Australijski dolar


shadow

Australijski dolar je zvanična valuta Australije. Obeležava se simbolom za dolar – $, uz koji često stoji i slovna oznaka A ili AU, da bi se razlikovao od drugih dolara. Međunarodni kod valute je AUD, a u žargonu, australijski dolar je poznat kao „aussie“.

Australijski dolar je u opticaju tek pola veka i danas je peta valuta u svetu po obimu trgovanja. Veoma je popularan kod trgovaca valutama zbog stabilne australijske ekonomije i relativno visokih kamatnih stopa.

Za razliku od prethodne funte, australijski dolar je decimalna valuta i deli se na 100 centi. Novčanice izdaje Banka za novčane rezerve Australije u apoenima od 5, 10, 20, 50 i 100 dolara, a kovani novac u apoenima od 1 i 2 dolara, kao i 5, 10, 20 i 50 centi.

Istorijat

Prva valuta Australije bila je australijska funta, uvedena 1910. godine. Ali pošto funta nije bila decimalna valuta (1 funta = 20 šilinga = 240 penija) australijska vlada je donela odluku da je zameni sa decimalnom.

Prilikom uvođenja nove valute, među mnoštvom različitih predloga za njen naziv našli su se i oni egzotični – „austral“, „oz“, „kanga“, „roo“, „boomer“, „emu“, „koala“ i slično. Parlament je usvojio predlog tadašnjeg premijera i monarhiste Roberta Menziza da se nova valuta nazove „royal“, međutim, zbog oštrog negodovanja javnosti od ove se ideje odustalo.

Nakon usvajanja naziva „dolar“, nova australijska valuta ušla je u opticaj 14. februara 1966. godine. Od tada do danas objavljeno je ukupno četiri serije.

Novčanice napredne tehnologije

Australija je bila prva zemlja na svetu koja je razvila tehnologiju izrade novčanica od polimera (vrsta plastike).
Naime, ubrzo nakon uvođenja dolara u opticaj pojavile su se i prve falsifikovane novčanice. Da bi zaštitila svoju valutu, Banka je u saradnji sa Naučno-industrijskim istraživačkim centrom Komonvelta razvila posebnu tehnologiju izrade novčanica, koju je prvi put Australiji i svetu predstavila 1988. godine. Ta prva, i u neku ruku probna, polimerna novčanica od 10 dolara izdata je u čast Džejmsa Kuka i 200 godina od evropskog naseljavanja Australije.

Dalje usavršavanje ove tehnologije dovelo je do toga da je danas kompletna serija australijskih novčanica štampana od visokotehnološkog polimera i sa neverovatnim brojem detalja, kao što su hologram ptice koja maše krilima ili veliki prozirni film. Zbog svega toga, australijske novčanice spadaju među najteže na svetu za falsifikovanje, ali one su i vodootporne i dugotrajnije jer se manje habaju. Tu vrhunsku tehnologiju Australija izvozi i u druge zemlje.

Uspešna peticija jednog tinejdžera

Još jedna novina karakteristična za australijski dolar jeste taktilna funkcija. Zahvaljujući inicijativi i veoma uspešnoj trogodišnjoj kampanji petnaestogodišnjeg Konora Mekleoda, u kojoj je sakupljeno 57 hiljada potpisa, australijska banka je odlučila da uvede i ovu novinu i da time slepim i slabovidim osobama olakša upotrebu novca.

Prva taktilna novčanica od 5 dolara puštena je u opticaj 1. septembra 2016. godine na australijski nacionalni dan mimoze kojim se slavi početak proleća. Naredne godine odštampana je novčanica od 10 dolara, a 2018. godine i novčanica od 50 dolara. Krajem ove 2019. očekuje se i novčanica od 20 dolara, a iduće godine i novčanica od 100 dolara.

Štamparska greška na 46 miliona novčanica

Na pomenutoj novčanici od 50 dolara, koja je puštena u opticaj prošle godine, neopaženo se provukla jedna štamparska greška: u reči “responsibility” izostavljeno je treće slovo “i”, i to u sva tri njena pominjanja na novčanici.

Uvećanu fotografiju sa ovom mikroskopskom greškom objavila je jedna australijska radio stanica, nakon čega je Banka za novčane rezerve preuzela odgovornost za ovu slovnu grešku odštampanu na 46 miliona novčanica.

Korisne informacije

Trenutna kursna lista za australijski dolar iznosi:
1 AUD = 71,6 RSD
1 AUD = 0.61 EUR
1 AUD = 0,68 USD

Ukoliko na putovanje ili na duži boravak u Australiju sa sobom nosite preko 10.000 AUD u kešu (ili neki strani ekvivalent) dužni ste da taj iznos prijavite australijskoj carini na aerodromu.

Strane valute možete zameniti za australijski dolar u menjačnicama banaka, hotela i na međunarodnim aerodromima.
Kreditne kartice, kao što su American Express, Bankcard, Diners Club, MasterCard, Visa, UnionPay, su prihvaćene u Australiji, a plaćanje njima dostupno na većini uslužnih i prodajnih mesta. Prilikom korišćenja kartice na pojedinim mestima može vam biti zaračunata i provizija.

Ukoliko novac podižete na bankomatu, a sa međunarodnog računa, za transakciju vam može biti naplaćena određena naknada.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*