Temporary Graduate viza nakon studiranja u Australiji


shadow

Ukoliko ste internacionalni student u Australiji i želite da nakon studiranja steknete radno iskustvo i ostanete još neko vreme u Australiji, Temporary Graduate viza je možda prava opcija za vas.

Temporary Graduate viza (podklasa 485) nudi veliku šansu nedavno diplomiranim studentima da steknu značajno internacionalno radno iskustvo u Australiji nakon završetka studija. Ovo radno iskustvo pomaže u razvoju veština koje su studenti stekli na svojim studijama, obogaćuje njihov CV i povećava šanse za  bolje mogućnosti zapošljavanja po povratku u svoju zemlju.

Postoje dve vrste Temporary Graduate vize:

 1. Graduate work-koja se odnosi na internacionalne studente koji su završili svoje studije u Australiji sa zvanjem i veštinama koje se odnose na pozicije koja se nalaze na listi deficitarnih zanimanja (SOL list) u Australiji.
 2. Post-study work-koja je uvedena 23. marta 2013. godine za internacionalne studente koji su završili studije sa diplomom visokog obrazovanja (bachelor, master ili PhD diploma) neke australijske obrazovne institucije, bez obzira na njihovu oblast studiranja. Ova vrsta je dostupna samo studentima koji su aplicirali i dobili svoju prvu studentsku vizu za Australiju nakon 5. novembra 2011.godine.

Kandidati treba da ispune niz uslova za odobrenje Temporary Graduate vize. Uslovi su:

 • da imate manje od 50 godina
 • da se nalazite u Australiji u trenutku apliciranja za vizu
 • da posedujete odgovarajuću vizu
 • da ispunjavate Australijski dvogodišnji uslov studiranja
 • da imate bar kompetetno poznavanje engleskog jezika
 • da ste nedavno završili osnovne, postdiplosmke ili doktorske studije ili da ste završili studijski program u Australiji sa veštinama i kvalifikacijama koje su povezane za zanimanjem koje se nalazi na njihovoj SOL listi deficitarnih zanimanja

Studenti mogu da apliciraju za ovu vizu u periodu od 6 meseci nakon diplomiranja. Nakon odobrenja ove vize studenti su odgovorni da sami pronađu posao. Bitno je da znate da ne postoji ograničenje u pogledu vrsta zapošljavanja kod nosilaca ove vize, što znači da studenti mogu da rade bilo kakav posao u Australiji kada im se ova viza odobri.

Šta predstavlja Australijski dvogodišnji uslov studiranja?

Za obe dve vrste Temporary Graduate vize morate da ispunjavate dvogodišnji Australijski uslov studiranja. Ovaj uslov je definisan kao studiranje registrovanog kursa za internacionalne studente u Australiji u periodu od najmanje dve akademske godine, gde nastava mora da bude na engleskom jeziku. Takođe je bitno da kurs bude završen za minimum 16 kalendarskih meseci.

Nostrifikacija veština (skill assessment)

Kandidati koji apliciraju za post-study work vizu ne treba da rade nostrifikaciju veština (skill assessment) u Australiji, dok kandidati koji apliciraju za graduate work vrstu vize su obavezni da nominuju zanimanje koje se nalazi na listi deficitarnih zanimanja i da odrade nostrifikaciju veština  nominovanog zanimanja.

Važnost vize

Period važenja 485 vize u velikoj meri zavisi od vrste za koju ste aplicirali kao i od tipa studija koje ste završili u Australiji (ovaj drugi uslov važi samo za post-study work vizu).

Ukoliko ste aplicirali za graduate work vizu, viza će vam važiti 18 meseci.

Ukoliko ste aplicirali za post study work vizu, viza će vam važiti:

 • 2 godine ukoliko ste završili osnovne studije ili Master by coursework
 • 3 godine ukoliko ste završili Master by research
 • 4 godine ukoliko ste završili doktorske studije u Australiji

Troškovi obrade aplikcije Temporary Graduate vize

Obrada aplikacije Temporary Graduate vize trenutno iznosi 1,440AUD. Imajte u vidu da ćete imati dodatne troškove obrade vize ukoliko dodajete zavisne članove porodice na ovu aplikaciju.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*