Stipendije za studiranje u Australiji

Uslovi i mogućnosti za stipendije za internacionalne studente u Australiji


shadow

Studiranje u Australiji nudi kvalitetno obrazovanje i širok spektar mogućnosti, ali za pojedine studente može da bude veoma skupo. Srećom, postoji veliki broj različitih stipendija za međunarodne studente, koje mogu delimično ili potpuno da pokriju školovanje.

Stipendije nude vlada Australije, univerziteti i pojedine javne i privatne organizacije i institucije. Trenutno, 373 različitih institucija širom ove zemlje nudi preko 3.000 stipendija za inostrane studente. Australijska vlada svake godine izdvoji preko 300 miliona dolara za međunarodne stipendije.

Uslove stipendiranja određuju institucije koje dodeljuju stipendije. Iz tog razloga stipendije se međusobno razlikuju po svojim kriterijumima, ali i po drugim bitnim pitanjima.

Kome su namenjene stipendije?

Stipendije su namenjene međunarodnim studentima skoro svih nacionalnosti. Pojedine stipendije mogu biti usmerene ka studentima iz određene i specifične studijske oblasti, a neke druge na studente određenih zemalja ili kontinenata.

Većina stipendija se dodeljuje na osnovu dobrih akademskih zasluga, međutim postoje određene parcijalne stipendije za studente iz Evrope koje se automatski dodeljuju nakon što je student primljen od strane obrazovne institucije. Univerziteti nude uglavnom stipendije za postdiplomske studije, ali imaju i one namenjene diplomskim studijama.

Šta pokrivaju stipendije?

Australijske stipendije mogu da vam pokriju školarinu, životne troškove, putne troškove, osiguranje i sl., ili kombinaciju ovih finansijskih stavki. Što se školarine tiče, postoje stipendije koje pokrivaju punu cenu školarine za celokupne studije, postoje parcijalne stipendije koje pokrivaju najčešće prvu godinu studija, ali i one koje predstavljaju jednokratnu pomoć.

Najčešće australijski univerziteti za osnovne i master studije dodeljuju parcijalne stipendije koje pokrivaju od 20 do 40% od iznosa školarine na godišnjem nivou ili za ceo period studiranja. Ove stipendije predstavljuju značajno finansijsko olakšanje međunarodnim studentima i čine Australiju još privlačnijom destinacijom studiranja i daleko povoljnijom od drugih zemalja engleskog govornog područja.

Pune stipendije se najviše nude za doktorske studije u Australiji. Da bi se student prijavio za stipendiju, potrebno je da pronađe mentora sa kojim će utvrditi temu istraživanja, pošalje upis i bude primljen od strane obrazovne institucije. Prijave za stipendije obično su u septembru svake godine, a nakon dva do tri meseca pred kraja godine se dobija odgovor, da li je student dobio stipendiju. Iz ovog razloga upis doktorskih studija u Australiji može da potraje duže. Ove stipendije pokrivaju troskove školarine, života, osiguranja i avio karte.

Kako do stipendije?

Uslovi i kriterijumi za apliciranje za australijske stipendije zavise od institucije do institucije. Zato je za početak potrebno detaljno pretražiti, kako stipendije i njihove uslove, tako i kurseve i studijske programe za koje ste zainteresovani, i odabrati odgovarajući univerzitet ili ustanovu, program i stipendiju. Važno je napomenuti da možete da aplicirate i za više stipendija u isto vreme.

Za pojedine stipendije se od aplikanata može zahtevati da pokažu određeno znanje, veštine i iskustvo, a postoje i one koje se dodeljuju automatski na osnovu prethodnih akademskih rezultata.

Sajam australijskog obrazovanja 2019

Tradicionalni “Sajam australijskog obrazovanja” koji organizuje agencija za studiranje u inostranstvu Future Option, biće i ove godine održan u Skoplju, Beogradu, Banja Luci i Zagrebu u periodu od 26.10-30.10.2019.

Na ovom sajmu posetioci će moći da se informišu o opcijama i uslovima studiranja u Australiji, stipendijama i školarinama, čuju iskustva i savete studenata iz čitavog regiona, koji su završili ili se trenutno nalaze na studijama u Australiji i razgovaraju direktno sa predstavnicima australijskih obrazovnih institucija koji će biti prisutni, kao i mnogim drugim korisnim informacijama vezanim za obrazovanje i potencijalno zapošljavanje nakon završenog školovanja.

Registrujte se i dođite na sajam i saznajte bitne informacije o uslovima za upis, proceduri za dobijanje studentske vize, studentskom životu, radu toku i nakon studiranja i o australijskoj kulturi i načinu života.

Agencija Future Option

Agencija za studiranje u inostranstvu Future Option, koja je zvanični zastupnik velikog broja obrazovnih insitucija u Australiji, vam može pomoći u apliciranju i dobijanju stipendija i olakšati ceo proces upisa na studije u Australiji.

Savetovanje možete zakazati u kancelariji agencije Future Option u Beogradu ili putem Vibera/Skype-a, a prethodno je potrebno da popunite online upitnik procene profila kako bi se što bolje upoznali sa vašom situacijom i planovima pre sastanka.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*