Sneg u Australiji


shadow

U Australiji trenutno vlada zima, a snimci na kojima kenguri skakuću po snegu bukvalno su preplavili internet ovih dana. A mi se pitamo da li su zaista veseli ili ipak neprijatno iznenađeni? Prizor koji se ne viđa često u Australiji izazvao je i mnoštvo šaljivih komentara na društvenim mrežama, u kojima se svi slažu u tome da ustvari skaču jer su im promrzla stopala.

Verovali ili ne, sneg u Australiji pada svake godine, ali samo po planinskim vrhovima Australijskih Alpa. Sneg i led u tropskom delu Australije je zaista retkost i neobična pojava koja se dešava jednom u nekoliko decenija. Ova zima je posebno neobična za Australiju jer je sneg u okolini Sidneja padao u junu, a ledeno nevreme iznenadilo je proteklog vikenda ponovo stanovnike jugoistočne Australije, pa čak i suptropski Kvinslend na severu u kojem su snežne padavine veoma retka pojava.

Ovakvo vreme, ili nevreme, sa neuobičajenim padavinama, hladnim vetrom i temperaturama koje se spuštaju i do minus tri stepena, stvara neprilike po stanovništvo i privredu Australije. Otežani uslovi za vožnju doveli su do zatvaranja drumskih i plovnih puteva širom država Viktorija i Novi Južni Vels, a planinsko odmaralište Bou Bou je trenutno potpuno odsečeno od ostalog dela Australije. Ovih dana napadalo je oko 5 cm snega, a tokom juna, u pojedinim područjima bilo je čak i do 20cm snežnog pokrivača.

Belina okoliša i snežni pejzaži ipak raduju Australijance, a koliko je njihovo iznenađenje bilo veliko kada ih je u nedelju ujutro dočekao sneg govore i mnogobrojne fotografije na društvenim mrežama. Na opšte oduševljenje prisutnih, devetog avgusta sneg je iznenadio i igrače i navijače australijskog fudbala, na utakmici između Greater Western Sydney Giants-a i Hawthorn Hawks-a u Kanberi, što se zaista retko dešava na ovakvim događajima.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*