Obrazovni sistem u Australiji


shadow

Za obrazovanje u Australiji prvenstveno su odgovorne njene države i teritorije. Vlada svake države ili teritorije u Australiji obezbeđuje sredstva i reguliše javne i privatne škole u okviru svog upravnog područja.

Federalna vlada pomaže u finansiranju javnih univerziteta, ali nije uključena u postavljanje nastavnog plana i programa.

Nastavni jezik

Engleski je zvanični jezik u Australiji i glavni jezik nastave u njihovom obrazovnom sistemu, ali ipak postoje škole koje nude dvojezične programe ili programe na drugim jezicima.

Školska/Akademska godina

Školska godina u Australiji varira između njenih država i institucija ali generalno traje od kraja januara/početkom februara do sredine decembra. U toku školske godine uključeni su raspusti koji obično traju dve nedelje u aprilu, julu i oktobru.

Akademska godina na univerzitetima traje od kraja februara do sredine novembara.

Struktura obrazovnog sistema u Australiji

Obrazovna struktura u Australiji je sastavljena od tri stuba: osnovno obrazovanje (osnovne škole), zatim srednjoškolsko obrazovanje (srednje škole) i visoko obrazovanje (visoko i stručno obrazovanje).

Osnovno i srednje obrazovanje

Škole u Australiji mogu da se klasifikuju prema izvorima finansiranja i administrativnim strukturama. Postoje tri takve kategorije u Australiji:

 • Državne škole
 • Katoličke škole
 • Nezavisne škole (poznate kao privatne škole).

Javne škole u ​​Australiji su sekularne, mada one mogu ponuditi opcionalno veronauku. Privatne škole obično imaju versku nastavu. Sve u svemu, oko 64 % dece u Australiji pohađaju javne škole, a 34 % pohađa privatne ili katoličke škole. Bez obzira na vaš izbor škole, svi su oni regulisani istim visokim standardom u okviru nastavnog plana i programa.

Školsko obrazovanje je slično u celoj Australiji sa manjim varijacijama između države i teritorije. Školsko obrazovanje (osnovno i srednje) je obavezno za uzraste između šest i šesnaest godina (od 1. do 10. razreda). Školsko obrazovanje traje 13 godina (od 5. do 18. godine) i je podeljeno na:

Osnovna škola – traje sedam ili osam godina, sa početkom u predškolskom pa sve do 6. Ili 7. razreda
Srednja škola – traje tri do četiri godine od 7. do 10. razreda, odnosno od 8 do 10. razreda
Viša srednja škola – traje dve godine, od 11. do 12. razreda.

Stručno obrazovanje i obuka (Vocational Education and Training (VET))

U Australiji stručno obrazovanje i obuka dolazi nakon srednje škole i obezbeđeno je kroz studijski program za stručno obrazovanje i obuku (VET) od strane registrovanih organizacija za ove programe. Ovaj sistem obuhvata i privatne i državne obrazovne institucije.

TAFE institucije (Technical and Further Education) pružaju širok spektar stručnih kurseva u Australiji. TAFE institucije su uglavnom najveći provajderi VET programa u Australiji sa dugogodišnjom tradicijom i upravljani su i finansirani od strane različitih državnih i teritorijalnih vlada. Pored TAFE institucija postoji veliki broj privatnih provajdera  i koledza koje nude stručne programe.

Oblasti studiranja pokriveni VET programima uključuju: ugostiteljstvo, turizam, građevinarstvo, inženjering, vizuelne umetnosti, kompjutersko programiranje, biznis, menadžment, računovodstvo i mnoge druge.

Postoje VET  studijski programi na različitim nivoima kvalifikacija kao što su: Sertifikat I, II, III, IV, Diploma i Advanced Diploma kao najviši nivo kvalifikacije. U mnogim slučajevima, sa ovim studijama možete da dobijete kredite ukoliko želite dalje da nastavite osnovne (Bachelor) studije iz slične oblasti studiranja.

Visoko obrazovanje

Australijski univerziteti i koledži imaju odličnu reputaciju i nude visok kvalitet obrazovanja. Visoko obrazovanje uglavnom se nudi na univerzitetima mada možete da nađete i koledže koji nude ovakvo obrazovanje.

U Australiji postoji ukupno 42 univerziteta. Najprestižniji, najbogatiji i najstariji univerziteti u Australiji su poznati kao Grupa od osam ( Go8 ). Ova grupa je sastavljena od sledećih univeržiteta:

 • Australian National University, Kanbera
 • University of Melbourne, Melburn
 • University of Queensland, Brizbejn
 • University of New South Wales, Sidnej
 • University of Sydney, Sidnej
 • Monash University, Melburn
 • University of Western Australia, Pert
 • University of Adelaide, Adelaid

Trajanje studijskih programa kreće se od tri do četiri godine za osnovne studije i jedne ili više godina za postdiplomske studije. Glavni upis je u februaru svake godine, ali mnogi studijski programi i opcije za studiranje u Australiji kreću početkom u julu.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*