Nova viza za međunarodne studente zapadne Australije


shadow

Od ove jeseni Zapadna Australija otvara vrata međunarodnim studentima koji žele posao i stalno prebivalište u ovoj australijskoj državi. Kako bi podstakla svoje studente da nakon završenih studija tu i ostanu, vlada Zapadne Australije proširila je vizne mogućnosti za iseljeničke vize Skilled Nominated viza (podklasa 190) i Skilled Regional (Provisional) viza (podklasa 489), i pored general stream-a uvela i graduate stream za studente.

Ove novine važe samo za Zapadnu Australiju.

Za obe vize potrebna je nominacija od strane državne ili teritorijalne vlade Zapadne Australije. To znači da vlada razmatra svaki pojedinačni zahtev za nominaciju, i u slučaju pozitivnog ishoda, nominuje aplikanta, odnosno poziva ga da aplicira za vizu sa stalnim prebivalištem. Za nominaciju se šalje Iskaz o interesovanju, ali pre svega toga potrebno je da aplikanti, u zavisnosti od stream-a pod kojim žele da apliciraju, ispune i određene uslove.

Potrebni uslovi za graduate stream

Da bi mogli da apliciraju za nominaciju za jednu od ove dve iseljeničke vize, međunarodni studenti treba da ispunjavaju sledeće uslove:

Završene osnovne ili postdiplomske studije na teritoriji Zapadne Australije. Ovim uslovom obuhvaćeni su univerziteti Zapadne Australije (Curtin University, Edith Cowan University, Murdoch University, University of Notre Dame Australia i University of Western Australia), ali i kampusi australijskih univerziteta drugih država koji se nalaze na teritoriji Zapadne Australije (Southern Cross University).

Pored diplome, potrebno je priložiti i dokaz o studiranju najmanje dve redovne akademske godine na ovim univerzitetima.

Položen IELTS test. Prosečna ocena mora biti 7 za svaki pojedinačni deo testa.

Deficitarno zanimanje. Vlada dodeljuje nominacije samo za deficitarna zanimanja koja se nalaze na listi Graduate occupation list (GOL), s tom razlikom što svršeni postdiplomci (Master i PhD) imaju prohodnost na sva zanimanja sa liste, dok diplomci osnovnih studija (Bachelor’s degrees) samo za pojedina zanimanja. Lista je zaista duga i možete je pogledati ovde.

Radno iskustvo. Za studente završenih osnovnih studija uslov je da su u proteklih deset godina stekli radno iskustvo od najmanje godinu dana u Australiji ili tri godine van Australije, a koje je vezano za deficitarno (ili blisko) zanimanje sa liste. Ovaj uslov se ne odnosi na studente koji su završili master ili doktorske studije – za njih nije potrebno radno iskustvo.

Poslovna ponuda. Svi aplikanti moraju da imaju ponudu za posao od strane poslodavca sa teritorije Zapadne Australije, a u okviru deficitarnog zanimanja. Ponuda treba da se odnosi na posao sa punim radnim vremenom i da traje najmanje 12 meseci. Za Skilled Regional (Provisional) vizu, ponuda treba da bude od strane poslodavca koji se nalazi u jednoj od devet regionalnih oblasti Zapadne Australije.

Novčani fond. Ovaj uslov važi samo za međunarodne studente koji, u trenutku apliciranja za nominaciju za jednu od ove dve vize, žive van Australije. U tom slučaju potrebno je dostaviti dokaz o raspoloživom novčanom fondu za useljenje, koji ne sme da bude manji od 20.000AUD za jednu osobu, odnosno 30.000AUD za dve osobe (za one koji idu sa partnerom).

Ove iseljeničke vize, sada dostupne i za studente Zapadne Australije, uglavnom su trajne vize koje omogućavaju život i rad u Zapadnoj Australiji, a kasnije i apliciranje za australijsko državljanstvo. Za vize se aplicira online preko imigracione službe Australije, a za detaljnije informacije zakažite besplatno savetovanje u agenciji za vize za Australiju – Future Option.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*