Studiranje IT-a u Australiji

Upis na studije i studiranje informacionih tehnologija u Australiji


shadow

Sigurno će se većina složiti sa činjenicom da su informacione tehnologije jedna od najtraženijih akademskih disciplina današnjice, kao i da upravo ona zapošljava najveći broj ljudi. Zbog sve veće potrebe za IT proizvodima i uslugama, javlja se i povećana potreba za stručnjacima iz oblasti IT-a.

Kako bi nadomestili ovu potrebu za kvalifikovanom radnom snagom, mnogi univerziteti širom sveta su prilagodili i modernizovali svoje studijske programe. Australija je među prvima prepoznala potrebu za IT stručnjacima i konstantno ulaže u ovaj sektor. Zato i ne čudi što svake godine više hiljada međunarodnih studenata, izabere upravo Australiju za nastavak studija i usavršavanje.

Koji studijski programi i stepeni obrazovanja se nude za IT?

1. Stručni programi

Stručni (VET) programi u oblasti informacionih tehnologija i računarstva se mogu pohađati na više nivoa – Certificate I, II, III i IV, Diploma i Advanced Diploma. Generalno, Certificate I, II i III pružaju osnovne računarske veštine, dok Certificate IV, Diploma i Advanced Diploma pripremaju studente da steknu veštine neophodne za početak karijere u ovom sektoru.

Oblasti u kojima studenti mogu uže da se specijalizuju jesu inženjerstvo računarskih sistema, tehnologija računarskih sistema, digitalne i interaktivne aplikacije, programiranje, razvoj softvera, administracija sistema i računarskih mreža i mnoge druge.
Kvalifikacije koje pružaju VET programi su više praktični nego one koje se stiču na višim nivoima obrazovanja. Takođe, VET programi mogu biti odlična priprema za studiranje na univerzitetima u oblasti informacionih tehnologija i mogu da traju od 6 meseci do 2 godine, u zavisnosti od nivoa studija.

Samo neke od obrazovnih institucija na kojima možete pohađati ove programe su: RMIT University, Strathfield College, Kent Institute, TAFE South Australia, La Trobe University, Box Hill Institute, Queensland University of Technology…

2. Diplomske studije – Bachelor degree

Lista smerova koji mogu da se pohađaju u oblasti informacionih tehnologija je velika, i svaki priprema studente za različita zanimanja u IT sektoru. Mnogi diplomci žele da grade karijeru u oblasti razvoja sistema, programa ili softvera, web development-a, web dizajna, sajber bezbednosti, razvoja mobilnih aplikacija, menadžmenta u oblasti informacionih tehnologija itd…

Osnovne oblasti studiranja uključuju sticanje Bachelor diplome za informacione tehnologije, informacione sisteme i računarstvo. Samo neke od oblasti uže specijalizacije su veštačka inteligencija, baze podataka, dizajn video igara, mrežni inženjering, razvoj softvera, telekomunikacije… Studenti koji žele da pohađaju specifičniji studijski program mogu upisati neki od njih.

Dualni programi su veoma popularni i traženi budući da kombinuju dve oblasti koje mogu biti velika prednost prilikom traženje posla. Takođe, ako se studenti interesuju za IT, ali nisu sigurni da žele samo time da se bave, dualni programi mogu biti idealan izbor, jer stiču kvalifikacije u dve oblasti. Primeri dualnih programa su: informacione tehnologije i poslovna ekonomija, inženjerstvo i menadžment, poslovna administracija i računarstvo…

Diplomske studije traju 3 godine i nastava se pohađa full-time.

Univerziteti na kojima se mogu studirati informacione tehnologije jesu: Australian Catholic University, University of Queensland, University of Adelaide, University of Technology Sydney, Western Sydney University, University of South Australia… Prilikom izbora institucije, treba proveriti da li poseduju akreditaciju izdatu od strane Australijskog računarskog udruženja (ACS), što je garant savremenog pristupa u obrazovanju.

3. Postdiplomske studije

Interesovanje za postdiplomske studije u oblasti informacionih tehnologija se značajno povećalo poslednjih godina, zato što studenti žele da nadograde svoje kvalifikacije i znanje, ili da se kvalifikuju za senior pozicije. Takođe, mnogi studenti iz drugih oblasti žele da studiraju postdiplomske studije kako bi započeli karijeru u ovom sektoru.

Dualni programi su traženi i na postdiplomskim studijama, a najčešće se kombinuju informacione tehnologije i menadžment.

Iako se najveći broj studenata opredeljuje za coursework studiranje, određeni broj ipak želi da upiše research degree (uključuje master degree by research, research doctorate i professional doctorate). Ukoliko razmatrate da upišete istraživačke studije, imajte na umu da je neophodno istražiti potencijalne mentore i temu prilikom izbora.

Postdiplomske studije najčešće traju od godinu i po do dve godine.

Institucije na kojima se mogu pohađati postdiplomske studije su: Western Sydney University, Griffith University, Australian Catholic University, Federation University Australia, University of Adelaide i mnogi drugi.

Koji su uslovi za upis na IT studije?

Za upisivanje sva tri nivoa studijskih programa neophodno je poznavanje engleskog jezika i polaganje IELTS testa. Prosečna tražena ocena za VET programe je 5.5, za diplomske studije 6, a za postdiplomske studije 6.5. Za određene nivoe se traži prethodna diploma i poznavanje oblasti informacionih tehnologija kako bi nastava mogla uspešno da se prati tokom semestra.

Koliko iznose školarine za studiranje IT-a u Australiji?

1. VET programi

Školarine za VET programe variraju u zavisnosti od institucije i samog kursa koji se pohađa, kao i same države. U proseku, školarine se kreću između 6,000AUD i 14.000AUD na godišnjem nivou.

2. Diplomske studije

Cena školarine na diplomskim studijama se kreće od 23.380AUD na godišnjem nivou pa naviše, u zavisnosti od samog studijskog programa i univerziteta.

3. Postdiplomske studije

Cena školarina na postdiplomskim studijama iznosi između 20.940 i 33.500AUD na godišnjem nivou.

Koje su mogućnosti za zaposlenje nakon studiranja?

Digitalni sektor u Australiji već godinama beleži rast, tako da se očekuje da će tražnja za IT stručnjacima ostati velika i narednih godina. Diplomci se zapošljavaju na različitim pozicijama i u različitim industrijama, od IT firmi do drugih firmi i organizacija kojima je potreban IT kadar. Najčešće se zapošljavaju kao programeri, dizajneri, administratori, konsultanti ili čak profesori.

Studenti sa diplomskih ili postdiplomskih studija mogu biti u mogućnosti da učestvuju u Profesionalnom godišnjem program (Professional Year Program) koji organizuje i podržava Australijsko računarsko udruženje (Australian Computer Society). Ovo je jednogodišnji program koji pomaže internacionalnim studentima da steknu radno iskustvo i veštine po završetku studija u Australiji. Oni koji uspešno završe PYP mogu ostvariti dodatnih 5 poena pri apliciranju za iseljeničku vizu i sticanja statusa stalnog boravišta u Australiji.

Brojna zanimanja iz IT-a se nalazi na listama deficitarnih zanimanja, pa nakon sticanja australijske diplome možete da aplicirate za radnu vizu ili iseljeničku vizu na osnovu kvalifikacija.

Saznate koje su vaše mogućnosti za upis nekog od studijskih programa u Australiji u oblasti informacionih tehnologija, i zakažite besplatno savetovanje u vezi kompletnog procesa upisa na studije, od odabira studijskog programa, procesa upisa na studije i apliciranja za studentsku vizu, uz stručnu pomoć iskusnog tima agencije Future Option.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*