks” i služili su kao zamena za hleb. Današnja verzija anzac biskvita je malo izmenjena. Fini i suvi keksići sa ukusom kokosa prave se od brašna, ovsa, maslaca i zlatnog sirupa i odlični su za grickanje uz kafu, čaj ili mleko.

Tim Tam

Veoma ukusan čokoladni Tim Tam keks poznat je širom sveta, a u Australiji ga obožavaju kao omiljeni slatkiš. Godišnje se proda preko 400 miliona pakovanja Tim Tama čija slatka tajna leži u dva sloja čokoladnog keksa, odvojenih laganim čokoladnim punjenjem i prelivenih rastopljenom čokoladom. Ovaj slatkiš zasigurno je probao skoro svaki stranac u Australiji, a ako budete imali sreće da upoznate prave australijske sladokusce, uz njih ćete naučiti i kako se na poseban način ovi keksići jedu uz kafu.

Fairy bread

Zamislite tanke trouglaste kriške belog hleba, namazane maslacem i posute šarenim šećernim mrvicama… Ovaj bajkoviti vilinski hleb glavna je poslastica na dečjim rođendanima, ali ga vole i odrasli Australijanci. Podseća ih na detinjstvo. Jednostavna i brza poslastica, odlična je za piknik ili šetnju.

Witchetty grub

I na kraju, Witchetty grub možda i nije toliko slatka hrana koliko je za Aboridžine, već hiljadama godina unazad, prava poslastica. Ako želite da probate australijsku najautentičniju poslasticu onda je to svakako ova mesnata i gnjecava larva. Kažu da je veoma ukusna – jedne podseća na piletinu, a druge na muskatni oraščić. Iako ih Aboridžini ponekad jedu i sirove, predlažemo da ih za početak probate pečene.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*