Česte zablude u vezi 457 vize


shadow

457 viza je najpopularnija radna viza preko koje poslodavci iz Australije sponzorišu i dovode kvalifikovane radnke iz inostranstva. Kod ove vize je potrebno da i poslodavac/sponzor i kandidat/radnik ispunjavanju određene uslove. Često se dešava da poslodavci a i oni koji su zainteresovani i planiraju da apliciraju za ovu vizu da nisi dovoljno upućeni u celu proceduru, uslove kao i prava koja se dobijaju sa ovom vizom. U ovom tekstu predstavićemo najčešće zablude i greške u vezi 457 vize.

1. Nosilac 457 vize nakon dolaska u Australiju ne mora da radi u nominovanoj poziciji i za poslodavaca koji ga je sponzorisao

457 viza omogućava nosiocu ove vize da radi isključivo u nominovanoj poziciji za poslodavca koji ga je sponzorisao. Ukoliko nosilac vize odluči da promeni poslodavca i kompaniju koja ga je sponzorisala, biće potrebno da aplicira za novu vizu, a novi poslodavac moraće takođe da ima već odobreno sponzorstvo ili da aplicira za sponzorstvo da bi zapošljavao radnike iz inostranstva.

2. Poslodavac može da vas nominuje za bilo koju poziciju

Poslodavac iz Australije ne može da vam ponudi bilo koju poziciju i posao u Australiji. Nominovana pozicija kod 457 vize mora da se nalazi na konsolidovanoj listi deficitarnih zanimanja u Australiji (CSOl lista).

3. Kandidat 457 vize ne mora da ima radno iskustvo ili obrazovanje za ponuđenu poziciju

Jedan od uslova kandidata 457 vize je da dokaže da je kvalifikovan za ponuđenu poziciju, i potrebno da ima neophodno obrazovanje i/ili radno iskustvo za ponuđenu poziciju. Takođe za neka zanimanja na konsolidovanoj listi biće potrebno da uradite i nostrifikaciju veština (skill assessment), registraciju ili licenciranje.

4. Sa 457 vizom dobija se pristup Medicare-u

457 je privremena viza sa kojom se ne dobija permanent resident status u Australiji, pa prema tome pri apliciranju za ovu vizu biće potrebno da organizujete i kupite odgovarajuće zdravstveno osiguranje za vas i vaše dodatne članove porodice na vašoj aplikaciji za vizu. Pristup Medicare-u imaju samo državljani Australije i oni koji imaju stalni boravak u Australiji. Ovde su izuzetak kandidati koji imaju pasoš nekih od zemalja sa kojima Australija ima potpisano recipročan sporazum o zdravstvu.

5. Kada dobijete 457 vizu dobijate i stalni boravak u Australiji

457 viza je privremena viza koja može da bude izdata na maksimalno 4 godine. Sa ovom vizom se ne dobija stalni boravak u Australiji. Iako je ova viza privremena nakon dve godine ćete moći da aplicirate za stalni boravak ukoliko poslodavac želi da vas zaposli na neodređeno vreme. Postoje i drugi načini da dobijete stalni boravak u Australiji pre ovog perioda preko ENS-a (Employer Nomination Scheme – Direct Stream), RSMS-a (Regional Skilled Migration Scheme) ili preko migracije na osnovu kvalifikacija.

6. Australijska kompanija može da podnese prijavu za sponzorstvo samo u trenutku kada pronađe odgovarajućeg radnika za otvorenu poziciju u svojoj firmi

Kompanija iz Australije ne mora da čeka da nađe odgovarajućeg kandidata da bi aplicirala za sponzorstvo koje je neophodno za zapošljavanje internacionalnih radnika. Kompanija može da dobije sponzorstvo dve godine unapred. U suštini ovo može da smanji proces čekanja kasnije kada kompanija pronađe odgovarajućeg radnika i kandidata za otvorenu poziciju u svojoj firmi.

7. Jedina obaveza poslodavca iz Australije je da ponudi i pripremi dokumenta sa kojim garantuje radniku posao.

Ovo zna da bude česta zabluda poslodavaca a i radnika koji traže posao u Australiji. Poslodavac treba da ispunjava niz uslova za dobijanje sponzorstva od strane imigracione službe Australije. Neki od ostalih uslova koje poslodavac treba da ispuni je da vodi svoj biznis legalno u Australiji, da nudi obuke ostalim Australijskim radnicima, a za neke pozicije biće potrebno i da dokaže da je oglašavao otvorenu poziciju i da nije mogao da pronađe odgovarajućeg radnika iz Australije.

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju

Comments

  1. SEVAD    

    kvalificirani sem zidar delam tuki v sloveniji ze 18 let rojen sem ; 11.04 1975 .god. zanima me delo v australiji ker se spoznam toliko v gradbenistvo vecinom obvladam zidarska ,tesarska , armiracka dela imam zelju z zaposlitvo v australiji ce lako pomagate ,,,,,,tei…00386 31 867264,,,v naprej se zahvaljujem na razumjevanju..

    1. administrator    

      Sevade, pošaljite nam Vaš email, kako bi mogli da Vam prosledimo detaljnije objašnjenje u vezi radne vize za Australiju.

  2. Marko    

    Pozdrav vezano za pr 457 visa,imam par pitanja. Ja sam 37 supruga je 30 ona ke zenski frizer ja muski.zavrsili smo srednje skole za frizere. Supruga je polozila ielts sa srednjom ocenom 6,5 ja sa 8. Koja je sansa da apliciramo za vizu457, sta nam sve treba i kakozapoceti proces?isto tsko imamo dvoje dece sina 12 i kcer 9. Ukoliko ispunimo uslove za vizu i oxemo mozemo li povesri decu sa nama i da li ona tamo mogu u skolu,dsli placamo skolovynje ili…?hvala na odgovoru pozdrav

    1. administrator    

      Poštovani,

      Za 457 vizu potrebno je da imate ponudu za posao i poslodavac iz Australije koji bi hteo da Vas sponoriše za ovu vizu. Pored toga potrebno je da imate zanimanje koje se nalazi na CSOL listi deficitarnih zanimanja u Australiji, a dobijena ponuda od poslodavca da bude povezana za ovo zanimanje. Na ovu vizu možete da dodate svoje članove porodice. Plaća se školarina za decu.

  3. zoran    

    POZDRAV,profesionalni sam vozac kamiona i imam radno iskustvo 19 godina.
    Radio sam u AMERICI kao vozac 6 godina i pricam ENGLESKI ….
    RODJEN SAM 1974 GODINE I IMAM PORODICU ,PA AKJO NEKO MOZE DA POMOGNE OKO RADNE VIZE ZA AUSTRALIJU NEKA SE JAVI I NARAVNO NADOKNADA SLJEDI.POZDRAV provler.si@gmail.com

  4. Jelena    

    Postovani,
    Uskoro zavrsavam visu pedagosku skolu i zelela bih da sa deckom odem u Australiju zbog boljeg posla i zivota.Interesuje me kako da konkurisemo za vizu,kome se obratiti, sta je potrebno od papira,koji su uslovi ? Da li postoji sansa za drzavljanstvo? Da li uopste traze pedagoge, vaspitace ili cuvanje dece? Molim vas da mi pomognete jer imam ogromnu zelju za odlazak u Australiju i dobro poznajem engleski jezik..
    Srdacan pozdrav

    1. administrator    

      Postovani,

      Mozete da nam se obratite putem mejla na serbia@bridgeblueglobal.com u vezi savetovanja o odlasku u Australiju.

  5. Aleksandra    

    Postovani,

    Zanima me kakav je status maloletne dece uz dvoje roditelja koji dobiju 457 sponzorisanu vizu, za boravak u Australiji? Da li tada placaju skolovanje, ili imaju pravo na neka oslobadjanja od placanja? Isto me zanima I za zdravstvenu zastitu.

    Hvala unapred

    1. administrator    

      Postovani,

      Ukoliko odlazite na 457 vizu potrebno je da platite osiguranje za sve clanove porodice. Takodje za decu placate skolovanje.

      Srdacan pozdrav

  6. dusan    

    Pozdrav. Imam 30god zavrsio sam skolu za rudarskog tehnicara, imam iskustvo u rudniku 10god zanima me kako bih moga da odem, supruga je diplomirani ekonomista, imam dve cerke od 4god i 2,5 god imamo veliku zelju da odemo.

  7. Zoran    

    Poštovani, moj sin ima diplomu pravnog tehničara IV SSS Pravno-birotehničke škole. Zbog nemogućnosti da nađe posao u svojoj struci, pet godina radi na poslovima barmena. Postoji potencijalna šansa da se poslom barmena bavi u Australiji, pa me interesuje da li radi taj posao bez obzira što ne poseduje odgovarajuću diplomu ( pretpostavljam ugostiteljska škola ) ili mora da ima odgovarajuću kvalifikaciju ? Da li sa svojom diplomom može da radi ikakav posao u Australijii ?
    Unapred hvala !

    1. Snezana Krsmanovic    

      Dobio sam ugovor-pozivno pismo od registrovanog sponzora iz Australije i treba da aplicima za vizu 457. Polaganje testa iz engleskog imam zakazano za oktobar. Interesuje me koju jos dokumentaciju treba da podnesem uz pozivno pismo i da li zahtev za vizu mogu podneti pre polaganja testa. Molio bih da mi pojasnite malo tu proceduru.

  8. Petar    

    Postovani,

    Dobio sam poslodavca,ponudu za posao,polozio IELTS,uplatio osiguranje privatno(Bupa).Poslodavac je angazovao Imigracionog advokata(Abacus Visa).
    Zahtev za vizu 457 je podnet 15-og Decembra 2015.
    U mail-u pise da bi odgovor od strane Imigracionog trebalo sacekati izmedju 6-12nedelja(max 3 meseca).
    Danas je 15-i Mart 2016,medjutim i dalje nema odgovora,koliko bi jos moglo da potraje cekanje s obzirom da je proslo 3 meseca?
    Hvala unapred na odgovoru.

    1. administrator    

      Postovani,

      Prosecno procesiranje aplikacije za 457 vizu ukoliko ste aplicirali za vizu van Australije je dva meseca (pogledajte link https://www.border.gov.au/about/access-accountability/service-standards/temporary-work-visa-processing-times). Imajte u vidu da ovaj period je samo prosek a ne tacan vremenski period koliko traje procesiranje aplikacije.

      Ukoliko Vi ste aplicirali za vizu 15. decembra ne cekate nesto previse dugo od zvanicnog proseka.

      Svakako uvek mozete pozvati evropski servisni centar i pitati dokle je stiglo procesiranje Vase aplikacije.

    2. milan    

      Petre zamolio bih vas da se cujemo ako ste u mogucnosti pitao bih vas kroz sta ste prosli za dobijanje 457 vize unapred hvala

  9. zica    

    interesujeme kako bi mogao otici kao turista da vidim tu lepu zemlju australiju puno hvala. poz.

  10. milan    

    molim nekoga koje imao iskustva sa 457 vizom od cene vize ,lekarskih pregleda i dokumentacije u srbiji da podeli samnom i sa ostalima isksutvo

  11. Radivoj    

    Trazimo iskusnog muskog frizera(Barber) za rad u nasem salonu u Perthu! Spremni smo da budemo sponzori za radnu vizu.. Svoje CV saljite na nasu email adresu..
    Cmako@y7mail.com

  12. Rada    

    Pozdrav. Suprug i ja želimo da apliciramo za 457 pa nas interesuje da li se zna za koja zanimanja se traži skill assessment i da li je dovoljno da to zanimanje bude na SOL listi ili mora i CSOL. Hvala Vam na pomoći.

  13. Admir    

    Postovanje,
    imam 30 godina, neozenjen, nezaposlen, zavrsio sam srednju ekonomsku skolu, odlicno poznavanje engleskog jezika, radio nekoliko godina kao novinar i imatrikulant na pravnom fakultetu. Da li mi neko moze pomoci oko informacija kako i na koji nacin pronaci neki posao u Australiji il je moguce neko skolovanje tamo ? U teskoj sam ekonomskoj situaciji.

    Hvala unaprijed svim dobrim ljudima

  14. Nikola    

    Dobar dan,da Vam postavim par pitanja ili pitanje.

    Imam poziv za odlazak u Sidnej,studirao sam sportski menadzment, ostala su mi jos 2 ispita,88 sam godiste.
    Koju vizu je najlakse dobiti i kako to vec ide? Ova zena je spremna da mi posanje garantno pismo i svu mogucu papirologiju sto je do nje ,samo da se raspitam vezano za dobijanje vize,koliko se ceka i koja je najbrza opcija ? Unaprijed hvala !

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*


2 + = 3