Kako pronaći odgovarajući smeštaj u Australiji?


shadow

Pronalazak smeštaja u Australiji često ume da bude stresan proces, naročito ako niste dovoljno informisani ili ste u škripcu sa vremenom. Zato smo za vas pripremili detaljan članak koji će vam pomoći da na jednostavniji način pronađete odgovarajući smeštaj u Australiji.

Iznajmljivnje  nekretnine

U Australiji možete da iznajmite nekretninu sami ili zajedno sa prijateljima ili cimerima sa kojima delite troškove (stanarina, gas, struja, voda…). Čitav proces možete da vodite preko agenta za nekretnine ili samostalno. Nekretnine koje se iznajmljuju uglavnom nisu opremljene u potpunosti, tako da će biti neophodno da unesete deo sopstvenog nameštaja. U proseku, iznajmljivanje smeštaja može koštati između 165AUD i 440AUD nedeljno ukoliko živite sami, ili između 85AUD i 215AUD ukoliko delite troškove sa cimerima.

Proces iznajmljivanja nekretnine:

1. Pretraživanje nekretnina – Pre samog pretraživanja različitih nekretnina, predlažemo da istražite grad i različita naselja, što će vam olakšati pretragu i suziti izbor. Za pretragu možete da koristite različite online resurse.

2. Zakazivanje poseta – Kada pronađete željene nekretnine, vreme je da zakažete posetu. Agent za nekretnine je osoba koja vam najviše može pomoći u ovom procesu i odgovoriti na sva pitanja. Ukoliko agent ne odgovori na telefonski poziv, možete ostaviti poruku ili poslati mejl. U slučaju da vam se određena nekretnina posebno dopadne, nemojte biti stidljivi, već preuzmite inicijativu i budite uporni kako bi vas agent stavio na prioritetnu listu. Predlažemo da uvek sa sobom ponesete sva neophodna dokumenta za pokretanje aplikacije. Imajte na umu da većina agenata ne iznajmljuje nekretnine zakupcima koji nisu uživo posetili nekretninu, tako da je potrebno izdvojiti vreme za pronalazak idealne nekretnine.

3. Pripremanje aplikacije – Dokumenta koja su neophodna za aplikaciju jesu potvrda o identitetu (pasoš, vozačka dozvola), dokaz o primanjima, izvod iz banke za prethodna 3 meseca, preporuke (od trenutnog poslodavca ili prethodnog zajmodavca). U nekim slučajevima treba da se priloži i depozit koji će biti vraćen u slučaju da ne dobijete nekretninu. Kada agent proveri i odobri celu aplikaciju, prosleđuje je vlasniku koji donosi konačnu odluku.
4. Potpisivanje ugovora i useljenje – Pri potpisivanju ugovora, pored redovne stanarine, biće neophodno da se uplati i depozit u iznosu mesečne stanarine. Depozit štiti vlasnika od mogućih šteta ili neplaćenih računa, i čuva ga nezavisni vladin organ. Pre samog useljenja, obavezno proverite nekretninu i prijavite ukoliko primetite da je šteta negde već naneta. Ugovor koji potpisujete treba da ima sledeće stavke:

 • Ime i prezime zakupca, i ime i prezime agenta ili vlasnika nekretnine
 • Datume kada ugovor počinje i do kada važi (ili naglasiti da nije određeno vreme isteka)
 • Detalje o ceni i načinu plaćanja
 • Detalje o tome šta zakupac i vlasnik mogu i ne mogu da učine
 • Dodatne stavke (ukoliko posedujete kućnog ljubimca itd.)

Sajtovi na kojima možete da pretražujete nekretnine:

https://www.domain.com.au/, https://www.realestate.com.au/rent,
https://www.stayz.com.au/, https://www.student.com/.

Na ovom sajtu možete da potražite buduće cimere: https://flatmates.com.au/

Studentski domovi

Život u studentskom domu može biti odlična opcija za one koji žele da smanje vreme provedeno u prevozu budući da su domovi uglavnom u sklopu univerziteta. Mnogi univerziteti nude udobne i opremljene apartmane, a neki čak obuhvataju i obroke i čišćenje. Cena i broj slobodnih mesta zavise od univerziteta, tako da se međunarodnim studentima savetuje da se za detaljnije informacije obrate svojoj instituciji pre samog dolaska u Australiju. U proseku, cena smeštaja u studentskom domu iznosi između 120AUD i 400AUD na nedeljnom nivou.

Samo neki od univerziteta koji studentima nude opciju smeštaja u studentskom domu jesu: Australian Catholic University, Federation University, Victoria University, Central Queensland University itd.

Homestay – stanovanje kod australijske porodice

Homestay je program koji podrazumeva da međunarodni studenti žive sa australijskom porodicom u njihovom domu. Ova opcija može biti veoma privlačna za mlađe studente koji će imati svu udobnost i sigurnost jednog doma, a i odlična je prilika da se u potpunosti naviknu na australijsku kulturu i način života. Porodice koje žele da učestvuju u ovom programu prolaze kroz različita testiranja kako bi se osiguralo da mogu da pruže prijatno okruženje međunarodnim studentima.

Dostupne su sobe za jednu ili više osoba, a cene se kreću između 110AUD i 270AUD na nedeljnom nivou i zavise od tipa sobe. Iako su obroci uglavnom uključeni u uslugu, postoje i opcije za samostalno pripremanje hrane.

Ukoliko ste zainteresovani za homestay program, možete se obratiti svojoj instituciji koja može da vam preporuči porodice ili da pretražite sajt https://www.homestay.net.au/.

Hosteli

Mnogi studenti koriste hostele kao vid privremenog smeštaja dok se ne snađu za nešto dugoročnije. Postoje sobe za jednu ili više osoba, sa zajedničkim korišćenjem kuhinje i kupatila. Gosti sami obezbeđuju hranu. Ovakva vrsta smeštaja može biti veoma povoljna jer se cene kreću između 90AUD i 200AUD nedeljno, a odlična su prilika za upoznavanje ljudi iz čitavog sveta.

Sajtovi na kojima možete da pretražujete i rezervišete svoj hostel:

https://www.hostelworld.com/ i https://www.hostelbookers.com/

Airbnb

Kao privremenu opciju uvek možete koristiti usluge svetski poznatog AIRBNB-a, online servisa za rezervisanje i iznajmljivanje različitih vrsta smeštaja.

Sajt na kome možete da pretražujete: https://www.airbnb.com/

Ostali korisni linkovi:

https://www.couchsurfing.com/dashboard

Srećno u pronalasku svog idealnog kutka u Australiji!

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Comments

 1. Canberra    

  Canberra i okolina:
  Najvaznije od svega, ovde se traze preporuke! Mnogo je tesko naci prvi stan ako nemas nekoga! A taj neko mora da poznaje agenta ili vlasnika nekretnine koja se izdaje. Depozit je obavezan i to 6 nedelja, ne 4. Nijedan stan nije namesten, sve stvari su tvoje. Nemas apsolutno nista.
  I zaboravili ste najvazniji sajt, a to je All homes. Pozz

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*