Božić u Australiji


shadow

Australijanci žive na najvećem ostrvu, a ujedno i na najmanjem kontitentu na svetu. Najveći broj doseljenika je došao sa prostora Velike Britanije i Irske donevši sa sobom tradicionalne običaje slavljenja Božića.

Božićne svečanosti počinju krajem novembra kada se organizuju školske priredbe, pozorišne predstave ili nastupi školskih horova u čast rođenja Isusa.

Najpopularniji događaj tokom božićnih praznika je Carols by Candlelight. Ljudi se okupljaju na gradskim trgovima koja su ukrašena svećama i ukrasima, pevaju božićne pesme i druže se. U većini gradova se organizuju i humanitarne Carols by Candlelight kako bi se prikupila sredstva za one kojima su neophodna.

Božićna dekoracija podrazumeva ukrašavanje palminim lišćem i cvećem koje najviše cveta u ovom periodu godine budući da je u Australiji leto. Najpopularnije vrste cveća jesu božićni zvončić, božićni grm, visterija, dragušac…

Na Badnje veče, običaj je da se porodično poseti crkva, dok najmlađi nestrpljivo iščekuju Deda Mraza da im donese poklone. Ujutru na dan Božića, porodica se okuplja za doručkom, a nakon toga se ponovo ide u crkvu. Na bogatoj božićnoj trpezi se obično nalaze pečena ćurka ili šunka, i puding od šljiva karamelizovan pre posluživanja. Veruje se da će onog ko u svom pudingu dobije keksić pratiti sreća čitave godine.

Neke porodice se odlučuju za opuštenije varijante i Božić proslavljaju u dvorištu pripremajući roštilj za božićni ručak, takozvani barbie (skraćeno od barbecue). Pošto Australijanci vole da slobodno vreme provode u prirodi, nije neobično da neke porodice Božić provode na plaži ili vikendici zajedno sa prijateljima.

Dan nakon Božića, 26. decembar, je poznat i kao Boxing Day. Australijanci britanskog i irskog porekla ostavljaju poklončiće trgovcima, poštarima i raznosačima novina kako bi im se zahvalili za naporan rad tokom godine.

Dvanaest dana nakon Božića, 6. januara, organizuju se poslednje proslave koje označavaju kraj božićnih i novogodišnjih praznika.

Ukoliko možete da zamislite sebe da Božić proslavljate na +30 °C, izgleda da će Australija biti vaša zemlja iz snova!

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*