Javni prevoz u Australiji

Prevoz putnika autobusom, tramvajem,metroom, vozom i trajektom


shadow

Svi veći Australijski gradovi imaju pouzdan, dobro povezan i pristupačan javni prevoz. U zavisnosti od grada do grada, on uključuje autobuse, tramvaje, vozove i trajekte. Sva prevozna sredstva su u odličnom stanju, čista i dobro održavana. Bezbednost svih putnika je uvek na najvišem nivou.

Da biste se lakše snašli u gradu i koristili javni prevoz, možete koristiti besplatne mobilne aplikacije kao što su TripGo, Transit App, Next There i Roadmap.

Autobus

Autobus je prevozno sredstvo zastupljeno u svim gradovima u Australiji. Veoma je pristupačno, a mreža je dobro razvijena. Autobusi se takođe koriste i za putovanja na dužim relacijama do drugih gradova, iako je potrebno više vremena kako bi se stiglo do željene destinacije. Autobusi obično ne staju na svakom stajalištu, ako vozač ne vidi putnika koji želi da izađe ili putnika koji na stanici čeka da uđe.

Tramvaj

Iako su mnogi gradovi u Australiji smanjili broj linija i učestalost tramvaja zbog veće upotrebe automobile kao prevoznog sredstva, tramvaj je ipak ostao popularno prevezno sredstvo u većini australijskih gradova. Melburn je poznat kao grad sa najrazvijenijom mrežom tramvaja na svetu.

Metro

Metro je veoma praktično i veoma brzo prevozno sredstvo, naročito u velikim gradskim naseljima. Većina gradova u Australiji nema izgrađene metro linije. Putnički prevoz u Sidneju, Melburnu, Pertu i Brizbejnu delimično ima deonice koje su ispod zemlje i spadaju u kategoriju brzih vozova, najčešće u centru grada. U jednom delu Sidneja se trenutno gradi metro mreža, a ranije su radovi počeli u jugozapadnom Sidneju i Central Business District. Kraj radova je predviđen za 2019. godinu.

Međugradski voz

Melburn, Sidnej, Adelejd, Pert i Brizbejn imaju razvijenu mrežu putničkog voznog saobraćaja koja se sve više raste. U zavisnosti od grada, kao i same naseljenosti, vozovi saobraćaju različitim intenzitetom. Vozovi u Sidneju su najprometniji u čitavoj u Australiji i dnevno prevozu do million putnika.

Trajekt

Trajekt se kao prevozno sredstvo može naći u Brizbejnu, Sidneju i Pertu jer nemaju svi gradovi mogućnost za vodeni javni saobraćaj. Trajekt može biti veoma praktično prevozno sredstvo kada je određena lokacija teže dostupna kopnenim putem, ili čak nemoguće dostići.

Plaćanje javnog prevoza

Ukoliko kupujete pojedinačnu kartu za prevoz, savet je da kod sebe uvek imate sitan novac ili novčiće kako bi kupovina bila jednostavnija i brža.

Australija je razvila system pametnih kartica za plaćanje javnog prevoza. Naime, kupovinom kartice možete stalno doplaćivati novac, tako da je pri korišćenju prevoza potrebno samo otkucati kartu. Takođe, možete ostvariti razne popuste, koristiti samo jednu kartu za više vrsta gradskog prevoza i online proveriti stanje računa na vašoj kartici. Pametne kartice se mogu kupiti na aerodromu, železnički i autobuskim stanicama, marketima i drugim ovlašćenim mestima.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*