Uluru – Ajers Rok

Aboridžinska sveta mesta u Australiji


shadow

Uluru ili Ajers Rok (Ayers Rock) je nacionalni park koji se nalazi u središtu Australije u Severnoj teritoriji, okružen Gibsonovom, Viktorijinom i Simpsonovom pustinjom. Park se prostire na 1.300 km² i vlasništvo je tamošnjih aboridžinskih naroda Pitdžantdžatdžara i Jankundžadžara. Zbog izuzetnih geoloških i kulturnih odlika, ovaj nacionalni park je uvršten u listu svetske baštine.

Usred ravne i crvene suve zemlje uzdišu se dve veličanstvene stenovite formacije – Ajers Rok i planina Olga ili Kata Tjuta, koje predstavljaju glavno obeležje i znamenitost ovog parka. Ovo su sveta mesta u verovanju i kulturi Aboridžina, vezana za njihov mit o stvaranju sveta nazvanom Vreme snevanja. Predeo je ispresecan brojnim pešačkim stazama koje se nazivaju staze sna. Pojedina mesta na Ajers Roku su toliko sveta da ih ni Aboridžini iz poštovanja ne posećuju i nikada ne pominju. Zbog toga su i pojedine staze zabranjene za posetioce.

Svake godine ovaj park poseti oko 600.000 turista.

Ajers Rok

Ajers Rok je neerodirani monolit od peščara nastao najverovatnije pre 600 miliona godina. Njegove strme strane se naglo uzdišu s crvene ravnice do visine od 348 m, što znači da je viši od Ajfelovog tornja, a ispod zemlje ovaj stenoviti kolos prodire još 6 km. U pećinama i oko podnožja Ajers Roka mogu se videti crteži starih Aboridžina.

Njegova najuzbudljivija odlika jeste promena i prelivanje boja u zavisnosti od dela dana. Očaravajuće nijanse jarkocrvene i narandžaste potiču od velikog sadržaja gvožđa u stenama. Najlepše ga je videti ujutru ili predveče kada je sunce nisko na nebu.

Olga ili Kata Tjuta

Za mnoge posetioce ovo je još neobičnija prirodna znamenitost koja se nalazi na tridesetak kilometara od Ajers Roka. Kata Tjuta je prstenasta stenovita formacija koja se sastoji od 36 kupola od crvenog peščara i prostire se na 35 km². Njihovi vrhovi nisu ravni, kao na Ajers Roku, jer se kupole pružaju preko ravnice u luku. Najviši vrh Olga, po kome je i planina dobila ime, viši je od Ajers Roka za 200 m. Ova planina nastala je erozijom i pod uticajem pustinjskog vetra, a zbog pogleda na zjapeće ponore, vlažne klisure i pećine, ostavlja veličanstven utisak.

Biljni i životinjski svet

U Nacionalnom parku Urulu vlada tropska klima, pa se ovde mogu naći one biljke i životinje koje se inače nalaze u unutrašnjosti Australije. Najzastupljeniji oblik vegetacije su bagrem i endemska vrsta trave Spinifex sericeus. Posle obilnih kiša predeo osvane zastrt cvetovima raznih boja.

Sisari su ovde retki, ali 22 vrste životinja ipak uspevaju da prežive u ovako negostoljubivom predelu. Tako se mogu videti crveni kengur, torbarska krtica i dugouhi bandikut, a pored njih i neke vrste dovedene iz Evrope kao što su lisica, mačka, zec i miš. Od gmizavaca se najčešće sreću bodljikava agama, crnoglavi piton i varan, najveći gušter u Australiji.

Korisne informacije

Od zabavnih sadržaja u ponudi su pešačenje stazama oko Ajers Roka i kroz Kata Tjutu, kao i posete svetim mestima. Uspon na Ajers Rok je veoma zahtevan, a na temperaturama višim od 38˚C i zabranjen. Zbog verskog značaja je zabranjeno i fotografisanje.

Na severnom obodu parka, 20 km od Ajers Roka, nalazi se centar za posetioce Julara, blizu koga je i regionalni aerodrom. U centru se nalaze hoteli, bungalovi i kampovi gde je moguće odsesti, a do Ajers Roka se iz Julare može stići autobusom. Najbliži veći grad je Alis Springs na 450 km udaljenosti.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*