Posao arhitekte u Australiji


shadow

Dizajniranje i kreiranje sigurnih i funkcionalnih građevina je samo deo posla arhitekte. Građevine moraju da zadovoljavaju potrebe klijenata, kao i da vode računa o okruženju. To znači da arhitekte moraju biti kreativne i organizovane, sposobne da prodaju ideje, ali i dovoljno tehnički vešte da ih osmisle i realizuju. Oni pomeraju granice stila i dizajna, konstruisanja, istražuju nove materijale i tehnologije i pomažu da se izgradi ekonomski i ekološki održivo okruženje. To čini ovu oblast zahtevnom i punom različitih izazova, ali istovremeno veoma zanimljivom i značajnom za celo društvo.

Imajući u vidu Sidnejsku operu, arhitektonsko remek-delo, koja je postala simbol Australije i izmenila njenu sliku u svetu, jasno je koliko značaja Australijanci pridaju arhitekturi i koliko je ovaj posao cenjen. Australijski institut arhitekata pokrenuo je fondaciju koja promoviše prednosti arhitekture i dizajna njihovom društvu. Fokus fondacije je na projektima kao što su izložbe, obrazovni programi i stipendije, a pokrenute su i inicijative kao što je integracija arhitektonskih i urbanističkih projekata u školski program.

Kako izgleda posao arhitekte u Australiji?

Arhitekte pružaju usluge pojedincima, korporacijama, vladinim i globalnim agencijama. Od početka do kraja projekta na kome radi, arhitekta ima različite uloge. U fazi pokretanja projekta, on/a razgovara sa klijentima o njihovim očekivanjima, zahtevima i budžetu. Sledi faza projektovanja, gde arhitekta analizira projektne informacije i uslove gradilišta i određuje najbolju lokaciju. Zatim razvija ideje kroz grube planove, skice i modele. Nakon toga, dolazi faza izrade dizajna, dokumentacije i građevinske saglasnosti. Arhitekta razvija tehničke detalje za projekat sa projektnim timom i priprema detaljne crteže i specifikacije za graditelja. Crteži se moraju podneti lokalnim vlastima radi dobijanja saglasnosti.U fazi izgradnje, arhitekta radi sa graditeljem i ostalim članovima projektnog tima kako bi se osiguralo da je projekat izgrađen u skladu sa crtežima i specifikacijama. Nakon izgradnje, projekti imaju garantni period koji se zove defektni period odgovornosti. U tom periodu, arhitekta je odgovoran za praćenje svih relevantnih pitanja ili naknadnih radova.

Veliki broj diplomaca arhitekture u Australiji postanu specijalisti u održivom dizajnu ili komercijalnim projektima, ali pošto su veštine i znanje arhitekti veoma široki, postoji mnogo mogućnosti za posao i van uobičajene prakse, a samo neke od njih su:

  • upravljanje imovinom
  • građevinski menadžment
  • pomoć u katastrofama
  • dizajn nameštaja
  • industrijski dizajn
  • dizajn enterijera
  • projektni menadžment
  • urbanističko planiranje

Koji su uslovi za rad arhitekte u Australiji?

Postoji mnogo različitih veština potrebnih za ovaj posao, uključujući: projektovanje, inženjering, upravljanje, nadzor i komuniciranje. Arhitekte treba da budu kreativne i imaju analitičke sposobnosti i kritički pristup problemima, moraju biti u stanju da vide širu sliku, ali i da obrate pažnju na detalje. Naravno, potrebno je poznavanje istorije, kulturnih i socijalnih pitanja. Ipak, komunikacija je jedna od važnijih veština koju treba imati kao arhitekta, kako biste ubedljivo prikazali vaše vizije i nove ideje.
Neki od programa čije je poznavanje traženo su ArchiCAD i GRAPHISOFT ArchiCAD.

U Australiji se trenutno profesija arhitekte nalazi na listi deficitarnih zanimanja, što znači da je moguće naći posao kao inostrani radnik i za ovu poziciju su dostupne pojedine podklase iseljeničke vize.

Međutim, da biste radili kao registrovani arhitekta u Australiji, potrebno je da vaše veštine i znanje budu priznati, tj. da budete akreditovani od strane AACA-a (Architects Accreditation Council of Australia). Otežavajuća okolnost za strane radnike je to što registarski odbor ne priznaje većinu stranih diploma, a lokalne firme ne mogu biti sigurne da razumete lokalne zakone i propise. Prednost imaju arhitekte iz Amerike, Kanade, Kine, Novog Zelanda, Singapura…

Da biste povećali šanse za dobijanje posla u Australiji u oblasti arhitekture, možete razmisliti o unapređenju svojih kvalifikacija.

Kako možete da unapredite svoje kvalifikacije?

Kako biste bili sigurni da će vaše veštine i znanje biti priznati, ne samo u Australiji, već i u velikom broju zemalja sveta, razmotrite opciju studiranja arhitekture u Australiji. Ova oblast je veoma cenjena, a programi koje nude univerziteti su visoko kvalitetni i uključuju sticanje praktičnog iskustva i rad na projektima.

Uz studentsku vizu dobijate i mogućnost da radite, uglavnom part-time, pa tu opciju možete iskoristtiti da nađete praksu upravo u oblasti arhitekture i tako steknete dodatnu prednost na tržištu rada.

Koliko iznose prosečne plate arhitekti u Australiji?

Prosečna plata zavisi od veština, iskustva, stepena obrzovanja, kao i grada u kom radite u Australiji, pa se kreće od 45.000 AUD do 99.000 AUD godišnje.

Gde možete da pretražite otvorena radna mesta za poziciju arhitekte?

Otvorene pozicije za poslove u Australiji možete pronaći na sledećim sajtovima:

au.jooble.org
au.indeed.com
www.seek.com.au

Zakaži savetovanje i procenu profila

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije vezane za opcije studiranja arhitekture u Australiji, kontaktirajte agenta za studiranje i odlazak u Australiju, Elenu Simić, koja godinama uspešno posreduje za različite australijske vize. Popunjavanjem viznog upitnika dobićete besplatnu procenu profila i savetovanje o tome koje su najbolje opcije za vas.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*