Kako do australijskog državljanstva?

Uslovi koje treba da ispunite kako bi se kvalifikovali da aplicirate za australijsko državljanstvo


shadow

Posedovanje australijskog državljanstva je velika privilegija, ali i odgovornost da se postane savestan građanin koji poštuje sva prava, obaveze i vrednosti kojima Australija teži. Moderno državljanstvo se zasniva na osećaju pripadnosti naciji i trajnoj odanosti onome što je zajedničko za sve Australijance.

Mnogobrojne su prednosti za sve australijske državljane, a one koje se najčešće izdvajaju su trajan boravak i ostanak u Australiji, bez mogućnosti deportovanja, rad u određenim javnim institucijama (federalna policija, ministarstvo spoljnih poslova, odbrana), neograničeni broj izlazaka i ulazaka u zemlju, odlična konzularna zaštita i podrška u inostranstvu, aktivno učešće u javnom i političkom životu, finansijska podrška u obrazovanju, bezvizno putovanje u čak 160 zemalja sveta itd.

Uslovi za dobijanje državljanstva

Da biste se kvalifikovali da aplicirate za australijsko državljanstvo, neophodno je da ispunite sledeće uslove, u zavisnosti od specifične situacije kandidata.

  1. Migrant sa dozvolom trajnog boravka
    • U Australiji živite najmanje četiri godine sa regularnom važećom vizom. Tokom perioda od 4 godine, Australiju možete da napuštate na period ne duži od 12 meseci ukupno, uključujući ne više od 90 dana u prethodnih godinu dana.
    • Pre apliciranja za državljanstvo, neophodno je posedovati dozvolu za trajan boravak u Australiji minimum 12 meseci.
    • Nameravate da živite i održavate kontinuiranu i blisku vezu sa Australijom
    • Položite test za državljanstvo (osobe starije od 60 godina ne moraju da polažu test)
    • Ispunjavate uslove dobrog karaktera (uključujući i policijsku proveru)
    • Poznavanje engleskog jezika
  2. Partner australijskog državljanina
    • Posedujete dozvolu trajnog boravišta u trenutku apliciranja i u trenutku donošenja konačne odluke o zahtevu.
    • U Australiji živite najmanje četiri godine sa važećom vizom. Tokom četiri godine, Australiju ste napustili na period do godinu dana ukupno, uključujući ne više od 90 dana u prethodnih 12 meseci.
    • Ispunjavate uslove dobrog karaktera
    • Polažete test za državljanstvo (osobe starije od 60 godina nisu u obavezi da polažu test)
  3.  Povratak australijskog državljanstva u slučaju da je ono u međuvremenu izgubljeno
    • Državljanin druge zemlje ste postali pre 4. aprila 2002. godine.
    • Australijskog državljanstva ste se odrekli kako biste dobili ili zadržali državljanstvo druge zemlje.
    • Australijskog državljanstva ste se odrekli da bi izbegli značajne teškoće.
    • Dok ste bili dete, vaši roditelji su se odrekli australijskog državljanstva.
  4. Dete australijskog državljanina koje je rođeno van Australije
    • Dete je rođeno van teritorije Australije.
    • Jedan od roditelja je australijski državljanin u trenutku rođenja deteta.

 

Procedura apliciranja

U zavisnosti od specifične situacije kandidata, procedura apliciranja se razlikuje:

  1. Migrant sa dozvolom trajnog boravka
    Sa popunjenom aplikacijom, pripremljenim dokumentima i plaćenom taksom možete zvanično da podnesete aplikaciju za državljanstvo, bilo da ste u ili van Australije. Osnovna neophodna dokumenta su identifikaciona, dokumenta koja dokazuju vaš dobar karakter, dozvolu trajnog boravka i dokumenta koja se odnose na decu ukoliko i njih dodajete na aplikaciju. Nakon toga ćete biti informisani o detaljima polaganja testa za državljanstvo.
  2. Partner australijskog državljanina
    Da biste podneli zahtev za državljanstvom, neophodno je da popunite aplikaciju, dostavite identifikaciona dokumenta, dokumenta o dobrom karakteru i ostala propratna dokumenta. Vaša aplikacija će biti procenjena i bićete pozvani na test za državljanstvo.
  3. Povratak australijskog državljanstva u slučaju da je ono u međuvremenu izgubljeno
    Potrebno je popuniti aplikaciju, uplatiti taksu i dostaviti identifikaciona dokumenta, dokaz o dobrom karakteru, dokaz da ste ranije posedovali australijsko državljanstvo.
  4. Dete australijskog državljanina koje je rođeno van Australije
    U ovom slučaju, da biste aplicirali za državljanstvo neophodno je popuniti i poslati aplikaciju (online ili papir forma), dostaviti identifikaciona dokumenta, dokaz da je jedan od roditelja bio australijski državljanin u trenutku rođenja i uplatiti taksu.

 

Taksa za obradu aplikacije

U zavisnosti od načina na koji želite da dođete do australijskog državljanstva, cena obrade aplikacije varira.

  1. Migrant sa dozvolom trajnog boravka – cena obrade aplikacije iznosi 285AUD.
  2. Partner australijskog državljanina – cena obrade aplikacije iznosi 285AUD.
  3. Povratak australijskog državljanstva u slučaju da je ono u međuvremenu izgubljeno – cena obrade aplikacije iznosi 210AUD.
  4. Dete australijskog državljanina koje je rođeno van Australije – cena obrade aplikacije iznosi 230AUD.

 

Test za australijsko državljanstvo

Pri apliciranju za državljanstvo polaze se test za australijsko državljanstvo, koji koncipiran je tako da proveri da li kandidat poseduje potrebno znanje o Australiji, njenoj istoriji, prirodi, društvenom i državnom uređenju, kao i o pravima i obavezama koje australijsko državljanstvo donosi.

Pored ovih stavki, procenjuje se i poznavanje engleskog jezika budući da je on zvaničan jezik Australije, i neophodan ako želite da se uklopite u zajednicu i aktivno učestvujete u javnom životu, radite i obrazujete se.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za turističke, partner vize, radne i iseljeničke vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*