Troškovi života u Australiji


shadow

Uz svoja prirodna bogatstva, toplu klimu i prelepe plaže, Australija spada u 10 najsrećnijih mesta za život. Iako veoma udaljena, uvek je primamljiva destinacija kako za turiste, tako i za one koji žele da studiraju i rade u inostranstvu. Australija je takođe i zemlja  sa veoma visokim standardom, cak 142.73% višim nego u Srbiji. Budi Kengur vam prenosi prosečne troškove života u Australiji, prema poslednim istraživanjima.

Hrana i piće

Prema statistikama, prosečna plata u Australiji je 1.516AU$ na nedeljnom nivou (izvor: Australian Bureau of Statistics), gde 30.9% odlazi na hranu i piće. Cene variraju u zavisnosti od grada ili države. Melburn, Sidnej i Pert su najskuplji gradovi u Australiji, gde je na nedeljnom nivou samo za hranu potrebno od 100 do 280AU$. U marketu litar mleka može se kupiti i za 1AU$, voće i povrće po kilogramu košta od 2 do 5AU$, dok je hleb oko 3.50AU$. Australijanci savetuju da se kupovina u marketima obavlja na mesečnom nivou kada su popusti, jer se na taj način može uštedeti čak 50%. Obrok za dvoje u lancima brze hrane, okvirno iznosi 18AU$, dok ručak za dvoje u nekom prosečnom restoranu iznosi od 60 do 110AU$. Cene alkoholnih pića se razlikuju u zavisnosti da li su domaća ili uvozna i gde se prodaju. Tako se pivo u marketu može kupiti za 3AU$, dok je negde čak 12AU$. Cena kafe u restoranu ili kafiću je oko 4AU$.

Stanarina

Cene stanova i računa takođe variraju u zavisnosti od države i grada. Od plate u Australiji, prema statističkim podacima iz ove godine, na stanarinu odlazi 32%. Cene računa, koji uključuju struju, grejanje, komunalije i internet iznose između 35 i 200AU$ nedeljno. Mesečna kirija za jednosoban stan izvan centra grada je u proseku 1.300 AU$. Cena kvadratnog metra za kupovinu stana kreće se od 3.000, pa sve do 12.000AU$, shodno lokaciji.

Prevoz

Za prevoz je potrebno od 15 do 55AU$ nedeljno. Karta za vožnju gradskim saobraćajem u jednom smeru košta prosečno 4AU$. Što se taksija tiče, start se kreće već od 4AU$ po običnoj tarifi, pa je tako sat vremena vožnje negde oko 50AU$. Litar benzina košta maksimalno 1.36AU$, a za kupovinu prosečnog automobila potrebno je između 20.000 i 28.000AU$.

Izvor (Numbeo.com, Expatisan.com)

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*