6 najčešćih grešaka na IELTS testu


shadow

Međunarodni sistem za testiranje engleskog jezika ili IELTS je međunarodni standardizovani test znanja engleskog jezika za govornike koji dolaze iz ne-engleskih govornih područja. IELTS je jedan od glavnih testova na engleskom jeziku na svetu i polaže se zbog studiranja, rada ili migracije u zemljama engleskog područja.

IELTS test se sastoji od četiri dela (slušanje, čitanje, pisanje i govor).  U zemljama u regionu,  ovaj test se obično polaže u British Council-u. Poželjno je da se svaki kandidat testira i pripremi pre polaganja ovog testa. U nastavku želimo da vas upoznamo koje se najčešće greške koje kandidati prave prilikom polaganja IELTS testa.

1. Neodgovaranje na zadato pitanje ili menjanje teme

Ovo se veoma često dešava tokom dela pisanja i pričanja kada kandidati ili zaborave šta je bilo postavljeno pitanje, pa pričaju na bilo koju temu, ili ne poznaju dovoljno dobro oblast o kojoj se raspravlja.

2. Dužina eseja treba da bude u skladu sa zahtevanim brojem reči

Mnogi pomisle da će na testu ostvariti bolju ocenu ukoliko napišu esej duže nego što se to u samom testu zahteva. Međutim, ovo je pogrešno isto koliko i kada napišete esej kraće nego što je traženo. Vežbajte pre samog testa kako da sročite svoje misli na određenu temu u striktno određenom broju reči.

3. Učenje odgovora napamet

Iako vlada uverenje da će učenje napamet podići šanse da se test i položi, to je zapravo veoma pogrešno. Prvenstveno, nikad ne možete znati šta ćete dobiti na testu, pa učenje napamet može da postane gubljenje vremena, a isto tako se češće možete zbuniti ukoliko nešto niste dovoljno dobro razumeli i naučili. Ključ uspeha je da ste upoznati sa mnogim temama tako da možete da govorite o njima s samopouzdanjem.

4. Ponavljanje istih reči i izraza

Može biti izuzetno stresno da se pod pritiskom vremena setite svih reči i obogatite svoj vokabular novim izrazima. Zato vam savetujemo da pre samog testa pripremite i iščitavate veznike, rečce, sinonime koji vam mogu pomoći da se izrazite na elokventniji način.

5. Nepravilno raspoređivanje vremena

Sposobnost upravljanja vremenom čini 50% uspešnosti testa. Savetuje se da se uvek skoncentrišete na one delove koje znate i njih prvo uradite, dok delove za koje morate malo da razmilslite ili niste sigurni da znate ostavite za kasnije. Ovo se naročito odnosi na deo testa sa čitanjem.

6. Gubljenje koncentracije tokom dela slušanja

Samo razmišljanje da morate da se skoncentrišete tokom dela slušanja će dovesti do toga da izgubite koncentraciju i nepotrebno vas omesti. Najbolji savet jeste da se opustite i zamislite da se nalazite na običnom predavanju i da hvatate beleške i na taj način ćete izbeći da se zbunite.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*