Skill Independent Visa (189)


shadow

Ova viza je zasnovana na skupljanju poena i odnosi se na kvalifikovane radnike koji nisu sponzorisani od strane poslodavca, države ili teritorije ili člana porodice u Australiji. Sa ovom vizom dobijate stalni boravak u Australiji i možete da živite i radite bilo gde u Australiji. Najbiliži članovi aplikanata takođe mogu biti uključeni na aplikaciji za ovu vizu. Samim tim što je reč o stalnoj vizi, ona omogućava nosiocima vize da ostanu u Australiji neodređeno vreme sa punim radnim pravima.

Da biste mogli da aplicirate za ovu vizu potrebno je prvo da podnesete Expression of Interest (EOI) preko Skill Select-a. Ovo možete uraditi u ili van Australije.

Da biste mogli da aplicirate za ovu vizu potrebno je da nakon podnošenja EOI-a dobijete poziv za apliciranje od strane imigracione službe Australije. Da biste bili pozvani da aplicirate za ovu vizu morate:

  • da podnesete Expression of Interest (EOI)
  • da imate profesiju koja se nalazi na SOL listi deficitarnih zanimanja u Australiji
  • da imate pozitivnu procenu veština i kvalifikacija vašeg zanimanja (skill assessment) u instituciji odgovornoj za vaše zanimanje u Australiji
  • da imate više od 18 i manje od 50 godina
  • da imate položen IELTS test engleskog jezika sa odgovarajućom ocenom
  • da budete u mogućnosti da skupite najmanje 60 poena na testu poena

Ukoliko ste pozvani da oficijalno aplicirate za ovu vizu, onda imaćete 60 dana da podnesete svoju zvaničnu onlajn aplikaciju. U vašoj pozivnici imaćete objašnjenje za proces koji treba da sledite dalje. Pozivnice su zasnovane na informacijama u vašem Expression of Interest (EOI) u vreme kada ste pozvani da aplicirate za ovu vizu. Vaša aplikacija mora da odražava date informacije u EOI-u i da bude podržana od strane relevantnih dokaza i dokumenta koja prate samu aplikaciju.

Vaša prava u Australiji na ovoj vizi

Kada  aktivirate svoju 189 vizu, vi i vaša porodica dobijate stalni boravak u Australiji. To ukratko znači:

  • Vi i vaš partner možete da radite bilo koji posao nakon dolaska u Australiju
  • Možete da studirate u Australiji
  • Dobijate subvencionisano zdravstveno osiguranje preko Medicare-a
  • Vi ste na putu do Australijskog državljanstva
  • Možete da sponzorišete druge za stalni boravak u Australiji

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za turističke, partner vize, radne i iseljeničke vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Comments

  1. dacha    

    Postovani, da li medju deficitarnim zanimanjima spadaju i poslovi u IT sektoru,ne mogu bas najbolje da se snadjem na ovim listama.hvala

    1. Elena Simić    

      Postovani,

      Pozicije iz oblasti IT-a koje se nalaze na SOL listi su:

      ICT business Analyst 261111 ACS
      Systems Analyst 261112 ACS
      Analyst Programmer 261311 ACS
      Developer Programmer 261312 ACS
      Software Engineer 261313 ACS
      Computer Network and Systems Engineer 263111 ACS

  2. Sasa    

    Postovani
    Kako i gde da uradim proveru diplome DIpl. inzenjera elektrotehnike? Hvala

    1. Elena Simić    

      Postovani na ovom linku https://www.engineersaustralia.org.au/ nalazi se asocijacija inzenjera Australije gde se radi skill assessment za Vase zanimanje.

  3. Mihajlo    

    Postovani,
    Na listi deficitarnih zanimanja se nalazi SUMAR ( sto je trogodisnji stepen srednje skole) , da li bih mogao da konkurisem na to mesto sa diplomom sumarskog inzenjera?

  4. Mila    

    Poštovani

    Gdje mogu provjerit provjeru diplome diplomirani biolog master mikrobilogije ?

    Unaprijed hvala

    1. Elena Simić    

      Pogledajte odgovor koji smo dali Vedranu. Isti se odnosi i na Vase pitanje.

  5. Slobodanka    

    Poštovani, da li se samo radno iskustvo upisano u radnu knjižicu računa pod iskustvom ili se uzimaju u obzir i potvrde o radu (ugovori, preporuke i sl).

  6. Vedran    

    Poštovani, kako mogu da znam da li je TÜV certifikat za varioca priznat u Australiji? LP

    1. Elena Simić    

      Sve u vezi nostrifikacije diplome i uslova koje trebate da ispunite za skill assessment mozete da pronadjete na sajtu asocijacije koja je zaduzena za odgovarajuce zanimanje. Odgovarajucu asocijaciju mozete da pronadjete u trecoj koloni na SOL listi https://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/SOL u delu “assessing authority”.

  7. Slobodanka    

    Poštovani, takođe me zanima koliko je dug proces dobijanja vize? Hvala unaprijed.

    1. Elena Simić    

      Neko optimalno trajanje procedure je od 12 do 18 meseci.

  8. Miodrag    

    Postovani,ja sam po struci elektrotehnicar,IV stepen.Posto vidim da je na listi eletrotehnicar,da li se prihvata potvrda o stecenom iskustvu od poslodavaca kod koga niste bili prijavljeni?I koliko godina iskustva je potrebno da se ima minimalno?Hvala

  9. Jelena    

    Poštovani,

    Da li je diploma završenog pravnog fakulteta i master studija na pravnom fakultetu priznata u Australiji, i kakva je mogućnost zaposlenja u ovoj struci?

  10. Dragan    

    Postovana,

    znate li pod kojim uslovima par moze da aplicira za neku od ‘skilled immigration visas’, preciznije, ako nisam u braku sa devojkom a prijavljeni smo na istoj adresi i zivimo zajedno koji je minimum vremenski period koji mora proci da bismo mogli da apliciramo za neku od ovih visa (ako moramo biti u braku, koliko minimalno mora brak da traje da bismo mogli da apliciramo)?

    Hvala unapred na odgovoru!

  11. Jelena    

    Postovani,
    Zavrsila sam Policijsku akademiju u Banja Luci, zaiteresovana sam za odlazak u Australiju, zanima me da li bi moja diploma o zavrsenoj Policijskoj akademiji bila priznata u Australiji, hvala unapred.

  12. Dragan    

    Poštovani.
    Po struci sam zavarivač.Zanima me koja su mi dokumenta potrebna za skill assessment?

  13. Ljilja    

    Moja bratanica od rodjenog brata je Frizer i zanimanje je na listi ja zivim u Australiji 30 godina kakav je postupak da je dobije iseljenicku vizu.?

  14. Nikolina    

    Pozdrav!
    Htela sam da pitam kakve su sanse za odlazak nakon zavrsenih master studija hemije i da li se nalazi na listi deficitarnih zanimanja? Za koju vizu bih morala da apliciram?

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*