Najčešća pitanja u vezi australijske studentske vize


shadow

Tokom procesa apliciranja za studentsku vizu, pojavljuju se mnoga pitanja i nedoumice kod studenata oko svih uslova, zahteva i mogućnosti koje viza pruža. Najčešća pitanja vezana su za odlazak sa porodicom ili partnerom na studije, cene i troškove za vize, mogućnost rada tokom studiranja i nakon završetka studija.

Na osnovu našeg iskustva izdvojili smo najčešća pitanja koja nam studenti postavljaju.

Odlazak na studentsku vizu u Australiju sa porodicom

1. Da li mogu da idem sa porodicom na studentsku vizu?

Da, nosilac studentske vize na svoju aplikaciju za vizu, može da doda i članove porodice.

2. Da li partner može da radi u Australiji?

Da, partner dobija pravo na rad od 20 sati nedeljno i sa radom može da otpočne tek kada nosilac studentske vize počne sa nastavom. Ukoliko je nosilac vize upisao master studije ili neki istraživački program, partner ima pravo na rad, neograničen broj radnih sati.

3. Ukoliko na aplikaciju za vizu dodajem decu, da li ona treba da budu upisana u školu?

Da, svako dete koje je uključeno u aplikaciji, a uzrasta je od 5 ili više godina po zakonu Australije, mora da bude upisano u školu. Prilikom podnošenja zahteva za vizu morate da dostavite dokaz o upisu.

Troškovi odlaska u Australiju na studentsku vizu

4. Da li se plaća školarina za decu i koliko iznosi?

Da, školarina za decu se plaća, a iznos zavisi od australijske države i teritorije, kao i same institucije. U proseku, školarina za decu iznosi između 5.500 i 14.000AUD na godišnjem nivou.Izuzetak od plaćanja školarine za decu su roditelji-studenti, koji upisuju istraživački program (Master by Research ili doktorske studije).

5. Da li treba da platim školarinu pre apliciranja za vizu?

Da, pre apliciranja za vizu je neophodno platiti prvu ratu školarine kako bi se izdao Confirmation of Enrollment, dokument neophodan pri apliciranju za vizu.

6. Šta se dešava sa školarinom i osiguranjem koje sam platio u slučaju da ne dobijem vizu?

U slučaju negativnog ishoda aplikacije za studentsku vizu, student može zatražiti povraćaj novca od institucije. U ovom slučaju po zakonu Australije obrazovna institucija je u obavezi da refundira novac za školarinu studentu.

7. Koji su troškovi za odlazak u Australiju na studentsku vizu?

Troškovi za odlazak na studiranje u Australiju mogu varirati na osnovu različitih faktora, ali osnovni troškovi na početku su prva rata školarine, osiguranje za ceo period boravka u Australiji, taksa za obradu aplikacije za vizu, prevod dokumentacije od strane sudskog tumača, polaganje IELTS testa (ukoliko Vam je potreban ovaj test za upis) i avionska karta. Državljani Bosne i Hercegovine, treba da dostave i biometrijske podatke i da obave lekarski pregled.

Taksa za obradu aplikacije za studentsku vizu

8. Koliko iznosi taksa za obradu aplikacije za studentsku vizu?

Taksa za obradu studentske vize iznosi 575AUD. Ukoliko na svoju aplikaciju dodajete i članove porodice, imaćete dodatne troškove obrade aplikacije.

9. Da li se taksa za obradu aplikacije vraća u slučaju nedobijanja vize?

Ne, taksa za obradu aplikacije se ne vraća, kakav god da je ishod aplikacije za vizu.

IELTS test

10. Da li je IELTS test neophodan za upis studija u Australiji?

Zavisi od vrste studija koje želite da upišete. Ako ste zainteresovani za kurs engleskog jezika u Australiji, polaganje IELTS testa nije potrebno, dok je za sve druge vrste studijskih programa IELTS test neophodan.

11. Koja ocena na IELTS testu se traži pri upisu na studije u Australiji?

Tražena ocena zavisi od nivoa studijskog programa koji želite da upišete, kao i od oblasti studiranja. Generalno, za stručne programe tražena prosečna ocena je 5.5, za osnovne studije 6.0, dok je za postdiplomske 6.5, ali tako da nijedan od delova testa ne bude manji od 6.

12. Šta ukoliko ne dobijem potrebnu ocenu na IELTS testu?

Obrazovne institucije u Australiji nude opciju upisivanja paket programa, koji podrazumeva prvo pohađanje kursa engleskog jezika, a zatim studiranje na željenom studijskom programu. Institucije uglavnom traže da za pola boda koji vam nedostaje, pohađate kurs od 10 nedelja.

Studentska viza za Australiju

13. Da li mogu da produžim/promenim studentsku vizu za Australiju?

Da, možete da produžite ili promenite studentsku vizu iz Australije. Vodite računa da to uradite pre nego što vam istekne viza kako biste izbegli moguće probleme sa imigracionom službom.

14. Kada mogu da krenem sa radom na studentskoj vizi?

Rad je dozvoljen tek kada otpočnu studije u Australiji. Sa studentskom vizom generalno dobijate pravo na rad od 20 sati nedeljno tokom semestra, i neograničeni broj sati kada nastava nije u toku. Ukoliko student upiše Master by Research ili doktorske studije, stiče pravo na rad sa punim radnim vremenom.

15. Na koji vremenski period se izdaje studentska viza?

Studentska viza se izdaje na period koliko traju studije koje ste upisali, plus dva meseca ukoliko studije traju duže od 10 meseci, odnosno plus mesec dana ukoliko studije traju manje od 10 meseci.

Postoji još dosta drugih pitanja o načinu i procesu apliciranja za studentsku vizu, uslovima i mogućnostima, troškovima i vremenskim rokovima, koja dobijamo u toku pripreme dokumentacije i aplikacije za studentsku vizu za Australiju.

Treba imati u vidu i da nisu sve aplikacije iste i da neke situacije zahtevaju drugačiji pristup i potrebe, pa ako vas interesuje procena vašeg profila i mogućnost studiranja u Australiji, popunite vizni upitnik procene profila kako bi vas bolje upoznali, a nakon toga zakazali i besplatno savetovanje u našoj kancelariji.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*