Australijski fudbal – Australian rules football (Footy)


shadow

Australijski fudbal je timski, kontaktni sport koji se igra između dve ekipe na terenu jajastog oblika. Cilj igre je ostvariti što više poena pogađajući protivnički gol. Ovaj popularni sport u Australiji, naziva se još i Aussie rules football ili jednostavno footy.

Ukoliko Australijancu spomenete fudbal, verovatno će pre prvo pomisliti na australijsku verziju, nego na klasičan fudbal, popularan u našim krajevima.

Istorija

Australijski fudbal je osmislio Tom Vils u Melburnu 1858. godine, a prva utakmica je odigrana iste godine između dve školske ekipe. Ovaj sport se prvenstveno igrao samo u Viktoriji, a zatim se proširio i na ostale krajeve Australije, kada je 1879. odigrana prva utakmica između Viktorije i Južne Australije. Godinama je postajao sve popularniji i 1896. je formirana Fudbalska liga Viktorije, a 1990. godine je konačno formirana poznata Australijska fudbalska liga (AFL).

Pravila igre

Australijski fudbal se igra na terenima u obliku jajeta, pa se za ove potrebe najčešće koriste tereni za kriket. Na terenu se nalaze dve ekipe u startnoj postavi od po 18 igrača, uz dodatna 4 rezervna igrača. Utakmica traje 80 minuta, podeljenih na 4 četvrtine u trajanju od 20 minuta. Tokom trajanja igre, sportisti mogu da se kreću i postave kako žele, a mogu da koriste i ruke i noge za dodavanje lopte.

Striktna pravila u koracima se jedino odnose na igrače koji poseduju loptu i spremni su da gađaju u protivnički gol. Svaki gol između dva glavna stuba nosi 6 poena, a između manjeg i većeg 1 poen. Cilj igre je naravno osvojiti više poena od protivničke ekipe.
Ovo je fizički izuzetno zahtevan i naporan sport koji podrazumeva ogromnu kondiciju i fizičku spremnost.

Australijska fudbalska liga

Glavna liga u australijskom fudbalu je Australijska fudbalska liga (AFL) i izuzetno je popularna. Prosečna poseta stadionima, tokom ove lige je oko 30.000 posetilaca, dok se u velikom finalu koje se tradicionalno održava na čuvenom melburnskom stadionu za kriket okupi i preko 100.000 navijača.

Glavna sezona traje od marta do oktobra, a cilj svih klubova je da osvoje titulu u Premier ligi. Australijska fudbalska liga se sastoji od 18 klubova, a trenutnu titulu nosi Richmond klub iz Melburna. Ostali popularni klubovi su Sydney Swans, Western Bulldogs, Hawthorn, Geelong i drugi.

Žene u australijskom fudbalu

Žene su od početka bile zainteresovane za ovaj sport, ali nisu bile u prilici da aktivno učestvuju, jer im nije bilo dozvoljeno. Ovo je bio slučaj sve do 1910. godine, kada je organizovana prva ženska utakmica u australijskom fudbalu, a 1992. je formirana Australijska fudbalska liga za žene.

Pravila igre kada igraju žene su malo izmenjena i odnose se na veličinu lopte, nedozvoljene poteze u obaranju protivnika i zabranjene kontakte u predelu glave.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*