Nastava i ispiti na studijama u Australiji

Kako izgleda nastava, predavanja, ispiti i ocenjivanje na studijama u Australiji?


shadow

Doneli ste odluku da studirate u Australiji, ili o tome još uvek razmišljate? U oba slučaja na pravom ste putu da od sebe i svoje buduće karijere napravite nešto dobro.

Visok kvalitet vašeg obrazovanja biće svakako zagarantovan. Ali pre svega toga sigurno želite da saznate kako kroz različite studijske nivoe izgledaju nastava i način učenja, predavanja, polaganje ispita i ocenjivanje na koledžima i univerzitetima u Australiji?

Kako je organizovana nastava na studijama u Australiji?

Svaki studijski nivo u Australiji ima odredjene karakteristike, a kako će izgledati vaša nastava zavisi od tipa studija koje ste upisali.

Stručni programi (VET) – Praktično znanje kao imperativ

Ukoliko ste zainteresovani za neke od stručnih (VET) programa na australijskim koledžima, praktično znanje primenljivo na savremene tržišne izazove biće vam zagarantovano. Australijski VET sektor baziran je na partnerstvu između vlade, obrazovnih ustanova i industrije, i kroz ovu saradnju, a na projektima u realnom vremenu, imaćete priliku da na licu mesta, daleko od učionice, učite od stvarnih eksperata sa kojima delite ista interesovanja i strasti.
Iskustvo i praktično znanje koje steknete ovom vrstom obrazovanja učiniće vas konkurentnim na tržištu rada bilo gde u svetu.

Istražite više o tome kako da upišete stručne programe u Australiji.

Osnovne akademske studije – Sami kreirate program studiranja

U slučaju da ste zainteresovani za osnovne akademske studije u oblasti primenjene umetnosti, egzaktnih nauka ili biznisa, vaša kreativnost i sloboda dobiće potpun izražaj. Ove australijske studije su dosta šire i fleksibilnije od evropskih. To znači da birate samo jedan glavni predmet koji želite da diplomirate, ali tokom svake godine imate priliku da proučavate i veći broj izbornih predmeta.

Širi izbor predmeta omogućiće vam da sami konstruišete stepen svojih interesovanja i kreirate program studiranja koji je prilagođen samo vama i vašim ciljevima u budućoj karijeri. Zahvaljujući ovako fleksibilnoj strukturi studija, bićete u mogućnosti da mešate i podudarate potencionalno neobične kombinacije predmeta što vas kasnije može odvesti ka različitim smerovima i uskim specijalizacijama u okviru kojih možete postati pravi ekspert.

Istražite više o tome kako da upišete osnovne studije u Australiji.

Master i doktorske studije – Neverovatne mogućnosti za istraživački rad

Studijsko istraživanje je ključna metodološka praksa na australijskim univerzitetima i onaj oblik nastave koji se svesrdno podstiče na svim nivoima obrazovanja.

Kao retko koja država u svetu, Australija je sama po sebi jedna velika istraživačka laboratorija. Njeni istraživači i studenti master i doktorskih studija imaju neverovatne mogućnosti za istraživanje i terenski rad. Ova zemlja im bez ograničenja daje pristup čak i zaštićenim prirodnim dobrima (Veliki koralni greben i sl.) da u okviru njih vrše sva potrebna ispitivanja i istraživanja.

Ukoliko ste neko ko voli da boravi u fokusu naučnih istraživanja i pritom osećate da vaši sadašnji potencijali ovde nisu dovoljno iskorišćeni, razmislite o upisu master ili doktorskih studija u Australiji.

Kako izgledaju predavanja i ispiti na studijama u Australiji?

Nastavne metode. Na australijskim koledžima i univerzitetima na svim nivoima (stručni programi, osnovne, master, doktorske studije) koriste se slične nastavne metode kao u Evropi. Nastava se odvija u okviru predavanja i konsultacija, timskih i pojedinačnih projekata, seminarskih i laboratorijskih vežbi i terenskog rada, a u zavisnosti od oblasti studiranja koriste se i kliničke ili industrijske prakse. Nakon teoretskih predavanja, profesori stalnom interakcijom podstiču studente da praktično iskoriste i upotrebe stečeno teorijsko znanje putem rešavanja realnih problema.

Nastava i ispiti na studijama u Australiji

Predavanja. Najupečatljiviji utisak koji međunarodni studenti nose sa studija u Australiji, jeste – neposrednost profesora. Profesori su pristupačni i prijateljski nastrojeni prema studentima, konstantno otvoreni za rešavanje svakog pitanja i problema. Formalan odnos u komunikaciji ne postoji, a opuštena i fleksibilna atmosfera prenosi se i na predavanja, pa su ona uvek zanimljiva, inovativna i kreativna.

Ispiti. U zavisnosti od predmeta i oblasti studija, ispiti se uglavnom sastoje od praktičnih vežbi i zadataka koji se rade tokom semestra ili testova koji se polažu na kraju semestra. Studenti dobijaju spisak literature za svaki predmet a na njima je koliko će sa tog spiska pročitati. Ne postoji knjiga za ispit koju treba (napamet) da naučite, i iz koje ćete biti usmeno ispitivani. Od vas se na vežbama i testovima očekuje da u pisanoj formi iznesete svoje konkretne ideje i rešite dati problem.

Ocenjivanje. Ocenjivanje se vrši tokom celog školovanja, od prvog do poslednjeg semestra. Većina australijskih fakulteta ima svoje online portale na kojima se nalaze snimci sa predavanja, lekcije i beleške, i na kojima studenti postavljaju svoje praktične radove za ocenjivanje. Ocenjivanje ne samo da je transparentno, već je i objektivno i stoga poprilično kompleksno. Sistem ocenjivanja varira od jedne do druge teritorije ili studijske oblasti, ali se kao najčešći javlja u vidu slovnih oznaka a na osnovu procenata: HD (High Distinction – 83.00-100.00), D (Distinction – 73.00-82.99), C (Credit – 63.00-72.99), P (Pass – 50.00-62.99) i N (Fail – 0.00-49.99).

Šta se očekuje od vas kao budućeg australijskog studenta?

Kao student nekog od australijskih univerziteta bićete u potpunosti i samostalno odgovorni za održavanje vaših aktuelnih studija. To znači da profesori neće upravljati vašim vremenom, niti će vas gurati na zadatke, ali će svaku vašu motivaciju svesrdno prihvatati, pomagati i podržavati, kako biste ispunili i iskoristili sve svoje potencijale.

U zavisnosti od studijske oblasti koju odaberete, možda ćete biti u prilici da sve svoje nedeljne obaveze oko predavanja organizujete u tri dana, ali da biste bili uspešni, od vas se očekuje da ta predavanja samostalno dopunite čitanjem i istraživanjem dodatne literature. Na ovo će vas svakako navoditi i praktični zadaci koje treba da rešite.

Šta to konkretno znači? Na primer, za studente prve godine osnovnih studija (na pojedinim studijskim grupama) očekuje se da nedeljno posvete studijama 12-16 sati (predavanja i samostalan rad), a kasnije, oni se ohrabruju i podstiču da svojim studijama posvete i do 20-25 sati u nedelji. Ovo još uvek znači da ćete imati dovoljno slobodnog vremena da se posvetite poslu, ili nekim od slobodnim aktivnosti koje vam nudi univerzitet, kao što su studenstki klubovi, dobrovoljna društva, vannastavni kursevi, stažiranje ili istraživački projekti.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*