Australijski nacionalni standardi zapošljavanja


shadow

Od 1. jula 2009. godine, većina Australijskih radnih mesta su regulisana novim sistemom kreiranim zakonom o radu Australije.

Nacionalni standardi o zapošljavanju (NES) navedeni u ovom zakonu, obuhvataju 10 minimalnih standarda zapošljavanja u Australiji:

  1. Maksimalne nedeljne sate rada – 38 sati nedeljno, plus razumni broj dodatnih sati rada.
  2. Zahtevi za fleksibilne radne aranžmane – pravo zaposlenima u određenim okolnostima (navedeni u zakonu o radu) da zatraže promenu njihovih radnih aranžmanima .
  3. Roditeljsko odsustvo i srodna prava – do 12 meseci neplaćenog odsustva po zaposlenom, plus pravo da traži dodatnih 12 meseci neplaćenog odsustva, plus druge oblike porodiljskog, očinskog i odsustva vezanog za usvajanje i čuvanje dece.
  4. Godišnji odmor – 4 nedelje plaćen odmor na godišnjem nivou, plus dodatnu nedelju za radnike koji rade u određenim smenama.
  5. Lično/negovateljsko odsustvo i odsustvo u posebnim situacijama – 10 dana plaćeno lično/negovateljsko odsustvo na godišnjem nivou, plus 2 dana neplaćeno negovateljsko odsustvo i dva dana plaćeno odsustvo u posebnim situacijama.
  6. Odsustvo radi rada javnog interesa – neplaćeno odsustvo za dobrovoljne i volonterske hitne i civilne aktivnosti sa pravom na 10 dana plaćenog civilnog odsustva.
  7. Odsustvo na duži period – prelazno pravo za zaposlene kao što je  navedeno u važećim pre modernizovanih premija, čekajući razvoj jedinstvenog nacionalnog standarda ovakvog tipa odsustva.
  8. Državni praznici – plaćeni slobodan dan, osim kada postoji razuman razlog rada.
  9. Obaveštenje o raskidu ugovora (otkazni rok) i otpremnine – do 5 nedelja otkaznog roka i pravo na otpremnine za 16 nedelja rada zavisno od radnog staža.
  10. Obezbeđivanje dokumenta sa informacijama o zakonu o radu  – ovakav dokument mora da bude obezbeđen svim novim zaposlenima od strane poslodavca. Dokument mora da sadrži informacije o nacionalnim standardima zapošljavanja, odlukama sporazuma, modernim nagradama, slobodi prava o članstvu u pojedinim organizacijama, prestanku radnog odnosa, individualnim fleksibilnim aranžmanima, transferu biznisa kao i o ulogama Australijske komisije rada i ombudsmana rada.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*