Promene kod australijskih viza – šta očekivati u 2018. godini?


shadow

U 2018. godini očekujemo određene izmene kod različitih australijskih viza. Neke izmene su potvrđene, dok neke još uvek nisu.

Zamena 457 vize sa novom privremenom radnom vizom

Kao što je i ranije najavljeno, u martu će 457 viza biti zamenjena novom privremenom radnom vizom (Temporary Skill Shortage viza).
Nova viza će se sastojati iz dva strima:

1. Kratkoročni strim – dozvoljava boravak i rad u Australiji do 2 godine, sa mogućnošću produžavanja, ali bez mogućnosti apliciranja za stalni boravak.
2. Srednji i dugoročni strim – dozvoljava boravak i rad u Australiji do 4 godine, sa mogućnošću apliciranja za stalni boravak.
Oba strima će imati pooštrene zahteve i uslove, najviše po pitanju radnog iskustva i nivoa poznavanja engleskog jezika.

Izmene kod partner vize

Australijska vlada planira novinu u procesiranju partner viza koja će se ogledati u tome da će postojati dve faze u procesu:

1. Prva faza podrazumeva da partner koji je sponzor u procesu će prvo morati da dobije dozvolu da sponzoriše za Partner vizu.
2. Druga faza obuhvata apliciranje za vizu od strane podnosioca aplikacije i procesiranje aplikacije koji postoji i do sada.

Ova odluka još uvek nije zvanično usvojena.

Povećanje troškova života kod studentske vize

Počevši od februara 2018. godine, Australijska migraciona služba je povećala troškove života za međunarodne studente koji žele da studiraju u Australiji. Ove troškove života ulaze u sumu finansijske garancije koja se prikazuje prilikom apliciranja za vizu.

Troškovi života od 01. februara 2018. godine iznose:

– Troškovi života za studenta: 20,290AUD
– Troškovi života ukoliko se na aplikaciju za studentsku vizu dodaje partner: 7,100AUD
– Troškovi života ukoliko se na aplikaciju za studentsku vizu dodaje dete: 3,040AUD po detetu

Ova odluka se objašnjava time da će se na ovaj način osigurati da studenti imaju dovoljno sredstava da finansiraju svoje studije i život tokom boravka u Australiji.

Privremena sponzorisana viza za roditelje

Privremena sponzorisana viza je nova vrsta vize koja je najavljena još prošle godine, a trenutno se čeka da Senat izglasa zakon kojim će se ova vrsta vize ozvaničiti.

Kao što i samo ime nagoveštava, ova viza omogućava roditeljima da žive u Australiji ukoliko njihova deca imaju državljanstvo ili stalni boravak u Australiji ili su podobni državljani Novog Zelanda. Nosiocima vize će biti omogućeno da ostanu do 10 godina u Australiji, ali neće biti moguće da vizu produže nakon isteka ovog perioda niti da apliciraju za stalni boravak.

Cena ove vize će biti 5,000AUD ukoliko se izdaje na period od 3 godine, 10,000AUD za period od 5 godina i 20,000AUD za period od 10 godina.

Izmene kod lista deficitarnih zanimanja

Do izmene lista deficitarnih zanimanja je došlo 17. januara 2018. godine i neka zanimanja su dodata na dugoročnu MLTSSL i kratkoročnu STSOL listu, dok su neka sklonjena sa ovih lista.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*