Opcije za studiranje u Australiji

Upis na studijske programe i studiranje u Australiji


shadow

Australija, kao treća zemlja na svetu po broju internacionalnih studenata, nudi veliki broj opcija za studiranje. Bez obzira na to šta odlučite da studirate ili koliko dugo, australijski zakoni vam garantuju zaštitu i visok kvalitet obrazovanja.

Uz kvalifikacije koje su priznate širom sveta, studiranjem u Australiji dobijate i privilegiju uživanja u jedinstvenoj prirodi i poznantsvo sa ljudima iz svih delova sveta. Pored toga, možete i sami zarađivati, jer uz studentsku vizu dobijate i pravo da radite.

Kurs engleskog jezika

Ono što se ističe kao prednost ove opcije je fleksibilnost, jer sa kursom može da se počne svakog ponedeljka tokom godine i cela procedura oko upisa traje mnogo kraće.

Postoji mogućnost da nakon završetka nastavite studiranje na nekom od australijskih koledža ili univerziteta, pa vreme tokom kursa može biti idealna prilika da se upoznate sa obrazovnim sistemom i naviknete na novu sredinu.

Postoji više vrsta ovih kurseva, kako bi se studentima pomoglo da ostvare različite ciljeve, a mogu se i kombinovati. Neki od njih su kurs opšteg engleskog jezika (general English), engleski jezik za akademske svrhe, priprema za polaganje testova engleskog jezika, kao i engleski jezik za specifične svrhe.

Olakšavajuća okolnost je i to što za ovu opciju ne morate da imate položen IELTS test. Uslovi za upis su da student bude punoletno lice i da ima završenu srednju školu. Trajanje kursa engleskog jezika može biti od 5 nedelja do 1 godine, u zavisnosti od početnog nivoa znanja i cilja koji želite da postignete ukoliko upišete kurs engleskog jezika u Australiji.

Stručni programi

VET programi su studije koje vas pripremaju za konkretan posao. Osmišljene su kako bi studentima obezbedile praktične veštine za oblast koju biraju.

Trajanje ovog programa može biti od 6 meseci do 2 godine, u zavisnosti od toga koji nivo se izabere. Postoje tri nivoa – Sertifikat I – IV, Diploma i Advanced Diploma. Početak studija na državnim koledžima je u februaru i julu, a na privatnim koledžima ima više alternativnih termina.

Postoji veliki broj oblasti u kojima se nude ovi programi, a neke od njih su marketing, menadžment, informacione tehnologije, turizam i hotelijerstvo, računovodstvo.

Što se tiče razlika u odnosu na visoko obrazovanje, VET programi su više fokusirani na praktične i poslovno orjentisane veštine, dok osnovne studije obezbeđuju šire, teorijski zasnovano znanje. Nakon završenog VET programa, postoji mogućnost nastavka studija na nekom od australijskih univerziteta i to je jeftiniji i jednostavniji način dobijanja diplome visokog obrazovanja. Univerziteti priznaju određene ispite, pa nije potrebno pohađati sve semestere.

Uslovi za stručne programe su završena srednja škola i položen IELTS test sa prosečnom ocenom od 5,5. Ako student ne dobije potrebnu ocenu na IELTS testu, može razmisliti o upisivanju kursa engleskog jezika na nekoliko nedelja, pre nego što upiše izabrani VET stručni program u Australiji.

Osnovne studije

Na listi 100 najboljih univerziteta sveta nalazi se čak 8 australijskih univerziteta, što još jednom potvrđuje vrhunski kvalitet obrazovanja koji ćete dobiti. Na 43 univerziteta u Australiji postoji veliki broj oblasti studiranja, a koju god da izaberete, dobiđete diploma koja je veoma cenjena u svetu.

Osnovne studije traju od 3 do 4 godine, a početak je u februaru i julu. Potrebni uslovi su završena srednja škola i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 6 ako planirate da upišete osnovne studije u Australiji.

Master studije

Australija ima reputaciju inovativne i istraživački orjentisane kulture, pa zbog toga privlači veliki broj diplomaca na master studije.

Trajanje ovih studija je od 1 do 2 godine, akademska godina počinje u februaru ili julu, a uslovi su položen IELTS test sa prosečnom ocenom 6.5 i završene osnovne studije.

Ono što je velika prednost ove opcije sudiranja je to što, ukoliko planirate da otputujete sa partnerom, partner dobija mogućnost ful-time posla, dok sa prethodnim opcijama može dobiti samo part-time tokom vaših master studija u Australiji.

Doktorske studije

Diploma doktorskih studija je najviše priznanje koje se može dobiti u australijskom obrazovanju. To je većinom istraživački process, iako nekad zahteva i slušanje određenih predavanja. Postoje tri komponente doktorske diplome:

– recenzija literature, izvođenje eksperimenata i drugi metodološki pristupi znanjima u oblasti izučavanja
– originalni istraživački projekat koji doprinosi razumevanju i opštem znanju u vašoj oblasti
– veliki broj teza koje pokazuju vezu između istraživačkog rada i oblasti studiranja

U Australiji postoje 73 oblasti u kojima se mogu upisati doktorske studije.

Vaš samostalni istraživački rad pratiće stručni mentor. Mentor je doktor nauka sa iskustvom u oblasti koju izučavati. Oni su veliki i važan deo celog procesa.

Proces počinje kontaktiranjem potencijalnog mentora i iznošenjem svojih ideja o istraživanju koje planirate da radite. Kada dobijete interesovanje mentora, možete početi sa formalnim procesom koji uključuje apliciranje direktno na univerzitetu.

Doktorske studije obično traju tri godine i mogu se upisati tokom cele godine. Uslovi se završene master studije i položen IELST test sa prosečnom ocenom 6.5 ili 7 u zavisnosti od toga u kojoj oblasti upisujete doktorske studije u Australiji.

Detaljnije o opcijama studiranja i upisu na studije u Australiji, informišite se na sajtu Studiranje u Australiji – www.studiranjeuaustraliji.com.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*