Vivid Sidnej

Festival svetlosti, muzike i ideja


shadow

Vivid Sidnej je festival svetlosti, muzike i ideja koja se jednom godišnje organizuje u Sidneju i najveći je u svetu ove vrste. Impresivni svetlosni efekti i performansi lokalnih i svetskih muzičara, sve posetioce ostavljaju bez daha.

Pored ovih atrakcija, festival obuhvata i grupne debate i forume kako bi se međusobno razmenjivale ideje i upoznali vodeći lideri u datim oblastima.

Istorija festivala

Događaj traje 3 nedelje, a ove 2018 godine je napunio deseti rođendan i održao se od 25. maja do 16. juna. Ono po čemu je Vivid Sidnej festival prepoznatljiv u celom svetu, jesu svetlosne skulpture, interaktivne multimedijalne projekcije i specijalno dizajnirane aplikacije, koje transformišu nekoliko mesta u Sidneju, kao što su Sidnejska opera, Lučki most, Darling luka i Poslovni distrikt.

Vivid Sidnej je nastao 2009. godine kao Smart light festival, koji je za cilj imao da ukaže na efikasnije korišćenje električne energije. Ideju je predstavila dizajnerka za svetlosne efekte Meri Ana Kiriaku. U saradnji sa Brajanom Enom prvi festival je održan, a dizajner rasvete Brus Ramus je osmislio svetlosne efekte na Sidnejskoj operi.

Uspeh festivala i atrakcije

Vremenom je ovaj festival postao jedan od zaštitnih simbola Sidneja i Australije, jer svake godine privlači sve veći i veći broj turista. Po izjavama organizatora i predstavnika vlasti, Vivid Sidnej festival je 2017. godine posetilo više od 2.33 miliona stanovnika, a u gradsku kasu se slilo više od 143 miliona AUD.

Pored glavnih svetlosnih atrakcija oko Sidnejske opere, postoje još mnoga mesta koja se mogu obići tokom festivala. Oni koji su posetili Vivid Sidnej savetuju da se obavezno posete i događaji Muzička kocka (Musical Cube) i Srce grada (Heart of the City).

Organizatori poručuju da se najlepše svetlosne instalacija mogu posetiti na Sidnejskoj operi, Darling luci, Taronga ZOO, Kraljevskoj botaničkoj bašti, Chatswood-u i Mekvajer parku.

Najlepše fotografije ovog festivala možete pronaći i na društvenim mrežama, pod heštegom #vividsydney.

Vivid Sidnej je definitivno jedna od najzanimljivijih atrakcija koje ima Australija i dogadjaj koji ne smete propustiti, ukoliko putujete u Australiju i boravite u Sidneju u tom periodu.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*