Melburn najbolji grad za život na svetu, sedmi put za redom


shadow

Melburn je sedmu godinu zaredom proglašen za najbolji grad za život na svetu, navodi se u izveštaju Economist Intelligence Group. Poznat po svojim modernim kaficima i prelepim ulicama, Melburn je i ove godine zasenio sve sa svojim skoro pa savršenim rejtingom od 97.5 o ukupnih 100 bodova

Izveštaj je rangirao 140 gradova u svetu po stabilnosti, zdravstvenoj zaštiti, kulturnim sadržajima i zaštiti okoline, obrazovanju i infrastrukturi.

Na listi top10 su još dva grada iz Australije, Adelejd na petom i Pert na sedmom mestu. Sidnej je rangiran na jedanaestoj poziciji.

Melburn, drugi najveći australijski grad i glavni grad države Viktorija, dobio je maksimalne ocene za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i infrastrukturu.

Gradonačelnik Robert Dojl je rekao da je reč o velikom dostignuću kojim svi građani treba da se ponose, ali i napomenuo da to ne znači da je grad savršen.

“Nastavićemo puno da radimo svaki dan kako bi Melburn bio još bolji i kako bismo stvorili pravedniju, sigurniju i snažniju državu za sve njene građane”, rekao je premijer Danijel Endrjus.

Izveštaj prikazuje da je trenutna pretnja terorizma širom sveta uticala na rangiranje mnogih gradova na listi. Relativno niska stopa kriminala u Melburnu je jedan od razloga zašto je i poneo ovu laskavu titulu. On je grad koji se najviše razvija u Australiji, toliko da predviđanja govore da će preteći Sidnej i postati najveći grad Australije do 2030.godine. Pored toga Melburn je i dom nekih od najboljih univerziteta u svetu i na osnovu istraživanja mišljenja studentana je rangiran među top 5 gradova za studiranje.

Melburn je grad umetnosti prepun malih galerija, knjižara, kafića i restorana. Ali on ne nudi samo to, on je i dom million godina starih kišnih šuma, prelepih planina, i divne obale koja ne samo da će vam oduzeti dah kada je vidite, nego nećete ni hteti da odete.

Više o Melburnu možete pročitati ovde.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*