Procedura upisa na studije u Australiji u 5 koraka


shadow

Procedura za upis na studije nije jednostavan proces. Australijski obrazovni sistem se razlikuje od našeg, razlikuju se upisni rokovi, uslovi koje treba da ispunite za upis na studije, kao i same opcije studiranja.

U ovom članku objasnićemo ceo proces korak po korak.

Korak 1 – Odabir studijskog programa i obrazovne institucije

Prvi korak u celoj proceduri je svakako da izaberete odgovarajući studijski program na željenoj obrazovnoj instituciji (univerzitet/koledž). Postoje različiti studijski programi i opcije studiranja u Australiji na svim nivoima kvalifikacija (kursevi engleskog jezika, VET programi, osnovne, postdiplomske i PhD studije).

Korak 2 – Pregled uslova za upis na studije u Australiji

Kada izaberete studijski program i obrazovnu instituciju sledeći korak je da proverite koje sve uslove treba da ispunite da biste se uspešno upisali. Obrazovne institucije propisuju obrazovanje i diplomu koju treba da posedujete da biste se upisali na željeni program. Takođe obrazovna institucija će vam obično tražiti da ispunite uslov poznavanja engleskog jezika tj. odgovarajući položeni test engleskog jezika (najpopularniji testovi su IELTS i TOEFL). Ocena koju trebate da imate na testu engleskog jezika zavisi uglavnom od oblasti studiranja i od nivoa studija koje upisujete.

Pored ova dva osnovna uslova za neke specificne programe studiranja moguće je da će vam traže radno iskustvo, preporuke, refernce itd. Ovo obično traže ukoliko upisujete neke malo specifičnije i zahtevnije oblasti studiranja na univerzitetima u Australiji.

Korak 3 – Pripremanje dokumentacije i slanje aplikacije za upis

Kada utvrdite da ispunjavate uslove za upis, potrebno je da pripremite i pošaljete dokumentaciju za upis. Obrazovne institucije generalno traže da im pošaljete pasoš, diplomu, uverenje o položenim ispitima (ukoliko imate fakultetsku ili Master diplomu) kao i ispunjen i potpisan upisni formular izabrane obrazovne institucije. Pored ovoga negde tražiće vam preporuke, motivacioni pismo, CV i slična dokumenta. Uvek imajte u vidu da pošaljete sva dokumenta ranije i da imate dovoljno vremena za dalju proceduru i apliciranje za studentsku vizu.

Korak 4 – Prihvatanje ponude

Nakon slanja aplikacije ukoliko je ishod pozitivan i ukoliko dobijete pismo ponude od obrazovne institucije, sledeći korak je da prihvatite ponudu i platite školarinu. Obrazovne institucije obično traže da se plati prvi semestar ili prvi deo školarine. Pre nego što ovo uradite preporuka je da dobro pročitate pismo ponude kao i da ispunite uslove ponude (ukoliko ih imate). Ponekad obrazovna institucija u Australiji vam može tražiti i dodatnu dokumentaciju, pa se potrudite da sve ovo prikupite i pošaljete pre nego sto prihvatite njihovu ponudu. Kada uplatite školarinu i dobijete potvrdu o uplati, poznatiju kao Confirmation of Enrollment onda ste vi zvanično upisani na studije i preostaje vam samo da aplicirate za odgovarajuću studentsku vizu.

Korak 5 – Apliciranje za studentsku vizu

Zadnji korak u proceduri je apliciranje za odgovarajuću studentsku vizu za Australiju. Pre nego što aplicirate za vizu dobro se informišite koje uslove trebate da ispunite za odgovarajuću podklasu vize, jer uslovi kod različitih podklasa studentskih viza, na osnovu pasoša koji posedujete znaju začajno da se razlikuju između sebe. Kada ste sigurni da ste pripremili svu dokumentaciju možete da aplicirate za vizu. Nakon toga ukoliko vam je viza odobrena možete da organizujete vaše putovanje za Australiji. Vaše australijsko studentsko iskustvo započinje ovde.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Comments

 1. Aleksandar Bojicic    

  Postovani,

  zanima me dal treba da imam devizni racun,pri aplikaciji za studentsku vizu(kurs engleskog),ako treba,koliko bi na istom trebalo biti i koliko dugo.

  Unapred hvala!

  Aleksandar Bojicic

  1. Elena Simić    

   Poštovani,

   Prilikom apliciranja za studentsku vizu potrebno je da prikažete određenu sumu novca kao garancija da imate dovoljno novca za Vaše studiranje i boravak u Australiji. Suma novca na računu zavisi od iznosa školarine. Novac koji se prikazuje može da bude u bilo kojoj valuti, tako da ne morate da imate devizni račun.

 2. Nikola    

  Interesuje me da li postoji starosni uslov za upis na studije u Australiji? Ako postoji koji je za sva tri nivoa studija (osnovne, master, doktorske)?

 3. Vukašin    

  Mislim da je proces upisa jednostavan a ne komplikovan. Sistem samo izgleda nešto komplikovanije ali je zapravo mnogo fleksibilniji od npr., našeg sistema.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*