IELTS test – najpopularniji test engleskog jezika u Australiji


shadow

IELTS test (International English Language Testing System) je jedan od najpopularnijih i najprihvaćenijih testova engleskog jezika u svetu. Više od 9.000 univerziteta, kompanija, stručna tela za registraciju i vlade širom sveta prihvataju IELTS kao dokaz znanja engleskog jezika. Ovaj test je uglavnom potreban za upis na studije, rad i migraciju u zemljama engleskog govornog područja u koje spada i Australija.

Moduli IELTS testa

Postoje dva modula IELTS testa, General i Academic. Academic modul se obično koristi za upis na studije u inostranstvu gde je nastava na engleskom jeziku ili za registraciju u nekim stručnim telima i institucijama. Za rad i migraciju u zemljama engleskog govornog područja obično se traži da polažete General modul.

U nekim slučajevima oba modula IELTS testa su prihvaćena. Da biste bili sigurni koji modul treba da polažete najbolje je da pitate instituciju koja vam traži ovaj test.

Delovi IELTS testa

Oba modula IELTS testa sadrže četiri dela:

  • Pisanje
  • Čitanje
  • Slušanje
  • Govor

Delovi govora i slušanja su isti kod oba modula. Pisanje i čitanje su delovi koji se razlikuju u zavisnosti od toga da li polažete General ili Academic modul.

Pisanje

Polaganje ovog dela traje 60 minuta. Ukoliko polažete Academic modul imaćete esej za pisanje kao i grafikon ili dijagram za analizu. Kod General modula takođe ćete imati esej ali umesto grafikona ili dijagrama biće potrebno da napišete pismo.

Čitanje

Čitanje traje 60 minuta i podeljeno je na tri dela. Svaki deo ima tekst 600 reči i potrebno je da se odgovori na 40 pitanja ukupno za sva tri dela. Ovo važi i za General i Academic modul. Razlika je u tome što kod Academic modula imate dosta stručnije, akademske tekstove dok kod General modula tekstovi su više bazirani na realnim životnim situacijama.

Slušanje

Ovaj deo traje 40 minuta i podeljen je na četiri sekcije, svaki malo teži od prethodnog. Ima ukupno 40 pitanja na koja treba da se odgovori kako odslušate tekst.

Govor

U ovom delu imaćete intervju do 15 minuta sa ispitivačem koji će vam postavljati pitanja i koji će ocenjivati vaše odgovore.

Ocenjivanje

Ocene na IELTS testu kreću se od 1 kao najniža pa sve do 9 kao najviša ocena ovog testa. Za svaki pojedinačan deo IELTS testa dobija se ocena, a dobija se i prosečna ocena na osnovu svih četiri delova. Institucije koje traže IELTS test obično imaju uslov i za prosečnu i za pojedinačnu ocenu.

Gde se polaže IELTS test?

IELTS test u zemljama u regionu obično se polaže u British Council-u. Za više informacija oko prijavljivanja, polaganja i cena ovog testa možete da posetite zvaničan sajt IELTS testa.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*