Šta kada ne dobijete odgovarajuću ocenu na IELTS testu za upis na studije?


shadow

IELTS (International English Language Testing System) je jeda od najpopularnijih testova znanja engleskog jezika u svetu. IELTS test podrazumeva proveru znanja iz sve četiri jezičke veštine (pisanje, čitanje, slušanje, usmeno izražavanje) i postoji u dva formata Academic (akademski) i General (opšti). Opšti nivo određuje da li kandidat poseduje osnovne veštine za snalaženje u širokom društvenom kontekstu, a akademski nivo treba da pokaže da li je kandidat spreman da pohađa studije na engleskom jeziku.

Položen IELTS test, akademski nivo je uslov je za upis na studije u Australiji, a tražena ocena zavisi od nivoa studijskog programa koji upisujete kao i od oblasti studiranja. Generalno za stručne programe tražena prosečna ocena na testu je 5.5, za osnovne studije 6.0, dok je za postdiplomske 6.5, ali tako da nijedan od delova testa ne bude ocenjen nižom ocenom od 6.

Za polaganje IELTS testa možete se spremati samostalno ili ukoliko vam je ipak potrebna stručna pomoć, Budi Kengur vam preporučuje pripremni kurs u Equilibrio školi stranih jezika.

Ako ipak ne dobijete odgovarajuću ocenu na testu, ne treba očajavati. Kao kompenzaciju za manjak bodova, škole u Australiji nude takozvane paket programe, odnosno kurs engleskog jezika pre početka željenog studijskog programa. Za pola boda koji vam nedostaje obrazovne institucije obično traže 10 nedelja kursa, za ceo bod 20 nedelja itd. Minimalna prosečna ocena na osnovu koje obrazovna institucija može da ponudi paket studije je 4.5. Imajte u vidu da se kod paket studija prvo pohađa kurs engleskog jezika, a nakon toga se prelazi na glavni program. Uslov da započnete sa glavnim programom je da uspešno završite kurs engleskog jezika.

Paket programi su odlična opcija za studente koje imaju određeno znanje engleskog jezika, koje nije dovoljno za direktan upis na željeni program. Pored usavršavanja engleskog jezika ova opcija nudi prednost da student upozna Australiju kao i novu sredinu studiranja pre nego što krene sa stručnom nastavom i predavanjima.

Ukoliko smatrate da vam nekoliko nedelja učenja engleskog jezika nije dovoljno, možete da upišete samo kurs engleskog jezika na period do godinu dana. Cene kursa se kreću od 300 do 400AUD na nedeljnom nivou, a ukoliko upis radite preko agenta Elene Simić, možete da dobijete promotivne cene na privatnim koledžma od 185 do 220AUD.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Comments

  1. Angelina    

    Poštovanje, u slučaju paket programa, da li student ima radna prava od početka ( kao i članovi porodice) i da li ima pravo da radi u periodu između dva kursa. U pitanju su master studije, koje bih spojila sa desetonedeljnim kursom pre toga.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*