Lični poreski broj u Australiji (Tax File Number)


shadow

Ukoliko nameravate da u toku studija radite u Australiji, uz studentsku ili kasnije neku stalnu vizu, potrebno je da imate lični poreski broj, poznat kao TFN (Tax File Number).

Poreski broj dodeljuje Australijska poreska kancelarija (Australian Taxation Office – ATO). Veoma je sličan američkom broju socijalnog osiguranja, ali je njegova upotreba u Australiji strogo ograničena zakonom. Sastoji se od devet cifara, najčešće u obliku nnn nnn nnn, i predstavlja veoma važnu ličnu identifikaciju svakog pojedinca.

Čemu služi lični poreski broj?

Lični poreski broj ima ulogu da objedini poreski sistem i penzioni fond. Preko ovog broja vaš poslodavac uplaćuje određeni procenat od vaše zarade i u poreski i u penzioni fond. Poreski broj je veoma važan i za slučaj da nameravate da ostanete u Australiji i za slučaj da želite da je napustite. U momentu kada odlučite da napustite zemlju preko ovog broja možete zatražiti povraćaj poreza, kao i povraćaj novca koji je uplaćen u penzioni fond. A ukoliko odlučite da ostanete u Australiji, kao njihov državljanin, nakon 67 godina starosti iz ovog fonda ostvarujete pravo na penziju.

Za koje se još svrhe koristi novac prikupljen od poreskih obveznika?

Novac od poreza na zaradu stanovnika vlada Australije koristi za različite usluge koje služe svim građanima ove zemlje, kao što su putevi, infrastruktura, zdravstvene i druge usluge koje su uglavnom besplatne.

Za koje poslove je potrebno da imate poreski broj?

TFN broj je potrebno da imate za bilo koji posao koji obavljate – i za part-time i za full-time poslove, ali i ako u Australiji nameravate da pokrenete sopstveni biznis. Kao preduzetnik, preko ovog broja na kraju godine možete da zatražite povraćaj poreza.

Šta ako nemate lični poreski broj?

Svaka osoba koja radi u Australiji mora da plaća porez. Ako nemate TFN broj niste napravili nikakav prekršaj, ali to ne znači da nećete plaćati porez. Poslodavac će od vaše zarade svakako morati da izdvaja i državi uplaćuje određenu sumu, koja u ovom slučaju može da iznosi i do 47% od ukupne mesečne zarade, što predstavlja najveću poresku stopu na zaradu u Australiji.
Uz TFN broj taj procenat je mnogo manji, što znači da će vam ostati više novca u džepu. Ovo je više nego dovoljan razlog da imate svoj poreski broj. Uz to, sa ovim brojem imate i određene pogodnosti i beneficije od države, od kojih smo neke pomenuli ranije.

Da li promenom posla menjate i poreski broj?

Jednom dodeljen lični poreski broj ostaje vam do kraja radnog veka, čak i ako promenite ime, posao ili se iselite iz Australije. Kao i svaka druga lična identifikacija, poreski broj ne bi smeo da se izgubi ili da se otkrije osobama koje nisu ovlašćene da ga zatraže. Ukoliko posumnjate da vam je poreski broj ukraden, potrebno je da se u što kraćem roku obratite državnoj poreskoj službi.

Kako do ličnog poreskog broja?

Procedura za dobijanje ličnog poreskog broja je veoma jednostavna. Aplicira se online preko sajta Australijske poreske kancelarije. Stanovnici Australije mogu da zatraže TFN broj i na šalterima skoro svake pošte.

Poreski broj se ne plaća. Sve što je potrebno jeste da se nalazite u Australiji i da imate validan pasoš i vizu. Radni odnos možete da zasnujete čim pošaljete prijavu za TFN broj. Na kraju procedure poreski broj vam se šalje na naznačenu adresu u Australiji u roku od 28 dana.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*