Stručne studije u Pertu

Anino iskustvo studiranja u Zapadnoj Australiji


shadow

Australija je na neki način oduvek bila deo mog života, pre svega zato što moja baka živi tamo poslednjih dvadeset godina. Od nje sam čula mnoge priče koje su me zainteresovale da posetim tu daleku zemlju kengura i koala, ali za to nije bilo prilike sve do završetka moje srednje škole.

Po završetku Medicinske škole ,,Beograd” dobila sam mogućnost da studiram u Australiji.

Školska godina u Srbiji se završava u junu a u Australiji najčešće počinje u januaru/februaru tako da sam imala dovoljno vremena da se pripremim. Istražujući po internetu naišla sam na Elenu i njenu agenciju za studiranje u inostranstvu Future Option, koja mi je bila vrlo značajna u procesu apliciranja za vizu i odabira studija. Za pomoć njene agencije sam se definitivno odlučila nakon što sam posetila Sajam australijskog obrazovanja koji je organizovala agencija u saradnji sa australijskim institucijama. Tada sam dobila značajne informacije o opcijama i uslovima studiranja, procesu pripreme i apliciranja za vizu i iskustvima studenata koji su na studijama u Australiji.

Studije u Pertu

S obzirom da sam srednju školu završila za fizioterapeutskog tehničara htela sam da upišem nešto što ima veze sa tim zanimanjem. Odlučila sam da bi VET studije bile najbolji izbor i Elena mi je predložila da upisem TAFE instituciju, preciznije Diploma of Remedial Massage u Pertu.

Zatim, sledeći korak je bio polaganje IELTS-a na kom mi je bila potrebna prosecna ocena 5.5.

Iako sam već posedovala neki nivo znanja engleskog što iz škole što gledajući strane filmove i serije, ipak sam odlučila da pohadjam kurs engleskog u trajanju od mesec dana jer mi je ovo bilo prvo iskustvo sa IELTS-om. To mi je bilo sasvim dovoljno da položim sa prosečnom ocenom 7. Nakon toga sam otpočela proceduru sa Elenom vezanu za upis škole i apliciranje vize. Rekla bih da sam vrlo zadovoljna uslugama njene agencije jer je sam proces tekao vrlo brzo i jednostavno. Pre svega zato što se agencija posvetila temeljno i efikasno u prikupljanju dokumenata a i sve se obavlja onlajn sto je olakšavajuća okolnost. Aplicirali smo za vizu i odobrena je sutradan!

Nakon mesec dana sam bila u avionu i letela ka svojoj baki. Po dolasku sam se osećala umorno od dugog i napornog leta i sve mi je izgledalo neobično i novo, od automobila koji se voze na levoj strani puta, okruženosti engleskim jezikom kao i velike vrućine u sred januara!

Studije u Australiji

Par dana kasnije sam krenula na predavanja. Prvo smo imali orientation day, gde sam upoznala profesore i druge studente iz moje grupe, gde nam je objašnjeno šta ćemo sve raditi na ovom programu kao i obilazak kampusa. Već tada sam shvatila da se neću pokajati za ovu odluku. Profesori su u startu bili posveceni svakom studentu i predavanjima, tome da se sto više nauči i objasni.

Što se tiče studenata, svi su vrlo prijatni, otvoreni za razgovor i druženje. Ja sam se najvise zbližila sa internacionalnim studentima iz svoje grupe, jer imamo više zajednickih stvari poput nostalgije za domom i slabijeg engleskog. Moram napomenuti da u mojoj grupi imam drugaricu iz Srbije i profesora iz Bosne, tako da se naša zemlja čini manje dalekom.

Život u Australiji je neverovatan, obilazim i posećujem razna mesta, poput Rottnest ostrva sa nestvarno lepim i čistim plažama gde žive čuvene kvoke – najsrećnije životinje na svetu. Ili poput Kings Parka koji je veći i od Central Parka u Njujorku. Pored toga, Pert je multikulturalni grad tako da imam priliku da upoznam različiite kulture, tradicije, narode i njihove kuhinje na jednom mestu! Upoznala sam divne ljude iz Vijetnama, Tajvana, Butana, Brazila i Španije sa kojima provodim dosta vremena razmenjujući iskustva, običaje i učeći jezike jedni drugih.

Studije u Zapadnoj Australiji

Trenutno vlada korona virus svuda u svetu pa i ovde tako da TAFE sprovodi onlajn predavanja do daljnjeg. Sprečena sam da putujem i obilazim Australiju ali čim se ovo završi polazim u nove avanture.

Odluka da dođem u Australiju je verovatno jedna od najboljih odluka u mom životu i nisam se pokajala nijednog trenutka. Mislim da sam ovim sebi proširila vidike i opcije koje ću imati nakon završetka ovog programa bilo da nastavim studije u Srbiji ili Australiji jer je kvalitet i obim informacija koje dobijam od velikog značaja za moju dalju karijeru. A ako se odlučite za takav korak Elena je tu da vam pomogne!

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*