Srpski festival u Sidneju


shadow

Svakog februara, počevši od 2012. godine, sidnejska luka Darling Harbor pretvara se u malu Srbiju na nekoliko dana. To je sada već poznata i u Australiji zvanično priznata kulturna manifestacija Srpski festival, najavljivan pod parolom „Upoznajte Srbe“.

Na dve scene koje se sastoje od izložbenog prostora i bine, Srbi u Australiji prezentuju svoju kulturu, tradiciju i običaje, na njima svojstven način. Posetioci imaju priliku da probaju ćevape, burek, krofne, gibanicu i naravno alkoholna pića uvezena direktno iz Srbije. Tu su rakija, vina i nezaobilazni „Lav“ i „Jelen“. Na štandovima se mogu kupiti tradicionalne rukotvorine i umetnine. Ćilimi, narodne nošnje, drveno posuđe, pa sve do ikona. Na bini se neprestano smenjuju muzički izvođači i kulturno umetnička društva, kako iz Srbije tako i iz Australije.

Srpski festival u Australiji

Dnevni deo festivala se svake godine završi spletom balkanskih pesama i najvećim kolom na svetu, koje je na poslednjem festivalu beležilo i do 2500 ljudi. U večernjim satima zabava se seli u lučki bar, gde uz srpsku muziku žurka traje do zore. Organizuju se i takmičenja u raznim neobičnim disciplinama, pa je tako prvo mesto u brzom jedenju mesa sa roštilja pripalo Australijancu, koji je porciju od 15 ćevapa uspeo da pojede za manje od 2 cela minuta.

Osim toga, na izložbenim štandovima posetioci mogu da pročitaju i saznaju sve o srpskoj narodnoj tradiciji, pravoslavnim verskim običajima, istoriji i znamenitim ličnostima, sportistima i naučnicima poput Nikole Tesle i Mihajla Pupina.

Srpski festival u Sidneju

Prema statistici turističke mreže, 2016. godine u sidnejskoj luci bilo je oko 50.000 ljudi raznih nacionalnosti. Osim Srba i Australijanaca na ovoj manifestaciji mogu se sresti Kinezi, Vijetnamci, Englezi, Amerikanci, Aboridžini i mnogi drugi.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Mitropolije australijsko-novozelandske Srpske Pravoslavne Crkve i Udruženja srpske pravoslavne omladine Australije i Novog Zelanda „SOYA“, u saradnji sa državom Novi Južni Vels i gradom Sidnejem, uz finansijsku podršku čak 30 australijskih sponzora.

Srpski festival u Sidneju

Ove godine, festival će se tradicionalno održati 4 i 5 februara, a više o festivalu možete da pročitate na zvaničnom sajtu festivala.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*